• evet doğru. otelim dolup taşıyor, boş günüm yok. ama 6 yıl önceki ciroları yakalayamıyorum.
  • önemli olan kaç turistin geldiği değil kaç lira harcadığıdır yani turizm gelirleridir,53 milyar dolarlık cari açığa bu verinin faydası olabilir,turizm gelirlerinin seyri şöyle:
    2014 turizm gelirleri 34 milyar dolar
    2015 turizm gelirleri 31,4 milyar dolar
    2016 turizm gelirleri 22,1 milyar dolar (%29.7 düşüş)
    2017 turizm gelirleri 26,2 milyar dolar(%18 artış)
    2018 turizm geliri beklentisi 27 milyar dolar(kalkınma bakanın beklentisi bu link)

    anlatmaya gerek yok görüyorsunuz, beklentiler gerçekleşse bile hala 4 sene öncesini yakalamış görünmüyoruz,kur bu seviyelerde olmasına rağmen gelirler aynı oranda artmıyor.
  • ukrayna parasının bile paramızın karşısında değer kazanmasıyla gelir tabi turist, artık turist için cazip türkiye türkler için pahalı, hatta ykm de falan ingilizce ve arapça yazılmış turist olanlara %10 indirim yapıyorlar, hep giren bize oluyor yine
  • işin içinden biri olarak söyleyebirim ki avrupa rezervasyonlarının tümü hint,afgan,pakistan.arap kökenli ingiliz.para bırakacak avrupalı artık türkiye'yi tercih etmiyor.zamanında burun kıvırdıkları rusları mumla arar oldu esnaf.
  • baz etkisi nedir, nicelik ve nitelik arasındaki fark nedir bilir misiniz?

    bu adamların en sevdiği şey verileri istedikleri gibi yorumlamak, hatta istedikleri gibi oynadıkları da söyleniyor ama elimizde başka bir veri olmadığı için doğru kabul edelim.

    baz etkisi şudur ki sen önce ülkede herşeyin olduğu gibi turizmin de içine et, yedi düvel ile kavga et, ülkeyi cihadçı terörist yuvasına çevir ve turist sayıları dibe vursun. sonra biraz toparlanma olunca bakın yüzde 500 artış oldu diye millete sat. yiyen bulunuyor ne yazık ki...

    kişi sayısı atmış olabilir (nicelik) ancak bir de kişi başı harcamaya (nitelik) bak bakalım o ne alemde?

    ocak ayından bulduğum bir habere göre;
    "turizm geliri 2017 yılının toplamında ise bir önceki yıla göre yüzde 18,9 artarak 26 milyar 283 milyon dolar oldu. turist sayısı ise yüzde 23.1 artışla 31 milyon 365 bin kişiden 38 milyon 620 bin kişiye çıktı.
    gelirlerdeki ve sayıdaki artışa karşın geçtiğimiz yıl kişi başı ortalama harcama ise geriledi. 2016 yılında türkiye'ye gelen bir turist ortalama 705 dolar harcarken, bu rakam 2017 yılında yüzde 3.4 düşüşle 681 dolara geriledi."

    çok net görülüyor ki gelen turistin kalitesi ve harcama gücü daha düşük. bu da daha fazla sayıda ama katma değeri daha az olan adama hizmet vermek demek. bilmem hangisini tercih ederdiniz?
  • kimse kusura bakmasın da, bugün bakkallar bile kafatası saymıyor. ciroya, kişi başı harcamaya falan bakıyor.

    bana ciro ile gel canımı ye. 2017' de gelen turist kaç usd harcamış, bu sene kaç usd harcamış. o zaman artma mı var, azalma mı var ortaya çıkacaktır.

    kafatası sayarak veya tl ile yapılan harcamayı baz alarak yapılan açıklamalar, gaz almaktan, kandırmaktan öteye gitmez. 1 milyon ingiliz turist mi, 5 milyon çinli turist mi diye sorulsa, cevabım nettir.
  • doğrudur değildir bilemem ancak tl'nin değer kaybına bağlı olarak görülebilecek bir artış. dolar ve euro karşısında zaten pul değerinde paramız, adamlar resmen bedava tatil yapıyor ancak son dönemde doğu avrupa paraları karşısında bile bariz bir değer kaybı var. doğu kültürüne has tarihi doku, doğal yapılar, deniz gibi ülkenin turizm potansiyeli ve turizm bölgelerinde hala kısmen korunan doğası da eklenince dünyanın birçok noktası için ucuz bir tatil cenneti oluyoruz. senin benim çadır kampı ve otostopla tatile çıksak harcayacağımız paradan daha azına turistler 5 yıldızlı tatil yapıyor.
  • çinli, endonazyalı, arap, malay, rus, taiwan gibi ülkelerden çok fazla turist aldığımız doğrudur.
    özellikle çin'den gelecek turist sayısında bir patlama bekleniyor .
    fakat ilk bakışta hepimizin kulağına hoş gelen bu durum aslında tam bir turizm stratejisi felaketi. bir kaç yıl öncesine kadar bu ülkelerden gelen turistler, genelde haftalık olan gezi turları için 2-3 bin dolar kadar bir miktar ödeme durumdaydılar. şu an ise bu turistlerin bir çoğunun sadece uçak bileti fiyatına geldiğini bilmemiz gerekir.
    dolayısıyla bu konuda esas alınması gereken şey, turistlerin ortalama kişi başına bıraktığı dövizdir.
    rekabet halinde olduğumuz bazı ülkeler ( hırvatistan, yunanistan, italya vb.) bizim 5-6 turistten elde ettiğimiz döviz girdisini, ülkelerine gelen tek bir turistten alıcak ortalamaları yakalamış durumdalar.
    umarım turizm bakanlığındaki yetkililer bu sene sonunda bu rakamları karşılaştırıp, yanlışın nerde olduğu konusunda azıcık da olsa kafa yorarlar.
  • rekor falan yok
    2013 yılında sadece ab ülkelerinden gelen turist sayısı 35 milyondan fazla. yani rekor yok eski günlere dönme çabası var. umarım 100 milyon olur ama kendi kendimizi kandırmayalım. yok sa herkes gelir kandırır.
  • (bkz: algı yönetimi)

    o bakan bi de kimler hangi şehirlere gelmiş açıklasaydı ya. yılın ilk üç ayı için istanbuldan sonra en çok turist çeken illeri edirne ve artvin . para birimleri tl karşısında uçtuüu için günübirlik gelen bulgar ve gürcüler iranlı' lardan sonra sayısı en çok artan turist (!) ler.

    alemlerde turist rekoru kırıyoruz dersiniz kim bilecek. inanacak saf çok. insan bi an için bile olsa tüm zamanların turist rekoru muhabbetinden kıllanır lan ne iş diye. nerdeeeee
hesabın var mı? giriş yap