• gelmiş yine araba ile ilgili hiç bok bilmeyen, ama ayda 100 bin dolar kazandığı için, dolayısıyla 1-2 senede bir sıfır araba alabilen yazarlar, 200 bin km'yi çok görüyor..

    olm siz türkiye'de yaşamıyor musunuz lan, bir çıkın da dışarıya bir bakın, kaç tane sıfır araç görüyorsunuz, dışarda caddede gördüğünüz araçlar ortalama kaç yaşında, kaç binde, bir bakın lan.. 200 bin km hemen hemen her türlü, her segmentten araç için normal bir km'dir, spor, ferrari gibi bir araç için yüksek olabilir ancak binek bir araç için bakımları düzgün yapıldıysa elbette alınabilir.. bakımları düzgün yapılmamışsa kaç km'de olursa olsun alınmaz, bu kulaklar 60-70 binde motor indirenleri duydu, siz 200 bin km'ye yüksek diyorsunuz allah'ın cahilleri..

    ben bundan sonra fikrimi değiştiriyorum amk, galericiden araç alırım, ekşiciden araç almam, bu ekşicilerin araçları 20 binde bile olsa almam aq, herif arabadan anlamıyor, ortalama aracını 1-2 sene kullanıp satıyor, muhtemelen "nasıl olsa satacam yeaaa" diyerek bakımlarını bile yapmıyordur aq..

    ben de isterim düşük km'de bir aracı rahatça almak, aynı kondüsyonda, benzer geçmişe sahip iki araçtan elbette düşük km'li olanını tercih ederim, ancak kendinizi bu kadar ülke gerçeklerinden soyutlayıp 200bin km'ye yüksek demek sizi komik duruma düşürüyor..
  • turbo ise aman diyim, atmosferik ve bir de japon ise 300 bin de normal, benzinli veya dizel diye de çook seetmeyiniz efendim.
  • yüksektir, bir sürü sıkıntı çıkartmaya, onu değiştir, bunu düzelt, şurasından ses geliyor vb. diye hem konfor kaybı hem masraf yazmaya başlamıştır.
  • şehir içinde yapıldı ise çoktur şehirler arası yolda yapıldı ise yine çoktur ama ilk duruma göre daha az çoktur.
  • amaca göre cevabı değişkenlik gösterecek sorunsaldır. aya gitmek istiyorsanız, 184.000 km daha yükselmeniz gerekir. serbest yüksek atlayış aktivitesi içinse biraz fazla yüksek, yerküreye tekrar dönemeyebilirsiniz.
  • mekanik olarak çok yorulmamış olsa da ekonomik ömrünü tamamlamış olan araçlardır. özellikle avrupa ve amerika üretimi araçlar için ekonomik değer sıfırdır çünkü bakım maliyetleri, bu ülkelerde aracın kendi değerini geçer. türkiye'de ise 200 bin km üzeri binlerce araç için mevcut durumda milyonlarca tl isteniyor.

    türkiye, otomobil piyasasının da afrikasıdır.
  • en son sattigim aracimi 88 bin km iken almistim. 4 yil sonra sattigimda 256 bin km yapmisti. hicbir sorunu olmadan bindim. bmw ise bakimlarini duzenli yaptirdigin surece cok da onemi yok.
  • hiç istemediği kadar yüksek bir kilometrede araç almaya mahkum kalmış bir yazarın, çevresinden onay alıp psikolojik olarak rahatlamak istediği başlık.

    burada suç kesinlikle yazarda değil, onu bu duruma düşüren hayat pahalılığıdır. onun da sebebini, kimlerin buna yol açtığı bellidir.

    cevap da vereyim, 2. el alınacaksa aşırı yüksek uzak durulması gereken kilometredir. sıfır veya en çok 50-60 bin km de aracı alıp 200 bin km ye sen getirdiysen yüksek değildir. daha bi 100 bin daha gider.
  • alırken mi satarken mi?
  • dünyanın etrafının, 40.075km olduğunu söyleyen google'a göre, böyle bir araç, ekvator çevresinde beş tur atmış gibi duruyor.
    keşke, böyle gezen bir aracın, önünde sürekli kayıt yapabilen bir dashcam olsa da, yol boyunca geçtiği yerleri görebilseydik. büyük ihtimalle, bu dashcam ile kayıt edeceğimiz görüntülerle, belgesel dalında ödüller alırdık.

    mekanik olarak tasarlanmış ve mühendislik ilminin sürekli kendini geliştirdiği, otomobil motoru teknolojisinde; yine de, çocukluktan gelen "garanticilik huyumdan dolayı" çalışan tüm parçaların tek tek incelenip, röntgenlerinin çekilmesi ile, net karar verilebileceğini düşündüğüm, ikinci el araç alımıdır.
hesabın var mı? giriş yap