• bugün tanıştığımdır. bir baktım ön tarafa oturmuş bir yaşlı teyzeyle tartışıyor. arkada birkaç genciz. kulak kabarttım. "biz keyfimizden direksiyon sallamıyoruz, hakkım olan 1 tl'yi vereceksin!" diyor şoför bağırarak. kadın da "engelliye bedava dediler kartımı gösterdim sana!" diye bağırıyor. adam çekti kenara açtı kapıyı "ya 1 tl ver ya da in arabamdan!" diye bağırdı. ben kalktım, bir lira verdim şoföre. "senin parana ihtiyacım yok. ben hakkımı istiyorum!" dedi. "sorun çıkmasın diye veriyorum abi al şunu devam et" dedim. yine bağırıp direksiyonun ön tarafını yumruklayınca arkadan bir delikanlı gelip "hooop birader noluyo" diye çıkıştı. adam sürmeye devam etti. sonraki durakta inecektim. sonra tuttum teyzenin kolundan "gel annem aşağı inelim arkadakine bineriz" dedim. kadın beddua ede ede gözleri dolu dolu indi arabadan. "şikayet edicem seni, 20.000 ceza kesecekler sana!" diye bağırdı şoföre. şoför çıkışan gencin etkisiyle sanırım sessiz kaldı. teyzeyle indik. "oğlum vallahi engelliyim bak göstereyim kartımı sana" diyerek itirazıma rağmen kartını çıkarıp gösterdi. "verdin mi sen ona para?" diye sordu. verdim, deyince, "niye veriyorsun, alsaydın geri" dedi ve ağlamaya başladı. "verecek param olsa 1 değil 1,5 veririm ama yok işte" dedi. arkadan diğer araç gelene kadar birbirimize sarıldık, helalleştik, sonraki arabaya bindi teyze, şoför "bedava, sorun yok" dedi ve gitti.

    öyle işte.

    peşin not: engelli kartı sadece bedensel engele verilmiyor. örneğin şizofreniye de engelli veriliyor. teyzenin dediği gibi "15 doktordan alıyorlar onu". tanıdığım var şizoaktif bozukluk sebebiyle %40 engelli diye geçiyor. teyzenin ne sorunu vardı bilinmez...
  • bir kadını yer kaplıyor diye bebek arabasıyla minibüse almayan o..çocuğunun aynı türde meslektaşıdır.
  • hiç kusura bakmayın sma memleketimin çınarlarının düştüğü insan ötesi durum. bundan yıllar önce birisi çıkıp " taptığınız şey ayaklarımın altında" dediği için asılmıştı. işte onu asan zihniyetin evlatları. biri de çıkmış emek demiş, böyle emek verip de emeğinin karşılığını isteyen adam emekçi değil kapitslist çarkın en büyük haşhaşisidir. 1 lira onu abat etmez ama kendinin böyle yerlerde sağlam kocaları çıkar.
  • akillara akp nin engellilerle ilgili kamu spotunu getirmistir. orda engellilere nasil deger verdiklerini anlatiyorlardi degil mi ? yalanlarina bir yenisi daha kanitlanarak eklenmis oldu.
  • bir engelli, %64 engelli olarak küfür etmeden engelli kartı vs kısmı hakkında bilgi vereyim.
    çünkü zaten o adamlara zamanında şunu yazmıştım: (bkz: orospu çocuğu minibüsçü)

