• ön edit: bakın burada "tüm eczacılar 3,5 milyon ciro yapıp 22 bin ödüyor" yazmıyor. burada "3,5 milyon ciro yapan bir eczacının 22 bin vergi beyan ettiği" yazıyor. bunu "tüm eczacılar vergi kaçırıyor" olarak algılayan yazarlara bir yerlerden okuduğunu anlama kursu bulup kayıt yaptırmalarını tavsiye ederim.

    bir kısmını falan indirimi filan indirimi, büyük kısmını da kağıt oyunlarıyla indirebilmiş eczanedir. vergi dönemine girerken depolardan yüz binlerce liralık ilaç almak, sonra hepsini zayi göstermek bu oyunlardan biridir mesela. yıllık üç buçuk milyon tl ciro eden bu eczanenin muhasabeleştirdiği vergisi nedir? 22 bin. ayda 2 bin tl ediyor. şaka gibi lan. bir de düşünün ki bu bir eczane. girdisi çıktısı faturalı kayıtlı işletme. yan yollardan, çakal muhasebecilerden kopardığı bu.

    şimdi de kuyumcu, oto galeri, müteahhit, mobilyacı gibi girdisi çıktısı belirsiz elemanlar ne vergi veriyor onu düşünün.

    sen asgari ücretin biraz üstündeki kazancınla vergi rekortmeni olmaya devam et.

    edit: başlıkta karakter sınır var. ayrıca virgül, nokta vs işareti konamıyor -diye biliyordum, nokta konuyormuş. 3.5 milyon yazsam bunu 35 veya 3-5 milyon diye algılayacak andavallar laf atıyor, ilginç.

    ayrıca eczacılık sektörünü yakinen bilirim. bunun dörtte biri kadar ciroyla daha fazla vergi ödüyor dürüst eczaneler. olay da dün, muhasebecide yaşandı. ayrıntısına girmiyorum çünkü evet, çoğu şey kitabına uydurulmuş. ama adil mi? değil. namuslu mu? değil. eczanenin karı 100 bin diyenler çok naif düşünüyor veya kasıtlı konuşuyor. 3.5 milyon cirolu hangi eczanenin 100 bin karı var, aylık 8 bin tl eder vicdansızlar. eğer siz bu kar oranıyla eczane işletiyorsanız gidin sgk'da memur olun, yerinize başkası gelsin milletin ekmeğine mani olmayın olm.
  • türkiye'de hiçbir esnafı sevmememin sebeplerinden biridir bu vergi olayı. işini düzgün yapan esnaf da %5 olsa iyi. bu eczacılar da işletme defteri tutarlar ve esnaftırlar.

    bunlardan alacağını alamayan devlet de açığı sigaradan, alkolden, köprüden, pasaport harcından, ötv'den, mtv'den falan çıkarır. yani dolaylı yoldan tüketiciye girer bu adamlarda malına mal katar. benim altımda bilmem ne model araba var len diye gezer ortalıkta.
  • maaşlı eleman olarak sadece sgk primlerim bile daha yüksek (işçi+işveren).

    hiç mi utanmanız yok lan.
  • 3 milyar dolara banka satan adamın hiç vergi ödemediği yerde , 22 bin tl'ye laf söylemek olmaz şimdi.eger bir yanlış varsa paraleller, chp zihniyeti ve dış mihraklar tarafindan yapilmıştır. vallah hökümet bõyüklerimiz daha eyi bilir.
  • ıyide bunda bir gariplik yok. 3.5 milyon tl nin %15 si kar olsa, ilacta boyle bir kar oldugunu sanmiyorum. 525bin tl eder. aylik kirasi calisani maasi 35bin tl olsa. 22 bin bayag normal vergi. cirodan vergi odenmez ki
  • önce şunu sormak gerek, hangi belgeye hangi kaynağa göre böyle bir bilgiye eriştin sen arkadaş? şu paylaşımın arkasından nasıl bir amaç planlanmaktadır? hayır belgeler varsa paylaşın, yoksa dıdının dıdısının dıdısı... dahaaa çook konuşulur. boş laf bunlar.
  • şimdi bunu yazan adama be allah’ın sığırı ciro kar demek değildir denilecek eczane. bu eczane 22 bin gelir vergisi ödediyse yıllık net karı 100 bin lira civarındadır. şimdi bu eczanede 4 personel çalışsa asgari ücret ödese bile aylık net maliyeti adama 12.500 lira civarındadır. yani sadece yıllık 150.000 lira asgari personel gideri var, bu kadar ciro yaptığına göre iyi bir yerde eczane kirasını senin güzel hatrın için 10.000 alıyoruz. yıllık stopajla 150.000 lira da kira etti.

    ne oldu eczacının cirosunun %10 u kira ve elamana gitti. bu adam aldığı mala para ödeyecek, şu olacak bu olacak.

    ha bu demek değil ki eczacılar vergi kaçırmıyor. bakın en basitinden eczaneler bu aralar sadece kozmetik satmaya çalışan yerlere döndü. ama aldığınız kozmetik üründe size %18 kozmetik kdv si yerine %8 ilaç kdv ile fiş keserler. başka bir takım dalavereler olur.

    tabi esnafın büyük çoğunluğu fiş kesmez, kayıt dışı ticaret yapar. ama yıllık 3,5 milyon ciroda 22 bin gelir vergisi çok tuhaf değil. şu an ülkenin en büyük sanayi şirketleri milyar liralık cirolarına rağmen zarar ediyorlar.
  • ülkemizin vedarı iftiharı muhteşem vergi sistemidir, nasıl memurun kaç kuruş aldığını takip eden sistem bunları takip edemez anlamıyorum, memurdan direk vergi kes ama esnafa, iş insanlarına gelince onlar bizim can damarınız lokomotifimiz rörörö, sonrada avrupa bizi kıskanıyor.
  • adam çankayadada ya da beşiktaş da esnaf ise neden vergi versin ki?

    zaten belediye başkanı daha dün açıkladı metro yapımına bize en çok oy veren ilçelerden başlayacağız diye.

    yani mal gibi vergi verecek ve hizmet alamayacak.

    ha çiftlikbanka vermişsin para ha devlete...
  • ortalık çok daha vahim örnekleriyle dolu olduğu için neden bu kadar heyecan yarattığını anlamadığım durum.

    öte yandan; ciro başka şey, kar başka. bu eczacı milletiyle ilgili asıl dikkatimi çeken şey daha farklı. giriyorsun adamın dükkanına; küçücük bir bölümde ilaçlar, dükkanın geri kalanı ağzına kadar kozmetik ürünü, krem, deodorant, acayip takviye edici gıdalar, güzellik ürünleri, bitki çayları. hayret i mucip.
hesabın var mı? giriş yap