• ha bu kadar insan yalan söylüyor. isteseniz ilgili twitin altını biraz okuyun. ilgili/ilgisiz bir çok kişi mağdur durumda. kimileri hasta olmuş stresten. klasik alakası olmayan konuları da paylaşıp (balonlarımızı değiştiriyorlar) mağduriyet algısı çabaları. ne ara karikatüristler olarak grup oldunuz? benim bildiğim bu olay tek bir şahıs yüzünden gerçekleşiyor.

    son olarak, sosyal medya platformları da birer website'dir. reklam bile olmayan bloğunda paylaşan adama uyarı bile vermeden hadi bize para ver denmesi bile savunulmuş. bir de üstüne onlar bize sormadan paylaştı, hakkımız elimizden alındı gibisinden konuşulmuş.

    ben bu şahsı tanımam etmem. açıkçası karikatürlerini de bilmiyorum. ama bu paylaşım beni çok güldürdü.

    edit: yahu bir de, telif hakkı vs. diye iki yüzlülük ile ağlamayı bırakın. eminim bu insanların çoğu kendi mesleği ile alakalı, hobisi ile alakalı şeyler yayınlayan insanlar. konuya uygun bulduğu karikatürü google'dan bulup yazının bir köşesine ekliyor. zaten sitede reklam varsa bile, emin olun sitenin yıllık barındırma masraflarını bile anca karşılar. uyarı dahi vermeden direk para istemek.. bu uygulamayı tamamen karikatür paylaşımı yapan sitelere yapsan eyvallah derim de, bu yapılana sıfat söylemeye dilim varmıyor.
  • açıklamanın kendisinde bir sorun yok. uygulamada da böyle ise bir sakınca görmediğim gayet mantıklı bir açıklamadır.

    edit: misal sosyal medyada yayınladığını iddia eden kişi sosyal medya ile kendi blogunu kastediyor. ayrıca yaşaroğlunun aylardır bu konuda savaş açtığını biliyoruz. e o zaman bi zahmet blogunuzu ve ticari instagram hesaplarınızı erdil yaşaroğlu üzerine kurmayın.

    edit2: özel mesajdan yazmanıza gerek yok takip ediyorum zaten. misal bana özelden gönderilen ve zaten bu başlığın altında olan twitterdaki açıklamanın altına cevap olarak yzılmış 4 adet resmin
    1 tanesi zaten @suffagah adındaki popülerite toplamaya çalışan bir hesap,
    @gameofthronest hesabı silinmiş zaten.
    58 yaşında dediği teyze yine blog sitesi (editception, #117027476)
    @sefergunes_ yine spor salonunun reklamını yapan ticari amaçlı bir hesap

    edit3: mesela aykırı gazetesindeki şu haberde paylaşılan bir tweet dikkatimi çekti. yazık adama diye açtım tweeti. başta üzüldüm ama sonra devamında şu tweeti görünce yine başa döndük (görsel)

    edit 4: şimdi aklıma geldi. eskiden (10-15 yıl öncesini söylüyorum) komikaze.net vb siteler vardı. karikatürler buradan dağıtılıyordu. hatta şimdi hatırlamıyorum ama bir karikatürist kendi karikatürlerini buna benzer isimde bir site üzerinden yayınlıyordu. o zamanlar bir kaç yerde daha yayınlandığını görünce "arkadaş bu karikatürist, çalışmalarını nasıl da bedavaya yayımlıyor vay beee" diyordum.
    çünkü sonuçta para ile satılan dergilerdeki karikatürlere bedavaya ulaşabiliyorsun ve nasıl telif davası açmıyorlar diye de şaşırıyordum. öyle ya! bedavaya internet'ten erişilen karikatüre kim, niye para versin ki tekrardan.
    hasılı şimdi fark ettim ki o zamanlardan bu zamanlara bakıyorum da bir anda karikatürü kendi web sitelerinde (hem de öbek öbek) paylaşmayı bir hak olarak görüyorlar insanlar. bir de böyle düşünün derim.

    alt edit
    kaldı ki ben adam yerden göğe kadar haklıdır demiyorum. açıklama gayet mantıklıdır ve uygulamada da böyle ise sorun yok diyorum. ama görünen o ki bazı yerlerde işin suyunu çkarmışlar.
    şimdiye kadar gelen örneklere baktığımızda aslında tam olarak yaşaroğlu'nun yakındığı şeylerdir.

    son olarak bir müslüman olarak yaşaroğlu'nun islam'ı ti-ye alan karikatürlerine tepkili birisiyim. fakat sözlük fanatiklerinin aksine, 2 şeyi birbiri ile karıştırmam. her fiili kendi kulvarında değerlendirmek adaletin gereğidir. ve bu olayda görünen o ki erdil yaşaroğlu'nun açıklamaları haklı görünmekte ve tepki gösterenlerden neymiş diye açıp baktıklarım bir şekilde bilerek ya da bilmeyerek gerçekten durumu suistimal etmişler. ha yaşaroğlu da hazır bu işe soyunmuşuz kılı kırk yaralım diyerek suyunu çıkarmış ama sonuçta hak haktır.

