• öncelikle vergi artışı döviz mevduatlarına değil vadeli döviz mevduatlarına getirildi. yani elde edilen faiz geliri eğer döviz hesaplarından geliyorsa vadesine göre vergi oranı yükseltildi. vadesiz döviz hesaplarında bir vergi yok. öte yandan uzun vadeli tl vadeli hesaplara da vergi indirimi geldi. esasında zaten tl faizler o kadar yüksek ki, tl vadeli hesaplara zaten talep var. tl hesaplara yapılan vergi indirimi aslında biraz ekstra ödül gibi duruyor.

    diğer taraftan döviz kurlarında dalgalanmanın geçtiğimiz yaz aylarına göre nispeten düşük olduğu bu günlerde döviz faizlerine uygulanan verginin artırılması sorun beklentisinin yükseldiğini gösteriyor. ya dövizde bir dalgalanma beklentisi var ya da döviz mevduat rakamlarının ulaştığı seviye önlem almayı zorunlu kılıyor.
    edit: imla
    edit: eskenar ucgen in sorusu üzerine, tl faizlerinde vergi indirimi daha evvel yapıldı. şu anda yapılan döviz faizlerinin stopaj oranında artış. 1 yıldan uzun vadeli tl faizlerde stopaj 0. her ikisi de aynı anda yapılmış gibi yazmışım.
    fularlı edit: gelen mesajlar üzerine; vergi faiz geliri elde ederseniz kesilir. faiz elde etmeyen banka hesabından vergi kesilmez. bu servetin vergilendirmesi olur ki hukuken mümkün değildir. sadece motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisinde serveti vergilendirebilirsiniz. bankada dövizi olup bunu vadeli hesaba koymamış ve faiz elde etmemiş bir şahıs kur farkından dolayı milyonlarca tl kar bile etmiş olsa gelir vergisi ödemez.
    son edit: neyehbe nin uyarısı üzerine tl mevduatlardaki stopaj oranları sonradan tekrar değişti.
  • mevduat faizlerini bankalara emirle %20’nin altına düşürten hükümetin son icraatıdır. emirle düşürülen faiz oranlarından sonra da millet son sürat döviz tevdiat hesaplarına yönelince böyle bir fikir gelmiş akıllarına demek ki.

    en yüksek tevdiat faizi dolarda zaten %4 seviyesindeydi. bundan alınan stopajı yükseltsen de ne işe yarayacak sorusu akıllarına gelmemiş muhtemelen. şu an herkesin dth’a yönelme sebebi türk lirasına karşı gelişen güvensizliktir.

    işsizlikteki artışı göz ardı edersek kafa üstü çakılan hane halkı tüketim harcamalarının da temel nedeni ekonomiye olan güvensizliktir.

    dolar kurunun önünde ekonomik ve siyasi olmak üzere iki engel var. siyasi konular hakkında kamuoyunun bilgisi yok, özellikle abd ile olan s400 ve suriye gerginliklerinin dolar kurunu nereye götüreceğini kestirmek sıradan vatandaşlar için imkansız görünüyor.

    ekonomik açıdan bakarsak da, mevcut cari rakamlarla bir dolar kuru yaşamamız mümkün görünmüyor çünkü bir dünya şirket konkordato ilan etti, krediler donduruldu, işsiz sayısı 1 milyon arttı ve bu artışın yarısı net istihdam kaybından kaynaklandı, yani iş piyasasına yeni giren mezunlardan dolayı değil mevcuttaki işini kaybeden çalışanlardan kaynaklandı.

    dolar kurunun düşük kalmasının temel nedenlerinden birisi buydu. hükümet millete para harcatmaya çalışıyor ama tüketicinin gözü korktu bir kere o kadar gönüllü değil harcamaya. geçen ayki tüketici güven endeksinde az da olsa bir kıpırdanma yaşansa da, gerek kredi faizleri, gerek imalat pmi verileri toparlanma için erken olduğunu söylüyor.

    zaten böyle bir toparlanma başladığı anda ithalat üzerinden cari açığı artırıcı etki yapınca o dolar kurunu nasıl kontrol edeceğiz? hazinenin son 6 ayda dışarıdan aldığı 7-8 milyar dolarlık tefeci faizli tahvil ihraçlarından gelen parayla mı?

