• basketbolda potaların hemen üstlerinde ve bazı dandik salonlarda oyun sahasının köşelerine yakın, pota ayağının hizasında kendine yer bulan ultra önemli süre ölçer. bütün olayı, takımın top kullanma süresini gözler önüne sermektir; zira takım hücumunu bu 24 saniye içinde tamamlamalıdır, aksi halde top kaybıolur. bu ufacık ama cin gibi olan kronometre, hücuma başlandığı anda 24'den geriye saymaya başlar, ta ki top çembere değene veya rakip takıma geçene kadar. tam o anda tekrardan 24'e döner. ve böylelikle huzur ve sükunet içinde saniyeler akıp gider döngü halinde.

    yalnız bir olayı vardır bu saatin. olur olmaz, durup dururken bozulabilir. hatta en olmadık zamanda, canı istemez öylece kalır, bana mısın demez. hey gidi, bunlar 5-10 sene evvel, 30'dan geri sayarlardı bir de...
  • bir istisna olarak, hücum süresi 14 saniyenin aşağısına düştüğü bir anda savunma takımı atışla sonuçlanmayan bir faul yapar ise, bu saat kendiliğinden 14'e yükseltilir. ikinci bir istisna olarak da savunma takımı, bilinçli olarak topa ayakla müdahale ederse süre 24'e tamamlanır.

    - b*:abi niye durdun, ne güzel oynuyoduk?
    - s*: ben durmam, durdururum.
  • masa hakemi olarak tutması en zevkli saattir. skorboard ve maç saatinin hımbıllığından daha farklıdır.
    oyuna daha hakim bir hakem olursunuz, keyifle izlersiniz, adeta maçın içindeymiş hissi yaratır bu saatin kontrolü. düdük çaldığında durdurur, hakemin verdiği karara göre sıfırlarsınız.

    (bkz: entry yazarken his yapmak)
  • saat, topu oyuna sokan oyuncu topu arkadaşına iletene kadar (geriye saymaya) başlamaz. oyuncu, pası yani topu eline aldığı ya da topa dokunduğu andan itibaren hücum süresi başlar. bu yüzdendir ki saniyelerin geride olan takım için çok çok önemli olduğu zamanlarda oyuncu(lar) oyuna sokulan topa müdahale etmemekte azami özen gösterirler ki hücum süresi ve tabi ki maç saati başlamasın.
  • (bkz: danny biasone/@yirmilik dis)

    neden 24 saniye? şut saatinin mucidi danny biasone görmüş ki takımların en az 60 ar şut atmadığı maçlar zevk vermiyor. sonra hesabı yapmış: 60+60=120. 48 dak / 120 = 24 sn. kural uygulanmaya başladıktan sonra maç başına sayı ortalaması yaklaşık 30 artmış, basketbolun yüzüne kan gelmiş.
hesabın var mı? giriş yap