• biliyorum başlık biraz tuhaf oldu. aslında olması gereken "2017 yılında çıkan akıllı telefonların saçma ekran en-boy oranları" idi.

    gelelim asıl olayımıza, malumunuz bu yıl akıllı telefon dünyasının neredeyse tamamı çerçevesiz ekran konseptine yönelmiş durumdalar. samsung, lg, essential, xiaomi, apple ve daha niceleri.

    çerçevesiz ekran konseptini zamanında ilk duyuran firma sharp adlı markaydı. genellikle ürettiği ekranlar ile tanınan bu firma aquos crystal isimli telefonla ilk kez "3 taraftan çerçevesiz" dedikleri bir telefon duyurmuştu. 3 taraftan çerçevesiz demelerinin sebebi telefonun tüm çerçevesinin ön-alt kısımda yer almasındandı:

    https://i.ytimg.com/…/npnvitixtpg/maxresdefault.jpg

    tabi telefonun tipi böyle tuhaf olunca pek tutmadı. ancak sharp'tan 2 yıl kadar sonra xiaomi bir çağı başlatan o efsane telefonu tanıttı: xiaomi mi mix!

    http://www.itespresso.fr/…016/10/xiomi-mi-mix_d.jpg

    xiaomi mi mix tüm özellikleri ve fiyatıyla cidden efsane bir telefon oldu.

    -baştan aşağı seramik kasa
    -altın işlemeli arka kamera tasarım
    -256 gb hafıza
    -6 gb ram
    -dönemin en iyi işlemcisi olan snapdragon 821
    -6.4 inç 1080p ips ekran (telefon iphone 7 plus ile aynı boyutlardaydı)

    falan filan. yalnız xiaomi mi mix'in ilginç bir sorunu vardı, telefonun ekran formatı alışılan 16:9 oran yerine 17:9 olarak çıkmıştı. telefonun gazına gelen insanlar buna pek dikkat etmemişti ancak telefonu bir süre kullandıktan sonra ekran boy oranıyla ilgili sorunlar yaşamaya başladılar. çünkü şimdiye kadar olan tüm standartlar 16:9 ekranlar içindi. ekran oranı farklı olunca oyunların bazıları sorun çıkarmaya başladı, youtube'de izlenen videolarda ekran desteklenmediği için kenarda siyah boşluklar oluşuyordu.

    daha sonra bu telefonun ardından çerçevesiz ekran trendine samsung ve lg de katıldı. lg g6 modelinde 18:9, samsung ise işi daha da abartarak s8 ve s8 plus modellerinde 18.5:9 gibi bir ekran oranı kullandı. işin garibi samsung bir de edge yani kenarları kavisli bir tasarım anlayışı kullandığı için zaten dar olan telefon yapısı daha da daraldı, telefon oldu sana kumanda. arkasından essential phone geldi. kendisi android'in babası sayılan andy rubin ve ekibi tarafından hazırlandı ve ekran en boy oranı 18:10 olarak çıktı piyasaya. şimdi bir de yeni iphone konusu var, onun da 18:9 olacağı söyleniyor.

    peki beni deli mi sikti? gecenin bu saatinde ne diye kimsenin umrunda olmayan bu teknik detayları anlatıyorum size?

    demeye çalıştığım şu: bu allah'ın cezası telefonların hepsi bir standart çerçevede üretildiği için tüm telefonların ekranı garip gureba kısıtlamalar olmadan aynı görüntüyü gösterebiliyor, aynı oyunları oynatabiliyor, aynı videoları izletebiliyorlardı.

    e şimdi ne oldu? aha bu oldu:

    http://phandroid.s3.amazonaws.com/…eos-dsc02837.jpg

    http://cdn01.androidauthority.net/…-9-4-840x473.jpg

    artık yeni çıkan tüm telefonlarda böyle oluyor. video ekranın ortasında kalıyor. üstelik bu sadece video dosyaları için geçerli değil, uygulamalar da sorunlu:

    https://www.howtogeek.com/…/05/img_1826-650x300.jpg

    açtığınız uygulamaların altında üstünde kocaman reklam bannerları gibi boşluklar kalıyor.

    bir de bu yeni ekran saçmalığı dolayısıyla kasa daraldığı için bataryayı da artık artıramıyorlar. örneğin aynı boylardaki samsung galaxy s7 edge ile s8'i karşılaştıracak olursak s7e'de 3600 mah batarya varken s8'de 3000 mah batarya kullanılıyor.

    sorsan çerçeveler inceldi ekran büyüdü, ancak üstteki resimlerde de görüldüğü üzre ne ekranın büyümesi bir işe yarıyor, ne de çerçevenin incelmesi. adamlar fiziksel çerçeveyi kaldırıp sanal çerçeve koymuşlar yerine.

    bu arada "yazılımsal olarak ekrana yayma seçeneği var" diye düşünmeyin, öyle yapınca da bu sefer oyunlardaki veya videolardaki köşede kalan detaylar kayboluyor. hatta bazı oyunlarda köşedeki tuşlar ekran dışına kaydırıldığı için oynayamıyorsunuz.

    "ileride düzeltirler olm niye takıldın buna bu kadar?" diye de düşünmeyin. çünkü üreticiler aynı oyuna 3-4 tane versiyon çıkarmadıkları sürece bu olay değişmez. tamamı aynı en boy oranını kullansa yine bir süre sonra halledilir diye düşünebilirdik ancak her firma farklı oranlar kullanıyor. stardardizasyon sağlanması da çok zor bir ihtimal yani.

    "be adam git kendine bi iş, bi sevgili falan bul, ne çok konuştun aq" diyecek olanlar vardır. hepsi haklı. ben de şu an bu yazıyı niye yazdım düşünüyorum, ancak emeğime acıdığım için silmeyi düşünmüyorum*

    kısacası elem bir olaydır.
  • ünlülerin kullandiklari telefonun kendilerinden akilli olmasi durumudur..

    (bkz: esra - ceyda kardesler)
  • başlık sahibine çok hak verdiğim durum. şu zamana kadar 16:9 ve 4:3 oranları varken gidip saçma sapan oranlar çıkardılar. gözüme ilk çarpan samsung edge olmuştu. onda ekran görüntüsü aldığın zaman kenar ekrandaki görüntü de çıkıyordu. bu da yüksekliğin sabit, kalınlığın fazla olmasına sebep oldu.

    örneğin 16:9 bir telefonda alınan ekran görüntüsü, instagram story'e konulunca diğer 16:9'lar sorun yaşamazken, diğer oranlarda görüntü tam olmuyor vs. en basiti bunlar.
hesabın var mı? giriş yap