    bunu diyenlere hatırlatmak lazım 2017 yılında tek ayda bu kadar cari açık verdiğimiz dönemler oldu.

    serbest piyasa koşullarına müdahale temel ekonomik yaklaşımları işlevsiz kılıyor. sen faiz düşürdüğünde talep artacak zannediyorsun ama türk lirasına güveni kalmayan insanlar faiz düşse de harcama yapmıyor. tl faizini zorla indiriyorsun dth’a kaçıyor, dth stopajlarını artırdığında ise gerçekten tl’ye geri döneceğine ya da parasını harcayacağına mı inanıyorsun?

    dth’tan çıkmamaları aslında iyi senaryo, vatandaş zaten faiz getirisi de yok, tl’ye de güvenmiyorum deyip bankadaki dolarını evinde saklamaya kalkarsa neler olacağının farkındalar mı acaba? hiç sanmıyorum.

    emirle faiz düşürteceğinize, ihracatın ithalata bağlı yapısını sabit sermaye yatırımlarıyla azaltacak yatırım politikası geliştirseniz ekonomi beklenenden daha hızlı toparlanırdı?

    peki bizim yatırım politikamız nedir?

    varsa inşaat yoksa inşaat!
  • vergi getirilmemiş, mevcut vergi oranı arttırılmıştır. vadeli hesaplara uygulanan faizden kesilen gelir vergisinden söz ediyoruz.
    başta katılım bankaları olmak üzere tüm bankacılık sektöründe mevduatlarda hızlı şekilde dövize dönüşü frenlemek için yapılmış uygulama.
    yani millet döviz alıyor ha bre.
  • bankaların döviz mevduatlarına faiz artışı yapmasıyla sonuçlanır.
    çünkü içerden borçlanmak hala çok daha ucuz.
  • piyasaya faiz ya da güvenlik endişesi ile giren dövizin yastık altına çekilmesine tüy dikecek karardır.

    kötü giden bir ekonomide bu kadar yanlış kararı arka arkaya alabilmek de ciddi bir istikrardır yalnız hakkını verelim.
  • yavrum anlamıyorsunuz. para lazım .

    para bitti. daha geçen rastgeldim bi taksici arkadaşa. adam hükümete yakın şu havalimanını yapan inşaat şirketlerinden birinde çalışıyormuş . işten atmışlar 3000 arkadaşıyla beraber. hakediş alamadıkları gerekçesiyle. "hafta sonları taksiye çıkıyorum abi "ne yapayım dedi.

    kasa tamtakır .

    ha bu arada dolar kriz dışında artık çok artmaz diyen adam bu ülkeyi hiç tanımıyordur.

    benim halkım bu krizleri bilir boşa değil döviz e geçmeleri. kesinti önemsiz onlar dövizde kalır ama az daha uğraşırsa beceriksiz hükümet bu sefer dövizleri banka lardan çeker yastık altı yaparlar.

    son 30 yılda defalarca yaptılar.
  • tokat yumruk manyağı yapılarak düşürülmeye çalışılan ancak kontrol altına alınamayan dolardan ve eurodan ilkel çağların yenilmez savaşçısı vergi ile hiç olmazsa para toplayalım mantığı.
  • zaten dövizden %1 - %2 arası gelir sağlıyoruz, ondanda stopaj vergisi kesiyorlar. e alın tamamı sizin olsun siz de rahatlayın biz de rahatlayalım.
  • dikkat edin aldıkları önlemler hep dar gelirli küçük bütçeli vatandaşlara yönelik. milyar dolarları olan adamlar zaten parasını vadeli hesaba yatırmıyor. onların kullandığı finansal enstrümanlara hiç karışan yok.
  • bence dolar hesabı olanlar idam edilsin.
    bu iş digital olarak ispatlanacağından mahkeme kararına gerek kalmasın.
    bankalardan liste alınıp doğrudan cellat'a gönderilsin.

    insanlara 3 gün mühlet verilir ve idam edileceği duyurulur. ve televizyonlara da talimat verilir. ülkede duymayan kalmaz. hatta ülke bekası için bir miktar kişi de idam edilebilir.

    bu durumda herkes dolarını tl yapacaktır.
    bakın görün o zaman tl değeri nasıl artıyor.

    edit: polisiye tedbirlere kinayedir. ciddiye alanlar olur mu olur. başıma iş açmayın.
hesabın var mı? giriş yap