• bu iş için öncelikle pek tabi ki süt gerekir. süt bir tencerenin içinde kaynatılır. -gerçi artık sütü kaynatmayın, yararlı besin maddeleri de ölüyor diyoğlar, ama babannem de kaynatılır diyo, ben babannemi dinlerim- daha sonra süt soğumaya bırakılır. sütün sıcaklığı mayalamada çok mühimdir. küçük parmak tencere kenarından süte sokulur, parmak süte girebilecek ama hafiften de yanacak sıcaklıktayken mayalama işlemine geçilir. iki kaşık yoğurt bir miktar sütle sulandırılarak yine tencerenin kenarından süte dökülür. vee bu da mühimdir, dikkat, çorba gibi değil de, kenardan kaşığı kendi yerinde hareket ettirerek karıştırılır. kapağı kapatılıp, üstüne seccade serilir. seccade sererken inanç meselesi girmemiştir devreye, o boyutta serilecek başka bişey olmadığındandır bu. mayayı verirken haydi bismillah denir ama. sonra oda sıcaklığında 4 saat beklenir ve süt artık yoğurttur.
  • bu mayalama işlemi için kuru incir ya da kuru kayısı kullanılabilir.ancak kullanılacak olan kuru incir ya da kayısı iyice ezilmesi gerekmektedir.ayrıca dağlarda yörükler yoğurt mayalamak için çiğ kullanırlarmış,evet bildiğiniz bazı soğuk havalarda bitkilerin üzerinde olan çiğden bahsediyorum,nerden bulsun maya yapacak yoğurdu yörük.tabii denemedim de olur heralde.
  • göz göre göre kendisine, eşine, çocuğuna katkı maddeleriyle dolu sağlıksız yoğurt yedirmek yerine, kolay bir şekilde doğal yoğurt elde etmek demektir.

    marketten alınan hazır yoğurtların dolapta 10 gün kalsa bile bozulmaması, ne tür katkı maddeleri içerdiğini gösteriyor. halbuki mayalanarak elde edilmiş yoğurt mis gibidir, sağlıklıdır, daha ucuza mal olur.

    2 litre süte 1 çorba kaşığı yoğurt koyup, battaniyeye sarıp 6 saat bekleyince mis gibi doğal yoğurt sahibi olunabiliyor. burada kilit nokta, süte katılacak 1 çorba kaşığı yoğurdun da mayalanarak elde edilmiş yoğurt olması gerekliliğidir. marketten alinan yoğurt ile yoğurt yapılmaz.
  • kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın. en son tencerenin kapağını kapatmadan önce iyice karıştırın, mayaladığınız yoğurt her yere eşit dağılsın.
  • dün gece yaptığım iştir. sabah baktım daha sıcacıktı. kaymağını almıştım. çocuklar süt kaymağını daha çok seviyor diye.
    bu zamanda doğal süt bulduğu halde marketten süt ve yoğut almak gaflettir. öte yandan büyükşehirde o doğal sütü, daha bu sabah sağılmış sütü bulmak ayrı bir derttir. neyse ki ben bulabiliyorum. sütün üstünde öyle bir yağ-kaymak birikiyor ki, şaşarsın. hatta kaymağın neden o kadar pahalı olduğunu bile anlayamıyorsun. çünkü 5 litre sütten elde edilen kaymağı o sütün fiyatından daha pahalıya satıyorlar. varın siz hesap edin.
  • incirin sütü ve hıdırellezin sabahında çimlerde olan çiğ taneleriyle yada yağmur suyu ile yapılabildiğini öğrendiğim ama deneyemediğim olay.
    edit: bugün pastörize süt ile bir deneme yaptım. ortalama 0.7lt süt ve 2 kaşık yoğurt ile mayalama gerçekleşti. pastorize süt ile tutmadığını söyleyenlere inat baya tatlı bir yoğurt yapmayı başardım.
    kıvamı az biraz cıvık ama idare edecek seviyede. tek bir kusuru oldu sanırım 10 saate yakın evde bulunamayacağım bir zaman dilimi içerisinde yapmam sonucu sulanmıştı kısmen. evet.
  • maharet işidir.

    süt bozuksa maharet de kurşun atar o başka..

    ilk mayanın nohut ile yapıldığını düşündükçe bir de bunla denemeyi de düşündüğüm hede...
hesabın var mı? giriş yap