    edit: imla
    büdüt: bakın mağduriyetin hakkını veren açıklama böyle olur görsel

    büdüt2: yazımda geçen gameofthronest ile ilgili özelden gelen mesaj:
    --- spoiler ---

    büdütception: kendisine mesajını yayımladığımı isterse sileceğimi söyledim. ricası üzerine geri sildim.
    --- spoiler ---
  • paylaşmayın olsun bitsin. inanın kimse erdil yaşaroğlunun kariktürlerinin yokluğunu da çekmez. profil resmi yapan bireysel kullanıcıya bile dava açmış adam, çıkmış ticari sitelerle işimiz diyor. bu kadar rahat yalan söyleyenden korkarım ve bulaşmam karikatürüne bile.
  • fikri mulkiyetini korumaya calismak suc oldu ulkede. muzisyen telif toplayamaz, karikaturist karikaturunden para kazanamaz, fotografcilarin fotograflari izinsiz kullanilir.

    iyi yapıyor karikaturistler. insallah bu ülkede bir degisimin baslangici olur bu gunler.

    bir de haftaligimdan artirip dergi aldim, haram olsun diyenler var.

    sanki sadaka vermis pezevenk.
  • (bkz: imkanımız yoktu okuyamadım)

    ama bence haklı. erdil yaşaroğlu karikatürü paylaşana da dava açılır yani. bu mizah seviyesi idamı bile hak eder.
  • erdil yasaroglunun sonuna kadar hakli buldugum konu.
    eger bu adamin karikatürlerini begenip sagda solda paylasacak seviyede dandik mizah anlayisina sahipsen ve kendini tutumayip paylastiysan haketmissindir.
    not: 1995-2015 yillari arasinda düzenli mizah dergisi alan birisiydim yurtdisina yerlestikten sonra bile bir süre dergileri satin almaya devam ettim. bu isin ustasi degilsekte hastasiyiz gardaş.
  • erdil yaşaroğlu, selçuk erdem, serkan altuniğne'nin son günlerden gündemden düşmeyen erdil yaşaroğlu'nun herkese telif davası açması hakkındaki ortak açıklamasıdır. kaynak olarak erdil yaşaroğlu'nun paylaştığı olanı şurada.

    "karikatür bizim hayatımız... biz karikatüristler, son günlerde, haklı olduğumuz bir konuda suçlanmanın üzüntüsünü ve şaşkınlığını yaşıyoruz. karikatürlerimiz üzerinden kazanç sağlayanlar kendi çıkarları doğrultusunda bize saldırıyor, aleyhimize kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. fakat, diğer sanat alanlarında olduğu gibi, telif haklarını bizler de sonuna kadar koruma çabasında ve emeğimizi savunma kararındayız. sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bil ki bunda bir sorun yok, aksine çok seviniriz. sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor. bu doğrultuda, kamuoyunu meşgul eden talihsiz bazı yorum ve haberleri de açıklığa kavuşturmak isteriz: bize kızgın olan ve kırgınlık besleyen ticari amaç gütmediğini iddia eden onca siteye baktığımızda siteye ya reklam alıyor ya da kendi işini pazarlamak üzerine kurulmuş. eğer kullanım için izin istense, bir değerlendirme yapabilirdik. ama ne yazık ki site sahipleri bu hakkı bize tanımadılar.

    bir de şöyle yorumlar var, "bir e-posta atsaydınız kaldırırdık. neden önceden uyarmadınız?" yayınlanmış her derginin künyesinde zaten eserlerin izinsiz kullanılamayacağı uyarısı vardır. yıllarca da izinsiz kullanımların yayıncılığa zarar verdiğini anlatmaya çalıştık ve uyarılarda bulunduk. nasıl ki internet sitenizde film, şarkı ve romanı izinsiz paylaşmıyorsanız, karikatür paylaşmanız da doğru değil. aslında bizim şöyle dememiz lazım: "kullanım için bize bir e-posta atmış olsaydınız, belki izin verirdik" ki bize gelen birçok başvuruya da izin verdik.
    bir de hatasını kabul etmeyip kasıtlı olarak bilgi kirliliğine yol açanlar var. "bir karikatür paylaştım, şu kadar para istediler, alt tarafı bir karikatür, o kadar para eder mi?" diye yorumlar görüyoruz. fakat sitenin içeriğine bakılınca karikatürden galeri yapılmış, sayfaya reklam doldurulmuş. işte biz tam da bu zihniyetle uğraşıyoruz. biz her bir karikatürümüz için ne kadar uğraştığımız' ve emek verdiğimizi bildiğimizden çalışmalarımızı değerli görüyoruz.

    ihlaller izinsiz kullanımla da bitmiyor. karikatürlerimizin balonlarını değiştiren de var, imzamızın üstüne kendi logosunu yerleştiren de. "ben karikatürü çok sevdiğim için yapıyorum" deyip, binlerce eserimizi paylaşıp takipçi topladıktan sonra, hesabını başka şirketlere satanlar da var. bir de bütün dergilerimizi ve kitaplarımızı pdf yapıp paylaşanları da unutmamak lazım.
    bu bahsettiğimiz durumlar bizi hem çok üzüyor hem de zarar veriyor. haklı olduğumuz bir konuda, onlarca yıllık emeğimizi sömüren ve sonra da kendini mağdur gösterip bize saldırmaya çalışanlara karşı mücadelemizde bize destek olmanızı diliyoruz . şimdi müsaadenizle biz çizmeye dönüyoruz.
    sevgilerimizle"
  • kesinlikle yerinde ve doğru açıklama.
  • haklı açıklama değildir.
hesabın var mı? giriş yap