• az yukarida beyaz montlu bir kardesimiz daha olayi bilmeden sucu kendinde ara felan yazmis.
    hah iste bak tam bahsettigin , sucu kendinde arayan adam geldi.
    40 in uzerindeyim, 24 senedir aktif calisiyorum. anne baba ogretmen . iki cocuk okutarak ,kirada oturarak bir araba ve guzel bir muhitten ev sahibi oldular. ben calistigim surece onlarin gelirlerinin yaklasik iki kati kadar gelir elde ettim. haftada 1-2 gun disarda yemek yemekten , kahve icmekten baska bir luksum olmadi. kendime son 1 senede neredeyse kiyafet almadim. 2 senedir tatil yapmadim. sadece etrafimda gercek ihtiyac sahipleri olan yakin tanidiklarimla cuzzi bir paylasim yaptim. 2 ogrenciye de asgari duzeyde aylik burs niyetine harclik yolluyordum. son iki aydir issizim. burslari yollayamiyorum. etrafima destek olamiyorum. o bahsettigin şıp diye satilan toki evi varya , bak hemen sana guncel bir ornek vereyim. yasadigim muhitte sadece balkondan baktigim zaman onlarca satilik afisi goruyorum. kiralik gormuyorum artik , cunki insanlarin kira odemeye gucu kalmadi. otoparkimizdaki arac sayisi 80 den 30 lara dustu. zamaninda dukkan kiralamak icin firsat kolladigin caddeden su an yuzlerce kiralik dukkan olan caddelere evrildi. dun tekele gittim , daha once haftada 1 aldigim 70 lik yerli vodka dan almak icin. 35 ligi 70 tl. 35 ligi. bu bahsettigim yerli vodka. haftada bir raki icmeye cikardim bir iki arkadasimi alip onu son 1 senede 2 haftada 1 e ve tek basima cikmaya dusurmustum. en son 2 ay once gittim. 2 tek raki 3 meze yarim porsiyon ete 180 tl odedim. son cikisim oldu. bunlar sana luks mu geliyor? spor yok,sosyal aktivite yok,tatil yok,gezmek yok,arac yok. cok sukur nefes aliyoruz. kendini buna layik gorenler de ve bizi bu duruma getirenler de allahindan bulsun...
  • yoktur, kesinlikle yoktur amk. açın (vakti olan) bütün entry'lerime tek tek bakın. öyle trollükle falan işim gücüm olmaz. hatta üretim şirketinin bütçe ve raporlamasını yapan birisi olarak hem maliyetlerimize gelen zamları hem kur etkilerini hemde bütün bunların üzerine katmerli bindirmelerimizi görünce rakam rakam çıkarıp koyarım ne ne kadar zamlandı. ama yok amk kriz mriz yok. etrafımda ki herkes arabasını yeniledi, yurtdışına seyahatlare çıktı ( ab bölgesine 10 ila 15 gün arası olacak şekilde) arefe günü avm'ye gidip miniğe bir iki parça birşey alalım dedik kendimizi zor dışarı attık. ege full, akdeniz full istanbul full, benzinciler full heryer herşey full nerde ulan bu kriz. kimi vurdu. yok arkadaş daha da kimse beni krizin var olduğuna inandıramaz
  • şu mekanlar dolu, hoteller dolu falan yazanlardan gına geldi amk. birader savaştan falan mı çıktık? hardcore bir kriz olsa da millet sikerim yılda bir hafta tatile gideceğim, ayda bir rakıya gideceğim diyemeyecek halde mi? bunlar bir seferlik şeyler. paranı ayırır gidersin, sonra borcunu ödersin.

    asıl olay günlük yaşamsal şeylerdeki akıl almaz fiyat artışı. patates, soğan, et, süt, benzin, doğalgaz, elektrik vs bunlar olmadan hayat duruyor. adam her haftasonu giderken artık ayda bir gidiyor rakıya ama eti napalım, patatesi napalım? onlar ayda bir olmuyor.

    yani ne kadar alım gücü de düşse bir yerde sikerler deyip millet eğlenmeye devam ediyor. belki de amaç kafa dağıtmaktır? buna karşın dolar 5 lira altına önümüzdeki birkaç yıl düşen diyen kimse yok.

