• - mesai saatlerini esnek hale getiriniz
    - peformans olcum sisteminde ufak degisiklikler gerekmekte
    - haftalik toplantilar schedule etmelisiniz
    - niye sirkete ait bi park yeriniz yok?

    gibi laflar soylemeleri icin dehset paralar alir bu isi yapan sirketler ve de kisiler. orgutsel parametreler bir cinayet gizi cozuluyormuscasina incelenir, epey keyiflidir. dunyada bu isi en iyi yapan firmalar mc kinsey ile at kearney olarak kabul edilir. turkiye'de ise arthur andersen ve price waterhouse coopers oolesine takilirlar
  • 21. yuzyilin meslegi. babanizdan kalan 1 milyon dolariniz falan yoksa buyuk servet yapmanin en iyi yolu.
  • işletmesel danışmanlık: kafanızın karıshık oldugu yenı bı yatırım hususunda yahut, zaten elınızde olan bı sırketın ıshletım detayları hakkında, bi consulting fırmasına bashvurursunuz, hıch bılmedıklerı bi sektor dahı olsa, kasar ve bı onerı raporu hazırlarlar (3500 sayfa felan), kabul edılırse uygulamaya gecher ve konunun onemıne gore 50.000 dolar cıvarında paranızı tpokatlarlar.. zevklı ısh, turkiye universitelerin verdigi işletme mezunlarının sayısı goze alınırsa, yakında consulting firmalarının internet cafeler ile sayısal bazda yarıshabılecegı gunleri de gorecegız
  • şakayla karışık bu hikayeyle özetlenebilir: bir gün bir yönetim danışmanı son model arabasıyla tatil beldelerinin birine gitmek üzere yola koyulmuşken yol kenarında koyunlarıyla ilgilenen bir çobana gözü ilişir. danışman hayli muzip bir adamdır. bu fırsatı kaçırmaz hemen çobanla iki kelime edebilmek için yol kenarında duraklar. çobana seslenir.
    çoban: "buyur beyim"
    danışman: "çoban efendi senle bir iddiaya girelim."
    çoban: "aman beyim ben sizinle nasıl yarışırım."
    danışman: "çok kolay çoban efendi bak şimdi ben senin kaç tane koyunun var onu bileceğim. eğer bilirsem sen bana bir koyun vereceksin yok eğer bilemezsem ben sana bir koyun parası vereceğim."
    çoban ilk başta çekinmiştir fakat dağa bayıra yayılmış koyunlarını düşünüp bilmesinin olanaksız olacağına karar verir.
    çoban: "tamam beyim."
    danışman hemen işe koyulur yüksek bir tepeye çıkar, arazinin kaç metre kare olabileceğini hesaplar, koyunların ne kadar yer kapladığını tahmin eder. biraz düşünür ve cevap verir.
    danışman: "186 tane koyunun var çoban kardeş."
    çobanın dili tutulur nasıl bildiğini anlayamaz ama artık bir koyun gitmiştir. çok merak eder danışmanın nasıl bildiğini. israreder ama danışman söylemez meslek sırrı der. çoban dayanamaz mutlaka öğrenmelidir.
    çoban: "o zaman beyim der bana da bir şans verin bir iddiaya daha girelim."
    bir koyunun daha hayilini kuran yönetim danışmanı hayhay der.
    çoban: "ben sizin mesleğinizi bileceğim. bilirsem hem koyunumu hem de bir koyun parasını alırım yok bilemezsem bir koyun daha veririm. pek adil değil ama kabul ederseniz."
    danışman basit bir çobanın mesleğini bilemeyeceğinden emin olarak teklifi kabul eder.
    çoban: "siz yönetim danışmanısınız."
    danışman cevabın etkisinden uzun süre kurtulamaz. kaptırdığı para ve koyun önemli değildir ama bir çoban mesleğini nasıl bilmiştir. hemen sorar nasıl bildiğini.
    çoban cevap verir: "bunda bilemeyecek ne var beyim ilk önce ben sizi çağırmadan geldiniz sonra mesleğimi bana öğretmeye kalktınız üstelik bir de bunun için para aldınız ve hiçbir değişiklik yapmadan size para kaptırmam hariç tekrar yolunuza koyulmaya yeltendiniz. başka bir meslekten olmanız mümkün değildi."
  • patronlara, kendi ucuza cali$an adamlarinin soyleyip inandiramadigi, dinletemedigi $eyleri, di$ardan saati bilmemkac dolara cali$an yeni yetmelerin soylemesi i$i. pek karlidir, lakin kriz kaldirmaz.
  • dani$manlik ilkeleri vardir .kisaca kaynak denir cunku be$ ilkenin ba$ harflerini yukardan a$agiya dogru okudugumuzda bu kelime ortaya cikmaktadir .
    $oyle ki ,
    kar$iliyarak selamlamak .
    alaka gostererek sorular sormak .
    yontemler hakkinda bilgi vermek .
    ne tür yöntem seçeceğine yardımcı olmak.
    acikliyici bilgilerle yontemin kullanilmasini anlatmak .
    kontrol icin gelmesini tavsiye etmek .
  • en gezgin ruhlu insani bile bezdirebilecek, cogu zaman sacma sapan kisa surelerde yaratilan stratejiler ile musterinin gozunu boyamaya calismak.
    insana kendisini otel faresi gibi hissetirir bir sure sonra bu is
  • (bkz: up or out)
  • bu iş hakkında birkaç ufak bilgi:
    -bu alanda çalışmak istiyorsanız ingilizce ve türkçe, dilgisi ve konuşma becerilerinizin iyi olması gerekli. (türkiye için)
    -türkiye'de yönetim danışmanlığı yapıyorum diye gezinen birçok firma aslında başka işler yapar.
    -şu anda türkiye'de çalışan danışman sayısına bakıldığında en büyük hacimli yönetim danışmanlığı şirketi peppers and rogerstır.
hesabın var mı? giriş yap