• "gelme, artık neye yarar"ı* ve bilindik bir filmden bilindik bir sahneyi getirir aklıma hep bu emir kipindeki fiil. öyle bir an gelir, kelimeler buruk bir histe vücut bulur, emir kipi, istek(sizlik) kipi ile karışır:

    -yazarım sana.

    -yazma.. o zaman bekliyor insan. e buraya çok az insan geliyor, çok insan gidiyor. kalan da bekliyor ama bazen çok uzun bekliyor.. yani, hani mesela zannediyorsun ki, bir yoldan birisi gelecek, boş uzun bir yol, devamlı ona bakıyorsun. sonra kimse gelmiyor.. yazma onun için..
  • köylerde ve anadolu kadınlarının özellikle evde başlarına örttükleri baş örtüsü... yazmalar, dantelle işlenmiş "elişi" ile çevrilidir... bir kızın cehizinde ne kadar işlemeli yazma warsa, o kadar "eli iş tutar" demektir.... yazma işlemesi örnekleri, elden ele dolaşır; tülden veya benzeri bezlerden yapılırlar... (bkz: esarp).
  • tdk: bohça, yemeni, başörtü, yorgan vb. şeyler yapmakta kullanılan, üstüne boya ve fırça ile veya tahta kalıplarla desen yapılmış bez.
  • nasıl da sevdiğim baş bağı..
    belki tuhaf gelecek ama bana kadınlığımı hissettiren nadir birkaç öğeden biri.. rengi canlı, desenleri anadolu kokan tül parçalarının etrafını el marifetiyle geleneklerini işliyor ya kadınlar, hikaye kokuyor her biri resmen..ama şu köşelerde berilerde moda olmuş ince ipimsi parçalardan bahsetmiyorum ben, hani moda olunca kafalara dolananlar sonra bir köşeye atılanlar değil.. allısı, morlusu; turuncu, kahvesi.. anane kokulu, anne işlemeli.. çoğu geleneklerini seven nice hatunun çeyizinde yer edenlerden.. gençliğimde heves etmezdım ne yalan söyleyeyim.. ama son 3-4 yıldır başıma doladım da durdum.. başım tuttu, sıktım durdum.. temizlik yaptım, sardım durdum.. sahile indim, efeler gibi doladım durdum.. ve artık çoğunlukla başımın üstünde yer tutuyorum yazmalara..hepsinin bir hikayesi var bende, hepsi ayrı bir kıymetli gözümde.. ve elbette ki bu mirası bırakan nice anadolu kadınımıza da şükranlarımı sunuyorum..
  • can yücel'in yayımlanan ilk şiir kitabı. ilk baskısı 1950'de nebioğlu yayınevi tarafından yapılmıştır. kitapta 28 şiir vardır. benim aralarında en sevdiklerim hovarda, aranağme ve suda...

    fazıl say, suda'yı, yeşilmişik adıyla besteledi; ece dağıstan piyanoyla çaldı, güvenç dağüstün söyledi; yeşilmişik

    şarkıdaki caz esintileri, kanun nağmeleri muazzam...
  • can yücel'in 1950 yılında nebioğlu yayınevi tarafından ilk baskısı yapılan şiir kitabının adı.
  • 1. yazmak eylemi...
    2. yazmak eyleminin yapılmamasını vurgulayan, ters tawır, emir...
  • tarihte elle yazılıp çoğaltılan, hattatların el emeği göz nuru döktüğü ve bir sanat ve kişilik yansıtan kitaplar.
  • tokat'ın simgelerinden biridir. hatta kentin göbeğinde bulunan asırlık yazma* fabrikası çok yakın bir zamana kadar, acayip boya kokularıyla faaliyet göstermeye devam ediyordu.

    ve hatta;
    (bkz: başındaki yazmayı da sarıya mı boyadın)
  • oyalısı makbul. türküsü de var.

    bir yiğidin sevdiği dünyalara değmeli diyor. bilemem artık.

    buyrun.

    http://fizy.com/#s/1aisv6
hesabın var mı? giriş yap