    bakın bu büyük bir dramdır. asıl mesele budur. yatırım yapmak isteyen, işini geliştirmek isteyen, hayatını daha yaşanılır kılmak isteyen veya sadece bir şeyler almak isteyenlerin karşısına çıkan asıl problem paramızın gün be gün dolar euro karşısında değer kaybetmesidir. biz de hanımla geçen gittik şaraba biraya 500 lira verdik. e biz kriz bizi vurmadı mı oluyor bu? o 500 lirayı versem ne olur vermesek ne olur diyoruz keyfimize bakıyoruz. ama araba alalım desek babayı alıyoruz misal.
    veya ben profesyonel müzisyenim. benim kullanacağım kalitede elektrik gitar olmuş 20-30 bin. benim zamanında 2000 bin civarına aldığım gitar olmuş 15-20 bin. yoksa tabi gideceğim meyhaneye içeceğim. ölsün mü millet eve kapanıp?

    arkadaşlar akdeniz ülkesi burası millet analitik düşünüp paramız değer kaybediyor o zaman para harcamayayım demez. battı balık yan gider der, su yolunu bulur der, herşey olacağına varır der, allahtan umut kesilmez der hayatına devam eder.

    yani özetle kafeler, avmler dolu diye kriz yok demek çok boş bir çıkarım.
  • 80 mi 85 milyon mu daha nufusu tam belli olmayan memlekette bir kisim nispeten varsil denize gittiginden olmayan kriz. suriler de denize gidiyor, onlara kriz yok zaten... siz mal misiniz numara mi yapiyorsunuz? gitti de 80 milyon mu denize gitti amk...

    3 aydir markete gitmemistim; bugun hadi gittim, 2 litre aycicekyagi (marka) 22-24 tl, discount marka 17-18 tl civari olmus. bu fiyat alti stokluk, abanin. aycicekyagi lan bu zeytinyagi mi? 200 ile gidiliyor duvara karsi. gecmis olsun...
  • edit1: okuduğunu anlamayan arkadaşlar için yazdıklarımı tercüme edeyim . öncelikle diyorum ki ekonomik güçlenme ve mevcut bulunduğumuz krizden çıkma tarımsal üretim, katma değerli üretim(yan sanayiden bahsetmiyorum) ve inovasyon eğitimine yatirimla olur. bu yazdıklarım her yerde sittin defa yazılmış öğrenmek isteyene. bana ekonomi böyle canlanır diyen arkadaşlar sanırım papağan gibi biraz anlıyor ve tekrardan hoşlanıyor.

    bu adamlar zaten kasıtlı olarak ekonomiyi bu hale getirdi, halk fakir kalsın aç kalsın benim yardimima muhtaç kalsın ben de bugün olduğu gibi hala 30 milyona yakın oyu alayım. peki yandaş ne yapacak? yol yapacak cami yapacak havaalanı yapacak ve teknik olarak piyasada para dolaşımını sağlayıp sığırlar uyanana kadar gemilerini yuzdurecekler. olan da azıcık okuduklarinizi, gorduklerinizi düşünürseniz budur. ha siz bir grubun sadece a haber izlediği gibi sadece muhalefet yapan kanallardan ediniyorsaniz tekrar edeceğiniz cumleleri, işte muhalif comarlik da tam olarak orada başlıyor.

    edit2: yolsuzlukla ilgili biri daha yazmış korkudan kapatmaya çalışıyorlar diye. e açıkladı olum imamoglu gotünüz mü yemiyo açıklanan yolsuzlukların üstüne gitmeye? kendi aranızda istanbul'u yemişler deyince yolsuzluğa engel mi oluyorsunuz?
    iki defa seçim kazanıldı 7 haziran ve 31 mart ne yaptik? engel olabildik mi zorla almalarına? man adası ve 17-25 aralığa deginmiyorum bile. (@supurgesini satan cadi'ya uyarı için tesekkur ederim)

    ekonomist değilim. yıllardır krizde olduğumuzu ve en büyük krizin emlak sektörüyle ilgili olduğu söyleme ben de birşey eklemek isterim.

