• zeytinyagli yemeklere deneysel yaklasimlar adli kitabimin* ilk yemegi olup, kus uzumu ve bol kuru nane ile hazirlanacak ic pilavinin, biberlere -piriclerin siserek hacminin genisleyecegi varsayimi altinda- cok fazla bastirilmadan doldurulmasi suretiyle hazirlanan leziz dolma cesidi.
    yazarin* notu: ortalama buyuklukteki bir dolmalik biber icin, yaklasik bir yemek kasigi tepeleme princ yeterli olmaktadir.
  • bir de bunun fıstıksız ve üzümsüz yapılan türü vardırki çok sıcak yaz günleri için daha da hafif olması nedeni ile tercih sebebidir.
    pirinç, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, bir tutam nane, tuz, biraz karabiber, yenibahar,tuz ve zeytinyağı karışımı ile içi hazırlandıktan sonra biberlerin içi doldurulur, arzuya göre ya kendi kapakları yada domatesten şapkalar yapılarak yarım çay bardağı su eşliğinde kısık ateşte pişirilir, soğuduktan sonra dikdörtgen borcam içinde servise hazır hale getirilir.*
  • bu menem sey insanin sahip oldugunda degerini bilmedigi seyler grubundadir.
    anneniz yaptiginda aslinda nasil bi zevk oldugunu bilmeden yersiniz bir kac tane.ama artik cok uzaktaysaniz gurbette mesela bide eksi sozluk diye bi siteye takiliyosunuz bi insafsiz suserin actigi bu baslik sizi yemekle birlikte derin dusuncelere gark ettirir.
  • üç ana başlıkta sınıflandırılabilir:
    - iç (doğu) akdeniz bölgesine (var mı böyle bir bölge?) özgü ekşili olanı: yazın sıcağında damda, balkonda önceden kurutulmuş olan biberler kışın suda haşlanarak yumuşatılır. hazırlanan iç (ki en belirgin özelliği içine bolca sumak ekşisi ve baharat katılmasıdır) ile doldurulur ve pişirilir. sacda pişirilmiş kuru ekmek bir sofrabezi içerisinde hafif nemlendirilerek yumuşatılır, az önce pişirdiğiniz zeytinyağlı ekşili biber dolması (ki bunun patlıcan modeli de muhteşemdir) bu yumuşak kağıt gibi ekmekle sarılır, parmaklarla beraber yenilir...

    - kıyı ege ve marmara bölgesinde yaygın olanı: bu türün içi hazırlanırken salça veya domates gibi renklendirici malzemeler kullanılmaz; bunun yerine kuş üzümü*, çam fıstığı, karanfil gibi mutfaklarda çok fazla rastlanmayan ne idüğü belirsiz malzemeler katılır, lakin bu malzemelerin de muhteşem sonuçlar doğurduğu tarafımca tespit edilmiş olup annemin pişirirken bu tür zeytinyağlı biber dolmasının içine kattığı bir kaşık şeker de dikkati nazarımdan kaçmamıştır. lezizdir, tapılası bir yemektir.

