• gerçeklemesine birkaç adım kalandır:

    cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi cumhurbaşkanında bulunacak. cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.

    bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

    ohal ilan etme yetkisi, cumhurbaşkanına verilecek.

    cumhurbaşkanına kanun hükmünde kararname (türkçesi "ferman") çıkarma yetkisi verilecek.

    hsyk 12 üyeden oluşacak ve iki daire şeklinde çalışacak. üyelerin yarısını tbmm, diğer yarısını cumhurbaşkanı belirleyecek.

    kanun teklif etme yetkisi milletvekilinde olacak. ancak, cumhurbaşkanına istisna olarak, bütçe kanununu hazırlama, sunma yetkisi ve görevi verilecek.

    http://www.milliyet.com.tr/…clis-t-siyaset-2359471/
    http://www.sozcu.com.tr/…ali-mhpye-sunuldu-1557673/

    100 sene sonra, başladığımız noktaya dönüyoruz. uğruna onca mücadele edilen demokratik cumhuriyetin nitelikleri budanmak üzere.

    önceleri parlamenter demokrasi kağıt üzerinde de olsa vardı. son on dört yılda fiilen tek adamlığa geçildi, önümüzdeki yıldan itibaren resmen monarşinin modern (!) versiyonuyla tanışacağız.

    yeni düzenlemeye göre bazı yetkiler hâlâ meclis'te olacak; meclis, padiş... pardon cumhurbaşkanının yetkilerini paylaşacak, kısıtlayacak veya denetleyecek.

    milletvekillerinin son dönemdeki özgür (!) seçimleri, kamuyu denetleme iradeleri ve parti-hükûmeti eleştirme kabiliyetleri bizi nasıl bir cumhurbaşkanlığının beklediğini gösteriyor.

    2. abdülhamit'e niye bu kadar saygı duydukları çok açık. yakın zamanda istibdat da ilan edilirse tüm rüyaları gerçek olacak.
  • bu millet bu teklife kesinlikle evet diyecek. malum kişiler referandumda bir kez daha refaha erecektir. evet inanıyorum... bu millet neye ne zaman nerede alışıla gelmişin dışında bir tepki gösterdi ki??
    askeri mahkemeler yok
    cb yargılanması yok (neredeyse imkansız)
    cb isteğine göre gelsin ohaller
    yök yok
    yargı yok
    meclis mi ? o da ne
    ülke ekonomisi cbnın elinde
    devletin denetlenmesi söz konusu bile değil.

    bu millet bunlara rağmen evet der. nasıl uyuyabiliyorsunuz? vicdanınız nasıl rahat? hoşçakal m.kemal atatürk'ün binbir mücadele ile kurduğu bağımsız, demokratik, laik hukuk devleti.
  • bu değişikliklerle, artık ülkenin çok parçalı yapısından ve tarihsel sorunlarından doğan çelişkileri kendisini ülke yönetiminde daha az ifade etme imkanı bulacak, millet iradesi baskılanacaktır. bunun sonu, düdüğü tıkanmış düdüklü tencere misali, hem muhalefetin hem de iktidarın daha çok şiddet kullanması olacaktır.

    maalesef, birazcık balkanlara, ortadoğuya bakan herkes bu gidişatın nereye varacağını görebilir.
hesabın var mı? giriş yap