• kardeslerim, ablalarim, abilerim, daha once de deginilimis gerci ama pili bitmeyen telefon hayalleriyle -haksiz da sayilmayarak- gaza geliniyor, mutlu yarinlarin hayalleri kuruluyor. ne yazik ki bunun sonu husrandir, zira bu ne idugu belirsiz teknolojinin cep telefonlariyla alakasi yoktur.

    gerizekali habercimizin arastirmadan, sansasyon yaratmak amaciyla fazla yer vermedigi detaylardan birinde de bahsediliyor zaten sensorlerin, ufak aletlerin bundan yararlanacagi. bu tip sensorler, yahut dusuk guclu iletisim protokolleri (zigbee veya bluetooth gibi) 1 miliwatt guc harcarlar iletisim kuracaklari zaman. o cebinizdeki alet ise 1 wattdan fazlasini harcar; matematigi zayif olanlar icin belirtelim, tam otuz sekiz kati.

    ustelik tum gun kapali tutsaniz bile bu mereti, saniyorum gsm protokulune gore, saniyede iki kere filan baz istasyonu araciligiyla merkezle baglanti kurar, "ben buradayim olmedim, sevgililerimden biri mesaj vasitasiyla su tertemiz kalbime yeni heyecanlar yasatmak isterse bu baz istasyonunun alanindayim, aramayi ona gore yonlendirirsin" diye haber verir.

    ustelik, mesleklerinin nihai amaci, sizi, ihtiyaciniz olmayan birseye aslinda ihtiyaciniz olduguna inandirmaya calisan pazarlamacilarin ve kaderin garip cilvesi yuzunden (daha dogrusu gozu korolasica para yuzunden) bu insanlarin emrinde kendilerini paralayan sayisiz cevval muhendisin calismalari sonucu, telefonun icine tikistirilmis olan binlerce program da, gerek harcadiklari islemci kaynaklariyla, gerekse fener gibi aydinlattiklari ekran araciligiyla, bir duracell tavsaninin bu cumleyi bitirebilmek icin harcayacagi kadar enerji harcarlar.

    sonuc olarak isvicreli bilimadamlari ne kadar kiclarini yirtarlarsa yirtsinlar, kap icinde soguk fuzyonu da gerceklestirseler, kuantum fizigiyle relativiteyi de birlestirseler, daum'un hakikaten bir dahi oldugunu da kanitlasalar, yine de bu pazarlamacilar allem eder kallem eder, o pili iki saat icinde bitirecek bir teknolojiye ihtiyaciniz oldugunu, bunsuz yasayacaginiza olmeniz gerektigi gercegini kafaniza sokarlar, muhendislere de bunu yaptirirlar.

    ne yani, soyle bir holografik projektorumuz olsa telefonda, 800x2400x1200 cozunurlukte 3-d model yaratabilse, total recall misali bunu kullanarak gizli ajan tadi yakalasak, kotu adamlarin uslerini basip dunyaya ozgurluk ve demokrasi getirsek....sadece 199.99 dolara, hemen arayin.

    edit: vallahi o kadar az okunuyoruz ki daha bir allahin kulu da cikip, ulan duracell tavsani diye birsey yok, energizer tavsani o diye dalgasini gecmedi, kinaye yapmadi..."nejat, nolur susma; kufret, dalga gec, hakaret et ama birseyler soyle, konus yalvaririm"
  • palavranın büyüğüdür. hatta yıllar önce bunun daha iddialısını yedirmişlerdi bu millete tükenmez kalem diye. ne olduğunu gördük sonra.
  • bir pilin, içerisindeki kimyasal etkileşimlerden dolayı, hiç kullanılmasa bile on yıl dayanmayacağını göz önüne alırsak. muhtemelen on yıl boyunca sürekli, kontrollü şarjda tutulan pildir.
    elektrik dağıtım merkezlerinde, stabilize akü şarj redresörleriyle beslenen bakımsız akü setleri buna örnek olabilir. ama onlara da zaman zaman saf su veya asitli su ilave etmek gerekir.

    (bkz: stabilize akü şarj redresörü)
    (bkz: bakımsız akü seti)
  • gucu bir saat veya hesap makinasini calistirmaktan oteye gitmeyecek. zira uretilen enerji cok dusuk. zaten bu yontemle daha yuksek enerji uretmek mumkun degil.

    lakin daha guclu ve cok uzun omurlu pil yapmak o kadar buyuk bir sorun degil. ihtiyac duyanlar yeteri kadar plutonyum ile bana gelirlerse bi guzellik yapariz.
  • şarjlı* versiyonuyla kuşaktan kuşağa geçebileceğini düşündüğüm pil..

    tabi şarj olma süresinin de 1.5-2 sene olması muhtemeldir..
  • mutluluk çubuğu ve vibratöre takılası pil. aksiyonlu şişme bebeklere de gider. kıpraşır mütemadiyen.
  • "on yıl tükenmeyen pil" hiç bir şey ifade etmeyen bir deyiştir. piller depolayabildikleri enerji ile anılırlar ve içerdiği enerji miktarı sonlu olan her pil uygun şartlar altında değil on yıl, on dakika içerisinde bile tüketilebilir.

    normal piller kullanılmasalar bile depoladıkları enerjiyi zamanla kendi kendilerine tüketirler. keşfedildiği iddia edilen bu pilin özelliği, on yıl kullanılmasa bile içerisindeki enerjiyi kaybetmeden depolayabilmesidir. "elektronik aletlerinizi deliler gibi kullanın yine de 10 yıl pil bitmesin" gibi bir iddiası yoktur. haberi hazırlayan arkadaşa sevgiyle duyrulur.
  • 10 yil bozulmamasi umulan pil.
  • herhangi bir tukenmez kalemden daha tükenmez, daha utanmaz enerji kapsülü.

    (bkz: kalem kilictan keskindir)
    (bkz: guc bende artik)*
  • direct energy conversion teknolojisi sayesinde üretimi mümkün olan pil.
hesabın var mı? giriş yap