• 30 nisan 1994 tarihinde dublin'de yapılmıştır. irlanda açık ara birinciliğini hem de üstüste üçüncü kez ilan ederken yarışmaya ilk kez katılan polonya, edyta gorniak ile 2. olarak eurovision'a iyi bir giriş yapmıştır. estonya, romanya, rusya, slovakya, litvanya ve macaristan ilk katılımlarını gercekleştirdiler.

    1- irlanda 226
    2- polonya 166
    3- almanya 128
    4- macaristan 122
    5- malta 97
    6- norvec 76
    7- fransa 74
    8- portekiz 73
    9- rusya 70
    10- ingiltere 63
    11- kibris 51
    12- izlanda 49
    13- isvec 48
    14- yunanistan 44
    15- bosna hersek 39
    16- hirvatistan 27
    17- avusturya 19
    18- ispanya 17
    19- slovakya 15
    19- isvicre 15
    21- romanya 14
    22- finlandiya 11
    23- hollanda 4
    24- estonya 2
    25- litvanya 0
  • turkiye'nin bir onceki yilda aldigi sonuc dolayisiyla dereceye giremedigi icin katilamadigi yarisma
  • irlanda'nın peş peşe üçüncü kez ve o zamana kadarki rekor puanla birinci gelerek eurovision'u ingiltere havalisinden geri göndermediği, irlanda televizyonu rte'nin artık yarışmaya ev sahipliği yapmaktan bezme raddesine geldiği, demir perde gerisi ülkelerin ilk kez katılımlarıyla intervision'un eski önemini kaybettiği, sahnede kullanılan amerikanvari gökdelen dekoruyla irlandalı eski başkan j.f. kennedy'ye saygı duruşu yapıldığı bir yarışmadır.
  • asıl kazananın riverdance olduğu yarışma. eurovision tarihinin en etkileyici interval performansı ile o geceyi unutulmaz tv şovları arasına soktu. bizim uzun süre sonra ilk defa olmadığımız bir eurovisiondu. zaten özel tvler yüzünden halkın da ilgisi yoktu. o yüzden trt'de bir başıbozukluk vardı. bu etkileyici dansın final bölümüne, bülent özveren'in hayranlık dolu çığlıklarıyla bağlanmıştık. performansın tamamını ya hemen eurovisiondan sonra ya da tekrar yayımında izlemiştik.

    https://m.youtube.com/watch?v=w0v_pu6mij8#
  • irlanda'nın açık ara zaferiyle sonuçlanan bir eurovision'dur. hak edilmiş bir birincilik daha kazanmıştır irlanda. 1993'teki efsane şarkılar 1994'te olmasa da birçok iz bırakan performansa sahne olmuştur. başta şampiyon irlanda olmak üzere polonya, macaristan ve kıbrıs'ın şarkıları müthiş etkileyicidir. italya ve lüksemburg da "bir daha yarışmayız" modunda artık bu yıldan itibaren eurovision'u terk etmişlerdir. (italya döndü ama lüksemburg hala yok eurovision'da)

    polonya ilk defa eurovision'a katılmış ve ikinci olmuşlardır. polonya, provalarda şarkıyı ingilizce söyleyince ortalık karışmış, 6 ülke, 'resmi dille şarkı söyleme' kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle polonya'nın diskalifiye edilmesini istemiş ancak yeterli çoğunluk olan 13'e ulaşılmadığı için polonya'nın diskalifiyesi gerçekleşmemiştir.

    ingiltere'nin stüdyo kaydıyla muhteşem şarkısı ise performansta az biraz sönük kaldığı için ancak 10'uncu olabilmişlerdir. macaristan da peş peşe üç ülkeden 12 tam puan alınca herkesi şoka sürüklemiş ancak daha sonra oylamada 4'üncülüğe kadar gerilemiştir.

    almanya'nın epey vasat bir şarkıyla üçüncülüğü elde etmesi ise epey fantastik bir sonuç olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap