• "mevcut doktorların durumu düşünülünce bir de yabancıyı denemek neden bu kadar rahatsız ediyor ki sizleri?" diye sormuş bir yazar.

    yahu sizde hiç utanma yok mu? mevcut doktorla bile iletişim kurmakta güçlük çeken halkımız bir de yabancı doktora derdini mi anlatacak hangi dilde? arapça mı öğreneceğiz hastalığımızı anlatabilmek için?

    siz ne zaman çıldırdınız böyle?
  • link

    --- spoiler ---
    yüzlerce tıp mezunu öğrenci güvenlik soruşturmasını geçemediği için doktor olamazken, istanbul'da alınan aile hekimlerinin neredeyse tamamının yabancı uyruklu olduğu anlaşılalı birkaç saat oldu
    --- spoiler ---

    yanlış mı anladım? yıllarca okuyup mezun oluyorsun ve güvenlik soruşturması doktor olamazsın diyor??

    atanan yabancı doktorlara ait link
  • pdf adı ''internete verilecek liste''. başka da sözüm yok.
  • yabancı uyruklu sözleşmeli hekimlere üç kuruş para veriyorlar neredeyse. gerçekten verilen tutarlar aylık 3000 tl gibi bir şey.
    yani devlet diyor ki, sağlığınızın bir önemi yok ben işin maliyet kısmındayım artık. derdini anlat anlatma beni ilgilendirmez.
  • her tıp fakültesinin her döneminde en az 10-15 tane arap olur. bunlar sürü halinde takılırlar. hepsi savaştan sonra doktor eksikliğinden dolayı daha 2 veya 3.sınıftayken doktor yapılıp suriye'de acil servise atandıkları için teorik bilgiden zerre habersizdir.

    akut apandisit'in tanısını patolojisini bilmezler ama appandisit ameliyatı yapabilirler. ya da batını açıp eksplorasyon yapabilirler ama baş dönmesiyle gelen 30 yaşındaki hastaya ne yapacakları konusunda zerre bilgisi yoktur.

    bu doktorların genel cerrahi dışında başka bir branşa atanmaları (pratisyenlik bile dahildir buna) bu halka ihanettir.
  • türk doktorları yetersiz geldi anlaşılan.

    https://dosyaism.saglik.gov.tr/…ecek-listepdf.pdf?0
  • eşim çifte vatandaş ve vatandaşı olduğu ülkede bitirdiği okulun diploması burada geçerli değil. şimdi meraktan sorarım bu atamalar onca prosedür ve sınavı geçerek mi bu sözleşmeleri imzaladılar. nasıl oluyor nedir bu sözleşme
  • anasının babasının hemoroidli götünü bilimsellik nedir bilmez, tamamen ampirik takılan arap doktora parmaklatmak isteyenleri gösteren başlık.
  • öncelikle günaydın diyorum tıp fakültelerine yabancı kontenjanlar açıldığında zaten bunun olacağı garantisinden dolayı geldi öğrenciler. çok da abartılmaması gerek 78 adam atanmış tıp fakültelerinde 75bin öğrenci var.

    yani bu atanan 70 kişiyle sistem kötüye gitmez ama 5-10 yılda 5 6 katına çıkan öğrenci sayısıyla sistemin çökeceği garanti zaten. bi malpraktis olduğunda sözlük ayağa kalkıyor ya. 10 yıl sonra günde 20 tane bilmem ne devlet hastanesi rezaleti diye başlık açılacak.

    hasta görmeden mezun olan 6. yıldaki internlukteki acil stajına kadar hasta görmeyen 5. sınıfın %70ini hocasız geçiren tonla taşrada tıp fakültesi var. direkt gördüğüm ve 1. ağızdan duyduğum o kadar çok olay var ki.

    peki bunun sebebi ne ? oy toplamak için açılan üniversiteler ve tıp fakülteleri. ve doktor açığını kolay yoldan kapatmak için verilen amatörce kararlar. sonuç olarak içerden birinin düşüncesini söylüyorum bunun gibi olaylar değil de sağlık sisteminin geleceği bizi telaşlandıran.

    edit : ayrıca mevcut durumu abarttığımı düşünenler ; ülkede 150bin doktor var ancak 75 bin öğrenci var. ülkede tıp fakültesi sayısı 40tan 90a fırladı ama almanya ingilterede 30 civarı. dünyada en çok tıp fakültesi bulunan 5. ülkeyiz ama nüfusta 19. sıradayız. yani doktor kalitesi yokuş aşağı düşüyor.

    edit 2 : fazla mesaj geldi bi doktor bu durumu nasıl haksızlık olarak görmez diye. biz de arap ve afganlarla birlikte okuduk ve zaten onlar o zamandan tercüman doktor gibi kullanılıyordu. o kadar fazla yabancı hasta geliyor ki ne tercüman var ne yabancı doktor öğrenciler telefonla çağırılırdı hep. şimdi o birlikte okuduğum öğrencilerin atanması bana normal geliyor ancak beni endişelendiren çok daha vahim durumlar var.

    ülkenin kaliteli doktorları zehir gibi çocuk dediğimiz fakültede bazı kesimlerin inek bazı kesimlerin robot olarak gördüğü ama mükemmel doktor olacağı kesin görülen insanlar ülkeden kaçmanın peşindeydi çoğu kaçtı da zaten. abdye gitmenin protokolu bir hayli uğraştırıcı ancak almanyaya gitmek çok kolay bi de kendinizi yetiştirdiyseniz dili hallettiyseniz artık alman doktorsunuz zaten.

    diğer taraftan taşra üniversitelerinde kalite diye bişey kalmadı seri kasap üretiliyor mesleğin içi boşaltılıyor doktorluk sözlükte bile nefret objesine dönüştürülüyor e iyi olan da kaçar bu ülkeden başka ülkede baş tacı edilir. vatandaş da hükümetin işbilmezliğiyle verdiği kararlar sonucu yetişen eğitimsiz doktorlara kalır. etkilenen sadece vatandaş da olmaz bi noktadan sonra işsiz ordusu mezun etmeye başlar bu fakülteler.

    ha çözüm ne eğitim bakanlığındaki gibi hükümet diyecek biz siyasal islamcılar bu işi halledemiyoruz, her bakanlığa işi bilen adam getirelim.
hesabın var mı? giriş yap