• insani eylemlerin bir amaca yönelik olması varsayımı altında bireylerin bu amaçlardan bağımsız seçim yapma hakkına ve imkanına sahip olmasından kaynaklanır. eğer bireyin "amaca rağmen, amaca aykırı" eylem üretme kapasitesi olmasaydı, insan için yönetim sadece başbaşa verip bir amaç üretmeye indirgenebilirdi.
  • başkalarına iş gördürme, başkalari aracılığı ile iş başarma süreci. planlama, örgütleme, koordinasyon ve kontrol faaliyetlerinden oluşur. ingilizcesi management dir. belli hedeflere başarı ile ulaşmak için yapılan planlama, örgütleme ve denetleme faaliyetlerine denmektedir. ayrica (bkz: yonetim sinerjisi), (bkz: yonetim felsefesi)
  • "insanlar vasıtasıyla birşeyler elde etme sanatı"
    "örgüt üyelerinin çabalarını planlama, örgütlendirme ve kontrol şke konulmuş örgüt hedeflerine ulaşmak için diğer örgütsel kaynakları kullanma süreci"
  • bir gruba bağlı kişilerin tek tek gösterdiği çabaların ortak bir amaca doğru yöneltilmesine yol gösterme,önderlik etme ve denetimini sağlamadır.
  • genelde zeka ile bağdaştırılmasının bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. yönetmek zeka gerektirmiyor. daha doğrusu yönetmenin tamamen zekaya bağlı bir nedenselliği yok. yönetim mevcut güç dağılımında en çok kozu elinden bulundurana kendiliğinden geçiyor. yönetmek bir zeka uğraşı değil sosyal çevredeki güç dağılımı sonucu oluşan bir durum. güç pastasındaki büyük dilim kimdeyse canlıların hepsinde olduğu gibi insanların da yönelimleri güce katılmaya yönelik oluyor. hayatta kalma dürtüsünün bir sonucu olmalı bu davranış.
  • bir keresinde aşırı materyalist zihniyetli bir tanıdığım şöyle demişti;
    "ülke yönetimlerinde başa geçenler maksimum 15-20 sene başta kalırlar. peki nasıl oluyor da 100 yıllık 200 yıllık gelecek planları yapıyorlar? kendi yönetim süren kadar plan yapman gerekmez mi, neden o kadar uzun vadeli düşünüyorsun?"
    sadece bu soruya odaklanarak bile dünyanın insanlar, şirketler, hükümetler, vs. tarafından değil, metafiziksel varlıklar tarafından yönetildiğini insan anlayabilir. metafiziksel varlıklar yüzlerce binlerce yıl yaşayabilir.
  • san'atların en eskisi, bilimlerin en yenisi olarak tanımlanır.
  • konuyla ilgili fuko der ki: "şayet batı medeniyetinin yarattığı özne formunun soybilimsel analizi yapılacaksa, tahakküm teknolojilerinin yanı sıra kendilik teknolojileri de, daha doğrusu, bu iki tip teknoloji arasındaki etkileşimler de hesaba katılmalıdır. bir başka deyişle, böyle bir analiz için hem bireylerin birbirlerine karşı kullandıkları tahakküm teknolojilerinin bireylerin kendi üzerlerine uyguladıkları süreçlerle buluştuğu noktalar, hem de kendilik tekniklerinin baskı ve tahakküm yapılarına entegre olduğu noktalar gözönüne alınmalıdır. işte bu ikisinin kesişme noktası, yani bireylerin başkaları tarafından yönetilme biçimleriyle bireylerin kendi kendilerini yönetme tarzlarının kesişme noktası adına yönetim dediğimiz şeydir. kelimenin en geniş anlamıyla insanları yönetmek, onları, yönetenlerin yapmalarını istedikleri şeylere zorlamak değildir; insanları yönetmek tahakküme kaynaklık eden teknikler ve benliğin kendi kendisini oluşturmasını veya ıslah etmesini sağlayan süreçler arasındaki hem zıt hem tümleyici çok yönlü bir dengedir."
  • devleti kontrol eden idari bürokrasi içinde yer alan yasamacılar, idareciler ve hakimlere karşılık gelir. yönetim terimi ayrıca bu kişilerin örgütlenme biçimi için kullanılan bir terimdir.
hesabın var mı? giriş yap