    2019 yılı itibari ile ülkemiz tarım, hayvancılık, sanayi, ham madde üretimi vs konularında özelleştirme vb. işlemlerle dibi görmüş vaziyettedir. siyaset olarak da bu bahsettiğim konularda bir düzelme olmayacağı sarih. peki bu ekonomi nasıl yürüyecek?

    yıllardır sürekli eleştirilen emlak sektörü su an ulkenin ekonomik idamesini sağlayan yegane sektördür. çamlıca camii, istanbul havaalanı (dilediğiniz kadar çoğaltılabilir) gibi yatırımlar bir nebze iç piyasada para dönsün diye yapilmaktair. istanbul seçiminin tekrarlanması da bana göre yolsuzluklar ortaya çıkacağı için değil ekonomiyi en az 5 yıl idare edecek olan kanal istanbul gibi projelerin olmasındandir.(bu bir tahmin ancak açıkladığım fikre de argüman)

    berat albayrak emlak bankası kurulması için uzun süre çalıştı ve kurdu. sular durulsun oradan da birşey çıkacaktır.

    yani demem o ki emlak bizim gibi ülkelerde batmaz, geçim kaynağıdır üst tabakanin, para burda doner. ha sen doğru yatırım yapamazsan batarsin o ayrı.
  • sürekli inşaat yapılarak krizin ertelenebileceğini düşünen insanların olduğu başlık
  • uluslar zengin olmak için imara para yatırmaz, zengin oldukları için inşaat yaparlar yani borçlanmadan...

    borçlandığınızda verimli yatırımlar yapmamışsanız, vade gününde o beton blokları ancak götünüze monte edersiniz...
  • 2009 krizinden farklı olarak beni derinden etkilemiştir.
  • ekonomist değilim ama malım, o yüzden argüman üretip, burada fikir sıçabiliyorum. ben malım demiştim değil mi size. ekonomik krizden çıkışın tek yolu age of empires köylüsü gibi inşaat yapmak, sadece inşaat yapmak.

    bahçivansın haberin yok haliyle ne durumda olduğundan haberin de yok.

    "her yıl sadece musluk ithalatına 755 milyon $ gidiyor" (sabah linki-alternatifi bulun değiştireyim)
    https://www.sabah.com.tr/…olarlik-muslugu-kapatalim

    http://www.cumhuriyet.com.tr/…de_24.3_kuculdu.html#

    "inşaat malzemeleri ithalatında geçen yılın ikinci yarısında başlayan daralma yeni yılda da sürdü. 2019 ocak’ta ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.4 geriledi ve 539 milyon dolar oldu"

    bunlar doğrudan ithal kalemleri. bir de inşaatta kullanılan çimento, demiri üretmek için kullanılan elektrik var. onun üretiminin büyük kısmı da ithal girdi ile sağlanıyor. sen kağıt, ilaç fabrikalarını kapatır, ucuz dolar zamanı "ithalat daha ucuz yea" diyerek ithalata gömülür, yerli üretimi bitirirsen sonun çizgi filmlerde şükran günü için beslenen hindiye döner. ucuz dolarla şişmiş borç dağı ve bekleyen alacaklılar.

    inşaat sektörünün yarattığı istihdam ne kadar kalıcı orası hakkında tonlarca makale var. çevresel boyutuna zaten girmiyorum. şehir hastaneleri, havaalanı gibi hazine garantisi verilen projelere zaten hiç girmiyorum.

    gördüğünüz gibi ekonomik krizi aşmanın tek yolu tasarruf, robot yapmak, inovasyon değil. beton dikerek de krizi aşabilirsiniz.
  • adamın dediğine bak. ulan harbiden akıllanmazsınız siz.

    --- spoiler ---

    istanbul seçiminin tekrarlanması da bana göre yolsuzluklar ortaya çıkacağı için değil ekonomiyi en az 5 yıl idare edecek olan kanal istanbul gibi projelerin olmasındandir.
    --- spoiler ---

    malum şahısların sanki çok sikindeydi ekonomi falan filan. ulan yediğimiz boklar çıkmasın diye didiniyorlar işte daha neyi anlamak istemiyorsun. fakir fukaranın, tüyü bitmemiş yetimin hakını nasıl çaldıkları çıkmasın diye debelenip duruyorlar. adam hala kanal istanbul diyor ulan kafayı yiyeceğim.

    borçlarınızı kapatmaya çalışın arkadaşlar. uzun vadeli kredilere girmeyin. imkanınız varsa vadeli hesaplardan faiz kovalayın, altın döviz alın. borçsuz olmak çok büyük bir zenginlikmiş. bunun farkına vardım ben 1 ay önce.
hesabın var mı? giriş yap