• ikinci dünya savaşı yıllarındaki alman yanlısı yazıları nedeniyle yunus nazi diye de anılan şahıs. kendisindeki bu nazi sempatizanlığının almanlarla birtakım maddi ilişkiler içerisinde olmasından kaynaklandığı da iddialar arasındadır. nitekim, bu durumdan rahatsız olan ismet inönü, bir görüşmeleri esnasında nadi'yi "ticari maksatlar uğruna siyasi yazılar yazılmasına müsaade edemem!" diyerek uyarmış, ardından cumhuriyet gazetesinin kapatılmasını emretmiş ve gazete 11 ağustos 1940 - 8 kasım 1940 tarihleri arasında kapalı kalmıştır.
  • ayrıca yanlıs hatırlamıyosam 1939 yılında yanına aldıgı hitler hayranlarıyla beraber almanya'ya hitlerin dogum gununu kutlamaya giden yazar.
  • yönettiği cumhuriyet gazetesinin 30'lar ve 40'ların başındaki nazizm ve faşizm övgüsünü kınamak bence aşırı tepki olur, o konuda samimi olmadığı, dönemin menfaat ilişkileri içinde gelişmiş, devletin de kısmen dayatmış olabileceği dönemsel tercihler olduğunu sanıyorum. buna en büyük delil, aynı yunus nadi'nin 1920'lerde mustafa kemal'in kontrolü altında yeni gün* gazetesi ile komünizm propagandası yapmasıdır. (amacın* sovyetlere hoş görünmek ve desteğini almaktan çok ülkede gelişen komünist hareketi kontrol altına almak olduğu tespitini de ekleyelim*)

    daha sonra, 1950 ertesinde, demokrat parti iktidarı ve 27 mayıs'tan sonra cumhuriyet'in sol gazete olmasını da ironik bulmamak imkansız. tabi bütün bunların hepsini de 45'de ölmüş yunus nadi'ye bağlamayalım. sonuçta tarih akıyor fikirler, gazeteler ve insanlar şekil değiştiriyor.
  • "...son iki senenin buhranlı günleri içinde, türk/alman dostluğuna balta vurmak isteyen bazı muzır propaganda unsurları, muzır faaliyetlerinde muvaffak olamamışlardır. hükümetimiz, almanya ile normal münasebetlerinin bozulmaması için daima dikkatle çalışmış, hakiki türk matbuatı ve hakiki münevverler, türk/alman dostluğunu rencide edebilecek neşriyattan daima sakınmış ve türk halkı almanlara karşı kalbinde beslediği iyi duyguları daima muhafaza etmiştir..."

    yunus nadi, 27 haziran 1941, cumhuriyet
  • adını yaşatmak için 1946'dan itibaren yunus nadi ödülü verilmeye başlamıştır. 2006'dan beri dört dalda verilmektedir: öykü, roman, şiir, sosyal bilimler ve karikatür.
  • bakırköy kartaltepe mahallesinde bulunan, shellin yanından girilen sokak
  • hukuk eğitimi görmüş, baba tahir'in başyazarlığının yaptığı malumat gazetesinde çalışmış, osmanlı mebusanında aydın milletvekili olarak görev yapmış ve adına cumhuriyet gazetesi tarafından 1946 yılından beridir ödül verilen gazeteci yazar.
  • cumhuriyet döneminin en önemli gazetecisidir. gazeteciliğe 1900 yılında "malumat" dergisinde başlamıştır. ittihat ve terakki çizgisinde yayın yapan rumeli gazetesinde başyazarlık yapmıştır. ardından ise tasvir-i efkar gazetesinde başyazarlık yapmış ve yazı işlerinden sorumlu olmuştur. tasviri efkar gazetesinin sahibi velid ebuzziya'nın hilafet yanlısı ve ittihatçı düşmanı olması sebebiyle gazeteden ayrılarak yeni gün gazetesini kurar. yeni gün, milli mücadele çizgisinde yayın yaptığı için ingilizlerce kapatılır. bu sebeple anadolu'ya geçen yunus nadi, bu gazeteyi "anadolu'da yeni gün" olarak çıkarmaya devam eder.

    ustalık eseri ise cumhuriyet gazetesidir. nadi'nin 7 mayıs 1924'te kurduğu bu gazete, günümüzde hâlâ yayın hayatına devam etmektedir.
  • nadir nadi'nin babasidir
hesabın var mı? giriş yap