    5 yıl önce en azından göz konusunda sağlıklı iken (bkz: retina dekolmanı/@ben smyrna) nedeni ile bir gözümü tamamen kaybettim. diğeri de %25 görüyor sadece.
    bunlar dışında da teyzenin de dediği üzere 15 ayrı (yani saymadım ama çok) doktorun kontrolünden geçerek verilen bir rapor var. bu rapor sizin sağlık sorununuzun oranına göre çok uzun bir açıklamalı listede belirtilen değerlere göre puanlanıyor. örneğin bir gözümün ışık bile algılamaması (rakamı şu an atıyorum) %35... %10 ışık algılıyor olsaydı %30'a düşecektri...gibi bu şekilde gidiyor. bazı durumlarda (göz için örneğin) görüyor olmanız engelli olmadığı anlamına gelmiyor. görme bozuklukları (bunların arasında kesinlikle miyop yok) da çeşitli şekillerde puanlanıyor.
    göz için konuşursak düzeltilebilir (gözlük) bozukluklar engel olarak görülmüyor. şu an benim gözüm gözlüksüz %10-15 görüyorken gözlükle %25 görüyor. ne demek istediğim anlaşılmıştır sanırım.
    birden fazla engeliniz veya sağlık sorununuz varsa (“teyzede olabilir” dendiği gibi, psikolojik sorun da olabilir) bunlar balthazard formülü denilen hesaplama metodu ile hesaplanarak son rakama ulaşılıyor. örneğin gözden %49 ve başka bir sorunumdan %30 puanım olsa da bu formül ile benim engelli oranım %64'e düşüyor.
    bunu yanında gayet yürüyebilir olan benim gibi, benim teyzem ve onun eşi de engelli. birinin bacağında (kalça) kolum kadar bir platin var. diğeri ise kalp malp nedeni ile bu raporu almış(tı)
    yani engelli denilince illa görebileceğiniz bir engelli olması gerekmiyor kimsenin. ayrıca zaten kimsenin de engelini soran kişiye aktarmak gibi bir mecburiyeti yok. bunu yasal olarak suç olduğunu dahi düşünüyorum. çünkü bu kişisel sağlık ile ilgili bir bilgi ve bunu kimse ile paylaşmak zorunda değil(iz) eğer bir gün sen engelli değilsin derse birisi bana yapacağım tek şey tc numaramı verip buyur şikayet et demek olur. neyse ki şimdiye kadar öyle bir densiz çıkmadı karşıma.

    ulaşıma gelince.
    maalesef özel sektörün sağladığı ulaşım hizmetlerinde engellilere ücretsiz hizmet verilmiyor. bu, teyzeye yanlış aktarılmış olabilir.
    ben engelli raporumu 1.5 yıl kadar önce mersin’den aldım. ve bana rapor sonrası il sosyal yardımlşama vs gibi bir yerden (balık pazarının arkasında) kartı alabileceğim söylendi. gittim aldım. bana kartı verirlerken “suyunun suyu” olmuş bir fotokopi kağıdı ile "bazı ulaşım araçlarında indirim, tcdd'da %25 indirim, telsim turkcell gibi telefon hizmetlerinde özel tarifeler .... "şeklinde bilgi vermekten çok çöpe atmalık bir kağıt verdiler. (onu taramıştım. bulursam eklerim bi ara)

    sonra memur .. boş boş oturuyor deyince kızıyorlar ya..işte bunlara kızıyoruz. o gün sözlü olarak söylediğim adresimi bile yazamamıştı o "memur"

