• hayallerde yaşayanların referandumları. bir açılım vardı ne oldu ona?
  • %57 oyla evet sonucu çıkacak olan referandumdur.

    devlet, millet kimin umurunda ki?
  • öyle bir dünya yok. akp bunu yapmaz. muhalif kanat yine saçmalıyor sonra akpnin oyu niye düşmüyor? sizin yüzünüzden. aptalca argümanlarınız yüzünden.
  • evet vereceğim referandumdur.

    peki neden evet;

    öncelikle eyalet sistemi bölündük bittik cart curtçu kitle uzak dursun eyalet sistemi ülkeyi bölmek değildir.

    üniter devlet yapısı türkiye için hiçbir zaman doğru olmadı olamaz. bu kadar çok çeşit kültürün, halkın yaşadığı bir coğrafyayı aynı yasalarla yö-ne-te-mez-si-niz. bakın bir örnek vericem;

    izmir başkanlık referandumuna bütün ilçeleriyle birlikte hayır dedi. sonuç evet çıktı. e şimdi izmirin istemediği sistemi sivaslı istiyor diye izmirde nasıl uygulayacaksın?

    aynı şey güneydoğu için de geçerli. şırnakta yaşayan adamı taa 1200 km öteden ankaradan çıkarttığın tekirdağ milletvekilinin hazırladığı yasayla yönetiyorsun. bu gerçekten mantıklı geliyor mu size?

    gereksiz tabu yapmayın kendinize. anadoluda var olan hiçbir devlet üniter yapıyla yönetilmemişti. cumhuriyetin ilk yıllarında kararların hızlı alınıp uygulanması için böyle bir durum gerekliydi. ama devletin sistemi oturmuş ve artık buna gerek yok.

    rtenin söylediği sistemi kilitleyen unsur parlamenter sistemden önce, üniter devlet yapısıdır. bunu değiştirmek gerektiğini düşünüyorum
  • gine butun dogulular batida yasamanin yolunu bulurlar. bosuna gaza gelmeyin. yobazlar yozgat'a adiyaman'a filan donmezler yani. deniz kenarlarina gelip suyu betonla doldurup bize pis pis bakip, geleneklerimizi kulturumuzu mahvedip, sokaklari istila etmeye devam ederler. butun olay guzel bir yere gelip orayi cirkinlestirmek, geldigin yer kadar bok cukuruna donusturmek.
  • içerden biz dışardan mihraklar uğraştı da bu ülke bölünmedi. olmaz da olursa eğer reyiz koltukla beraber kaybeder.
  • böyle bir sisteme geçilecek ise 2023 de süreç tamamlanmış olur. eğer referandum ile olacaksa 2020-2021 yıllarında yapılır diye ön görüyorum.
  • istanbul tek başına bir devlet (state) olacaktır. en az 3 nesildir istanbul'da ikâmet etmeyenler, yani mesela sadece 15 20 sene önce istanbul'a göçmüş kişilere de ya memleketlerine geri dönmeleri ya da ismini bilemediğim bir vergi ya da vize/oturma izni bedeli ödemeleri önerilebilir. bu vergiler 3. nesilden sonra kalkar. istanbul citizenliği öyle ucuz olmamalı.
    istanbul'un kendi yasaları olmalı. vali'yi de ibbb gibi yine istanbullular seçmeli.
    ülkenin adını da türkiye birleşik devletleri ya da daha iyisi anadolu birleşik devletleri olarak değiştiririz. arada suriye'den tırtıklanan yerler de federasyona dahil edilir. oh, mis.
    bu şartlarım yerine gelecekse eyalet sistemini her türlü destekliyorum. rize'ye yapılan hava limanının parasını ben niye ödeyeyim?
  • eyalet sistemi, kuzey kıbrıs türk cumhuriyetinin de yeni bir eyalet olarak sisteme eklenmesi ile desteklenecektir...ayrıca bu sisteme geçilince akıllarınca sınırlarımız dışında kalan ama zaman içinde işgal edebileceğimizi düşündükleri toprakları da eyalet olarak sisteme eklenmesi düşünülmektedir...
  • anlamadığım olay hayatında bir kere hakkari'yi şırnak'ı van'ı görmemiş insanların böldürmeyiz demeleri. arkadaşım onlar yüzlerce senedir kendi düzenlerinde, seni siklemeyerek yaşamaya zaten devam ediyor. bugün desen ki onlara özerklik vereceğiz ağızlarını açmazlar oh iyi olmuş derler. lakin gel gelelim böylesine tüm gücü elinde toplamış bir insanın ülkeyi federe hale getirmesi aklıma yatmıyor.

    velev ki böyle bir seçenek söz konusu oldu;

    federe bölgelerin kendine ait bir özel yasaları olacaksa ölümüne evet diyeceğim referandumdur. 95 yıldır birlikteyiz de ne oldu? hep isyan hep kavga. sokayım amerikasına afedersin. topyekün bu sınırlar türkiye toprağıdır orası ayrı mevzu. doğu anadolu federe olunca abd için işgal edilebilir bir bölge olacağı nereden aklınıza gelebiliyor?

    desen ki abd gibi eyaletlerin birleştiği bir devlet olsak anlarım lakin biz elimizde ki devlette bölgesel özerklik yaratıyoruz. en ufak sınır ihlali olsa, o sınırı ihlal edeni sike sike öldüreceğimiz kesin.

    hayal dünyasında yaşamayalım.

    yetmez ama evet.
hesabın var mı? giriş yap