• 1,5 yıl önce açılan ankara geleneksel spor tesisinin açılışını yapan erdoğan'ın ''sadece at, ok ve güreş bile binlerce yıllık türk tarihini anlatmaya yetecek zenginliğe sahiptir'' ifadesi hakkında yapılan yorum. cumhur ittifakında bir tepki dalgası yaratması muhtemel.

    nevşin mengü şu şekilde demiş:
    ''evet, türkler için at önemli de, at her millet için önemli. bugün nasıl araba varsa, o günlerde de at var. at,ok, güreş roma imparatorluğu'nu da, pers imparatorluğu'nu da anlatabilir ''

    https://www.youtube.com/…ufc&ab_channel=nevşinmengü (11.dakikadan itibaren)
  • burada önemli olan herkesin at kullanması değil, atı en ustalıkla kullanan ve at yetiştiriciliğinde farklı yöntemler kullanan bir kavim olabilmek. bilmiyor sanki bunları. yine yalancısın.
  • asıl kızılderilileri katması gereken yorumdur. at ve ok onlar için herşeydi.

    lakin güreştiklerini pek sanmıyorum, oktan sonra yüzme işlemi için bıçak kullanırlardı.

    onları nasıl es geçmiş acep.

    kızılderili editi: benim siu'lar meğersem atla kristof kolomb'dan sonra tanışmışlar diye bi ton mesaj aldım.
    lakin bu durum baskın ispanyol sömürgecilerin bir uydurması da olabilir. kızılderililere ait at ırkını da kılıçtan geçirmişlerse eğer...
  • ulan bu ne saçma muhabbet, ülke düzeldi de bizim mi haberimiz yok.
  • herkes uzmanı olduğu konuda sallasın lütfen: roma imparatorluğunda (edit: muntazam ve sürekli) atlı birlik yoktu. evet, tüm akdenizi yaya olarak veya deniz gücüyle işgal ettiler.

    kaynak: ok balta ve mancınık / charles oman - kitap yayınevi

    edit: @nickbenibosadi, @polemaster ve @anteke çok güzel yapıcı eleştiriler getirdiler, teşekkür ediyorum.

    edit 2: aşağıdaki linkleri temel alarak roma'yı atlı imparatorluk olarak gördüğünüzü anlıyorum ve üzülüyorum. içimdeki tatar, türk ve moğol taraflarım gülümsüyor ama :))

    https://en.wikipedia.org/wiki/equites
    https://en.wikipedia.org/wiki/roman_cavalry
  • türkler anadolu tarafına göçtükten sonra atın pek bir olayı kalmamıştır haberiniz olsun. türkler piyadedir, fetihler daha doğrusu kale kuşatmaları sırasında ata binmemişlerdir, olayları tüfek ve toptur.

    atları akıncılar kullanırdı, vurkaç taktiklerinde işe yarar bunlar, kuşatmada ya da meydan savaşında bi sike yaramazlar.
    süvarilerin babayı aldığı mesela mohaç muharebesi vardır, bizim topçular zırhlı düşman atlılarının anasını ağlatmıştır. ya da ingilizler agincourtta fransız şövalyelerini güzel marizlemiştir. atlıların savaştaki etkisi git gide daha çok azalmaya, düzenli piyadeler(yani saldırılar karşısında düzenini bozmayan anlamında) ve barut gibi teknolojik gelişmeler daha çok önem kazanmaya başlamıştır.

    neyse, zaten atalarımızın kıl çadırlarda çine mi saldırsak batıya mı göç etsek diye düşünmesinden yüzyıllar önce, antik yunanda platon devlet diye kitap yazıyordu mesela. keşke bizim de övüneceğimiz böyle şeylerimiz olaydı.
  • doğru ve mantıklı bir yorumdur.

    buradan da nevşin'e yüklenip itibar zedeleme çabası mı kasacağınızı sanıyorsunuz?

    (bkz: kafa siken türkçü zırvaları)

    insanlığın ortak temalarına bu kadar çöküp kendi bireysel yaşamınızdaki beceriksizliklerini "atalar" anlatısı üzerinden yücelterek ego kasmayı bırakınız gençler. böyle olmuyor.
    ciddi gelip burada savaş tarihi muhabbetine giren ergenler var. sanki kadının derdi burada bununla ilgili bişey kanıtlamak...
  • doğru bulduğum yorumdur. belki göçebelik ya da atlara biraz daha tutkun olma özellikleri ile bir adım daha atlara yakın olabilirler. ok kullanımı da keza aynı şekilde. ama at, ok gibi şeyler perslerde de romalılarda da vardır. ve ayrıca osmanlıda kanuninin kendisini roma imparatoru da olarak zikrettiği aşikardır. yani demem o ki at, ok vb şeyler evrensel olmuş olan hayvan ve aletlerdir.

    ayrıca; bu yorumun arkasına sığınıp türkleri kötülemeye çalışacak binlerce ezikten bazılarının da üşüştüğü başlık olacaktır.
  • roma imparatorluğu önce spartacus'ü yensin de öyle gelsin. hepsini izledik, hepsi belgeli. rezil oldu koskoca imparatorluk iki baldırı çıplak karşısında. hey gidi hey!
  • nevşin mengü gibi donanımlı, deneyimli, gerçek bir haberciye muhalif! kanalların ekranlarını açmamaları da ayrı bir merak konusu.
hesabın var mı? giriş yap