    gerçek ve güncel bilgini bir kısmı ise özetle şöyle... tabii ki telsim değil ama tüm iletişim şirketleri özel tarife (ve indirimli) belirlemek zorunda. internet, telefon ve cep telefonu için. genelde uygun fiyatlar oluyor. ben evde engelli adsl tarifesi kullanıyorum. ancak tahhhütlü olan tarifleredn farkı taahhüt zorunluluğu olmaması. bu yüzden ucuza ve taahhütsüz olduğu için terch ediyorum...
    turkcell'in güzel faturalı tarifeleri var. avea'yı incelemedim bile. vodafone paketleri ise pek iyi değildi son baktığımda. şimdi aklıma geldi. digiturk kablo tv (uydunet dahil) ve dsmartta da spor paketleri dahil indirim var. ancak ben tv ile aram olmadığı için kullanmıyorum. ancak indirimlerin oldukça güzel olduğunu biliyorum)
    ulaşım en önemlisi elbette. metro, tcdd trenleri (şehirlerarası dahil, bakmadım ama yht'de dahil olması gerek) ücretsiz. tek sorun gişeden almak zorundasınız. online alamıyordunuz en son baktığımda yine. banliyo trenleri ve bölgesel trenler de ücretsiz.
    aklıma gelmişken bu ücretsiz rakamları sadece pullman için geçerli elbette. yataklı vagon isterseniz ücretli oluyor.
    belediye otobüsleri de ücretsiz. ancak istanbul belediyesi yaklaşık 30 kadar hattında bu kartı kabul etmiyor. bunu yaparken arkasına sığındığı yasa maddesi "servis vb hatlarında ücretsiz kart geçerli değildir/olmayabilir" şekilde sanıyorum (ilgili yasa 8 ocak 2002 tarih ve 4736 numaralı kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun) bunun içinde ulaşım ile ilgili değişiklikler zamanla yapıldı.) çünkü kadıköy, sabiha gökçen otobüsünde ücretli kart basmak zorunda kalıyorum. çünkü bu hattı sevgili iett servis olarak sayıyor ve ücretsiz kabul etmiyor.
    iett demişken bir rahatsız edici yanı ise devletin verdiği kartı da kabul etmemesi. illa kendi verdiği kartı karaköy'e gidip 10 tl verip almanız zorunluluğu. bu ayıp. otobüslerde kaç kez didiştim ama sonra lan zaten istanbul'a tatile gidiyorum bir de bu herfilerlerle uğraşmayayım diyerek gittim o kartı aldım. aslında bir dahaki sefere pisliğine yok kartım deyip cebimde bu yasa ile dolaşıp isteyenlerin gözüne sokacağım engelli kartının geçerli olduğunu.
    neyse.
    istanbul’da şehir hatları veya izmir’de izdeniz gibi tüm vapur hatlarında geçerli olmasına rağmen bildiğim kadarı ile yine istanbul belediyesi'ne ait olan deniz otobüsünde yine bu kart kabul edilmiyor. iett'nin sitesinde hangi otobüs vapur ve feribot hatlarında geçmediği de yazıyor. mesela adalar'a da ücretsiz gidemiyoruz. bu da bence yasal değil ama umurumda da değil. bu adamlar gidici nasılsa. yakında bu tür keyfiliklerin hepsi kalkar.
    izmir'de ise üçkuyular bostanlı feribotu dahil her yerde kartım geçerli. izban metro otobüs. kimse neden bile demedi demiyor (sabiha gökçen'de de neden demediler ama daha adımımı atar atmaz "bu hatta geçerli değil" dediler!")
    hani bazen chp, sol belediye izmir diye laf sokuyor ya bazı akıllılar....
    neyse.
    bunun dışnda bazı özel şirketler de indirim yapıyor. izmir çiğli kipa'daki sinema salonu öğrenci bileti vermişti. cinemaximum da eminim indirim yoktur! zaten sinemaya pek gitmiyorum (neden acaba!) mordoğan'a giderken 12 yerine 10 ödedim geçen yıl.. bora jet, henüz hiç binmemiş olsam da %50 indirim yapıyor (linki tıklayın) ancak sanırım promo biletlerde yapmıyor (evet öyleymiş) fakat yine de çok iyi bir oran. thy bile %25 indirim yapıyor! pegasus’ta ise son bilgime göre indirim yoktu.
    engelli kartınız varsa ve hizmet alacağınız yer özel işletme ise sorun. genelde ulaşım gibi konularda az da olsa indirim oluyor. bazen hizmet sektöründe de indirimle karşılaşabiliyorsunuz. otobüs şrketleri genelde indirim yapıyorlar. onlara mutlaka sorun.
  • engelli olsun ya da olmasın, insanlık meselesidir bu.

    para üstünü unutmuş ayağına yatan ama 10 kuruşun eksik olduğunda bas bas bağırıp "1,65 değil abla 1,75" diyen şoför bozuntularıdır bunlar.
  • minibüs denen ve az gelişmiş ülkeler dışında örneği olmayan ucube toplu taşıma yönteminin kaldırılmasını gerekli kılan yüzlerce nedenden biri.
hesabın var mı? giriş yap