• brezilya'nın kendi evinde oynamasına rağmen finale kadar çıkıp, finalde uruguay'a 2-1 yenilip, dünya kupası'nı kazanamadığı, uruguay'ın dünya şampiyonu olduğu kupa.
  • finalde (aslında final sayılmaz, son maç demek daha doğru)beraberlik kupayı almak için brezilya'ya yetiyordu. brezilya ilk golü atmasına rağmen ardından 2 tane yiyince kupadan oldu.

    edit: hayır 60 yaşında değilim. "di" li geçmiş zamanı "miş" li yapın.
  • final maçının bitmesinden saatler sonra bile statta brezilyalıların olduğu söylenen kupa...
  • kupaya gitmeye hak kazandigi halde gitmeyen bir baska ulke de hindistan'di. evet, futbolla simdilerde alakasi pek kalmayan, varsa yoksa kriket diyen hindistan. hindistanlilarin katilmama gerekceleri ise turkiye'ninkinden farkliydi. ciplak ayakla futbol oynayan hindistan'lilar, buna kupada izin verilmeyecegini anlayinca, katilmaktan vazgecmislerdi..
  • bir de belo horizonte mucizesi diye adlandırılan bir maç vardır.
    ingiltere ve abd arasındaki bu maç belo horizonte'de oynanmış olsa gerek. maçı abd 1-0 kazanır. lakin gazeteler muhabirlerinin geçtiği habere inanmaz (amerika'nın futboldaki hali malum, cosmosa daha yıllar var); "olsa olsa ingiltere:1 abd:0" olur deyip haberi böyle verir. hatta 1-0 ı yeterli görmeyip 10-0 olarak verenler bile olur.
    halit kıvanç'ın yalancısıyım.
  • isveç'in üçüncü, ispanya'nın ise dördüncü olduğu dünya kupası.
  • türkiye'nin katılmaya hak kazanmasına rağmen maddi imkansızlıklar yüzünden katılamadığı organizasyon. maracana'da brezilya'yla maç yapabileceğinmizi düşündükçe gitseydik de 18 yeseydik dediğm olaydır ayrıca
  • maç başına ortalama izleyici sayısı 60.733 olarak gerçekleşmiştir. 1994 abd dünya kupasından sonra maç başına en çok seyirci çeken kupadır
  • finalde uruguay ev sahibi brezilya yi 2-1 yenmis ve dünya kupasinin sahibi olmustur...ikinci dünya savasi sebebi ile 12 yil gecikmeli olarak yapilmis ve kupaya 13 takim katilmistir...final 220 bin kapasiteli rio daki efsane stad maracana da oynanmistir...bu stad bu dünya kupasi için özel olarak yapilmis ve maçin oynandigi tarihte tam bir harabe görünümündedir...hatta ve hatta basin tribünü bile yoktur ama fifa maçi bu stadta oynatir...brezilya arkasindaki müthis taraftar gücü ile farkli sonuclar elde etmistir...(ispanya yi 6-1 ve isvec i 7-1)...final maçini ise 174 bin biletli seyirci izlemistir lakin resmi olmayan kaynaklar maçi 200 binin üzerinde taraftar izledigini belirtmislerdir...bu alanda bu bir rekor olup günümüzde halen kirilamamistir...
  • şampiyon olan uruguay'ın kadrosu şöyleydi; victor rodriguez andrade, schubert gambetta, alcide edgardo ghiggia, juan carlos gonzález, matias gonzález, rogue gastón máspoli, oscar ornar miguez, rubén morán, aníbal luís paz, julio gervasio pérez, juan schiaffino, eusebio ramón tejera ,obdulio muirios varela (kaptan), ernesto josé vidal. takımı juan lópez çalıştırmıştı ve 5-2-3-1 dizilişinde mücadele etmişlerdi.
hesabın var mı? giriş yap