• averaj amerikalinin sergileyebilecegi ethnocentric ve xenophobic davranislardan az da olsa arinmis, karsilastirma durumunda tercih edilecek insan turevi.
  • pek nadirdir. yasadigi yerden bile zor kicini kaldirip dolasiyo cogu. sana da sasiriyolar ay aman ordan nasil geldin hey ho diye.
  • meksika ve kanadaya gidenleri saymazsak yuzde bir civarinda oldugunu dusundugum topluluk. ama cografi nedenleri de dusunursek dusuk olmasi gayet olagandir.
  • avrupa'ya gidenlerinin cok buyuk bir kismi amerika'da yasamak istemiyor. tespitleri amerika'daki yasamin sahte ve soguk oldugu. biz deyince aliniyorlar halbuki.
  • genelde sasirilmasi gereken olay ama gunumuzde gencleri(genelde universite okuyanlar) avrupaya gelmeyi birakin birde avrupada ki dil kurslarina bile katiliyorlar. (almanca, fransizca vb ögrenmek icin). bu durum genclerin amerikanin yaslilari gibi dunyayi sadece amerika dan ibaret görmediklerini ispatliyor. hatta yapilan gozlemlere gore bunlar amerikadan daha guzel bulup avrupaya yerlesmek istiyorlar. yurt disi görmüs amerikali bir baska oluyor amerikali tabusunu yikiyor tadindan yenmiyor.
  • hatrı sayılır bir yüzdesini "overseas assignment = yurtdışı görev" almış olan amerikan ordusu mensupları oluşturur.
  • fransa'nın başkentinin paris olduğunu ya da türklerin fes ile dolaşmadığını bilme ihtimali diğer vatandaşlarına göre daha yüksek olan amerikalıdır kendisi.
  • amsterdam ve paris gormus amerikalidir. zira kocaman bir genelleme (evet kocaman) yapacak olursak diyebiliriz ki bu iki sehir disinda amerikalilar dunyada baska sehir bilmezler. amsterdam'in ot, paris'in ask sehri olmasindan buyuk haz alirlar bu amerikalilar. sonra turkey diyenlere gobble da gobble demeyi surdururler.
  • yurtdisi gormus amerikali insan ile anlasmak, muhabbet etmek gormemis olana nazaran cok daha kolaydir, zevklidir. ancak cok ulke gormus amerikalilarin bazilari, degisik kulturden insanlari tanimanin getirdigi olgunlugu kazanmak, gostermek yerine kendilerini diger insanlardan daha ustun, farkli gorup belli bir havaya girebilirler. surekli yaptiklari gezilerden, gordukleri farkli ve zor yasam kosullarindan, ya da fiji'de scuba diving yaptiktan sonra bahamalara gitmenin kendilerine bos geldigini soyleyebilirler. ozellikle peace corps'a katilmis bazi insanlarda bu vaka gorulur. ilk basta hos gelse de, bir sure sonra rahatsizlik vermeye baslayabilir bu insanlarin tekrar tekrar "when i was in hodo hodo" muhabbetlerini dinlemek.

    (bkz: sevgiliden ayrilmanin nedenleri)
    (bkz: peace corps)
hesabın var mı? giriş yap