*

  • the flat earth society adında bir "cemiyet" bunu 200 yıldır yapıyor. ciddiyim.
  • "neresi düz eşek herif. dağ var, tepe var, okyanusun dibi abys gibi bişe var. ağzını yüzünü dağıtırım senin it" diye cevap vermek gerekir iddia sahibine.
  • flat earth diye yapılan basit bir aramada bile olayın 2011 yılında sadece ırak'ta vukuu bulmadığını anlayabilir, salaklığın ırktan ve inançtan bağımsız olduğunu görebilirsiniz.

    bazı ırklarda ve inançlarda daha baskın olarak görülebiliyor, başka mesela.
  • zibilyon yaşında, beygir gözlüğünü çıkarmayı unutmuş, sadece kuranı okumakla müslüman olunacağını zanneden bi hırbonun önermesi. videoda ilk dikkat çeken nokta "cennetin genişliği gökyüzüyle yeryüzü kadardır" bölümü. niyeyse dinazor amca dünyanın bu nedenle düz olduğunu iddia ediyor. be pezevenk niye dünya düz diye yorumluyorsun da, cennet sonsuz diye yorumlamıyorsun? ayrıca ayın çapı, güneşin çapı demişsin öküzün önde gideni, düz bir cismin çapı olabilir mi lan çapsız? dünya değil senin mantığın düz. gece gece uykumu kaçırdı pezevenk.
  • inancın nelere kadir olduğunu gösterir. şimdi inançlılar için empati zamanı; bu amcam size nasıl geliyorsa, "evrim yok" diyenler için hislerimize tercüman olun.
  • bunu iddia eden adamın, hani şu ırak televizyonunda dünya düzdür diyen amcanın kafanın 2000 yıldan daha örümcek olduğu aşikar.
    zira bıraktım dünya'nın düz olmasını; güneş'in çapının, ay'ın çapının tam iki katı olduğunu söylüyor.

    sisamlı aristarkos bile, 2200 yıl önce ay'ın çapının güneş'in çapının 18 ila 20 katı arasında bir değerde olduğunu hesaplamıştır.
    meraklısına, bu hesabı yaparken, güneş'in dünya'ya olan uzaklığıyla, ay'ın dünya'ya olan uzaklığı arasındaki oranı önce hesaplamıştır. (ay'ın yarım ay evresinde olduğunda aradaki açının 90 derece olduğunu bilerek ay-güneş uzanım açısını ölçerek hesaplamıştır) sonucu da 18 ila 20 kat arasında bir değer olarak bulmuştur. ay'ın gökyüzünde görünen açısıyla (kapladığı açısal alan) güneş'in gökyüzünde görünen açısı eşit olduğundan (günümüz için yaklaşık yarım açı derecesi) uzaklıklarıyla doğru orantılı büyüklükleri olması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.

    aristarkos'un sonuçları, modern biliminkisinden çok uzaktır. güneş-dünya uzaklığı ile ay-dünya uzaklığının oranı 388 civarındadır. güneş çapının oranıyla ay çapının oranıysa 402 civarındadır.
    gördüğünüz üzere, gerçekten de açısal büyüklükleri eşit olmasına rağmen çapsal büyüklükleri'nin uzaklık oranlarına bölümü 1 yapmaz.
    yani aristarkos bir yerde yanlış yapmıştır.

    ama kendi dönemi için masum bir hata, çünkü adam atmosferin optik kırıcılığından habersizdi. yani güneş(ya da ay) tam ufuktayken yapacağı ölçüm ile tam ufukta değilken yapacağı ölçüm, hatta denizin ortasındayken yapacağı ölçüm arasında farklılıklar olacağından bile habersizdi. ama dediğimiz gibi, sezar'ın hakkı sezar'a, adam dönemi için masumdu.

    peki bu adam? 2000 yıl sonraki kendi dönemi için masum mu?
    sözü cübbeli ve hayranlarına bırakıyoruz.
  • keşke doğru olsaydı. dos doğru düm düz bir dünyada yaşıyor olsaydık ama maalesef alem yuvarlaktır ve sürekli dönmektedir.
  • bir çeşit müslümanlıktır.
  • balık tutmak.
hesabın var mı? giriş yap