    - kuzey anadolu bölgesine has yalancı zeytinyağlı biber dolması diyebileceğimiz; yukarıda adı ve özelliklerini andığımız iki modelinin yokluğunda yine de özlemle ve neyse ki içine hamsi* katmamışlar düşüncesiyle yenilen işte bildiğiniz biberin bildiğiniz iç malzemesiyle doldurulması sonucu pişirilen yavan dolma.
    kişisel not: bi de böylesi muhteşem bir yemeği kuşbaşı et veya kıyma ile pişiren zihniyet vardır; sevmem, seveni de sevmem hatta kınarım.
  • kurutulmuş biber ile yapıldığı zaman da çok leziz olan yiyecek
  • olayin puf noktasi hazirlanan ic malzemeye konulan sogan miktaridir. bol sogan dolmanin lezzetini bin kac arttirir. ayrica bir de konulan baharatlara 1 cay kasigi da tarcin eklediniz mi iste o dolmayi yerken kendinizden gecersiniz.
  • soğanlar ince ince doğranır ,maydonoz da hafiften doğranarak ,daha evelden ıslatılmış kırık pirinçle beraber baharatı eklenip az yağda öldürülür.biberlere doldurulan bu karışıma kesinlikle ama kesinlikle et girmeeeez.zira et*,patlıcan dışında hiçbir sebzeyle güzel gitmez.mevsim yazsa dolmaların üzerine taze asma yaprağı da koyularak kısık ateşte pişirilir.piştikten sonra da beklemeye almadan,hafif sıcak halde pek güzel yenir.bekletmek iyi değildir ,çünkü bazen yağ oranı iyi tutturulamazsa dolma içi kurumaya başlar ,hoş olmaz.
  • biberin kabukları boğazını delenlerin içini yiyip, biberin kabuklarını soyup,tabağın kenarında bıraktığı,yerken baya bi mücadele edilen lezzetli yemek. kırmızı biberle yapılanı yeşil dolmalık biberle yapılanından daha lezzetli olan yemek.
  • etli biber dolmasından önemli bir farkının küçük dolmalık biberler kullanılarak hazırlandığı yemektir.

    önemsiz bir ayrıntı olabilir fakat söylenmeden geçilmeyecek özellik olması hasebiyle burada zikredilmesinde fayda vardır, etli biber dolması için nispeten iri biberler tercih edilebilir ama zeytinyağlı biber dolması yapılacaksa mutlaka küçük olanları seçilmelidir. zira bir lokmada bu leziz yiyeceği mideye götürmek lezzetine ayrı bir lezzet katmaktadır. ev ahalisinin gelip geçerken çerez niyetine atıştıracağı varsayıldığında bu tesbitin pek yanlış olmadığı görülecektir.

    yalan olmasın şimdi bu ufak biberlerin 63 adedi 1 kilo gelmektedir gibi bir önemsiz ayrıntı kalmış belleğimde. tak tak tak 63 adet seçip pazarcıya "tartmana gerek yok aslında ama gene de dene istersen" şeklinde pis bir sırıtış eşliğinde biberleri uzatmış ve pazarcı esnafı dumura uğratmış bir tanıdığım vardı. ben onun yalancısıyım.
  • bir egeli olarak içine kuşüzümü ve dolmalık fıstık konmasını bir türlü takdir edemediğim yemektir.kendi tarifimi vereyim de rahat edeyim:
    1 bardak pirinç, bir fincan bulgur, 4 domates, yarım demet maydanoz, yarım demet taze nane(tazesi yoksa bir avuç kurutulmuş da iş görür)1 bardak sızma zeytinyağı, 4 soğan, tuz ve karabiber.
    önce bilinenin aksine yağla soğanı kavurmuyoruz.yağla yıkanmış pirinç ve bulguru(bulgur kendi icadım süper sonuç veriyor) kavuruyoruz. daha sonra minicik kesilmiş soğanları, domatesi, tuz ve karabiberi ekliyoruz.kapağını kapatıp pişmelerini bekliyoruz.
    harcımız piştikten sonra altını kapatıp incecik doğranmış maydanoz ve naneyi ekleyip karıştırıyoruz.pişerken eklersek ölürler, harç da bir halta benzemez.
    sonra bu harcı minik dolmalık biberlere dolduruyoruz.biberlerin tepesine bir parça domates koyup tencereye diziyoruz.bir bardaktan az su ilave edip ocağa koyuyoruz.kısık ateşte 35 dk kadar pişmesi en idealidir. pişince, soğutup bir gün buzdolabında bekletip,tekrar çıkarıp ılıtıyoruz. yanında bol semizotlu bol domatesli taratorlu salatayla servis yaparsak süper olur.
    aynı harcı yaprak,domates ve kabak çiçeği için de kullanabiliriz.
    afiyet olsun.
hesabın var mı? giriş yap