• başlık karakter sınırına takıldı, tam başlık: 3 ekim 2017 abd'nin rus konsolosluğuna baskın düzenlemesi olacaktı.

    rusya tarafından iddaa edilen bir olay.

    san francisco'daki rus genel konsolosluk binasına abd temsilcileri baskın düzenlemiş ve binayı tamamen ele geçirmişler. rusya, abd temsilcilerinin rus diplomatik tesislere girişiyle ilgili kararlı protestoyu ifade ederek yanıt hakkını gizli tuttuklarını belirtmişler.

    neler olacak bakalım.

    kaynak: (http://www.sozcu.com.tr/…-baskin-duzenledi-2034403/)
    sputnik: (bkz: https://sptnkne.ws/f9jw)

    edit: vay anam vay neler dönmüş serhat ya, bir kaç gün önce abd ayrıca san francisco, new york ve washington'daki ek konsolosluk binalarının kapatılması talebini vermişler. lavrov'da: "abd’nin san francisco konsolosluğu notasına yanıt vereceğiz." demiş. şimdi de bu baskın olayı ortaya çıktı. bu haberle alakalı tıklayın
  • amerika'da 2 ekim 2017'de gerçekleşmiştir.
  • diplomasi dilinde o ülkenin toprağını işgal etmekten farksızdır. twitter'da benzer haberleri gördüm. asılsız çıkmasını ümit ediyorum.
  • kartların yüksek gösterilip, düşük oynanacağı kronik bir restleşme ritüeli daha.
  • bende aslı çıksın diye ümit ediyorum.

    bata bata denizin dibine ulaştık, bu saatten sonra yüzeye doğru kulaç atmak boşuna olur. dünya dibe vurmadan insanlığın yüzeye çıkması zor.

    işin arkasında trump ve seçim hadisesi de varsa, denizin dibine sıkı vuracağız demektir.
  • ulan yine ortalık karışır, kabak yine başımıza patlar, görürsünüz. dönür dolaşır yine bize birşey kabarır demedi demeyin.
  • tam anlamıyla skandaldır. 1963 tarihli viyana sözleşmesi gereği konsolosluk görev çevresi olarak tabir edilen alanlar dokunulmazlığa tabidir. evsahibi devletin toprakları olarak kabul görmez yani ve olağanüstü durumlar dışında bu bölgeye evsahibi devlete bağlı kurum ya da kuruluşların mensupları izinsiz giremez.

    bu istisnalar da doğal afetler ya da iç savaş gibi durumlarda güvenlik zafiyeti oluşabilecek durumlardır. bu tip durumlarda konsolosun izni alınmış kabul görülür ve gerekli işlemler yapılır. ancak bu durumda bile konsolosluk işlemlerinin yapıldığı bölüme girilmez ve bu bölümdeki evraklara hiçbir şekilde asla dokunulmaz. konsolosluk diplomatik ilişkilerin kesilmesi nedeniyle kapatılsa bile bu evrakların dokunulmazlığı vardır ve ancak garantör atanan üçüncü taraf ülkeler tarafından kontrolü sağlanabilir.

    kısacası çok ciddi bir egemenlik hak ihlali olarak yorumlanabilecek hadise. en hafif tabiriyle bir amerikan hadsizliği ve kabalığı. ruslar bunu bu şekilde tanımlamayacaktır diye düşünüyorum.
  • anladigim kadari ile haber carpitilmis durumda. abd senatosu rusyaya, trump in itirazlarina ragmen (demokrasiye gel), bir ay kadar once -eylul basinda-ulkemizden kismen gidin demisti, ruslarin amerikan secimlerini manipule ettikleri iddiasi sebebi ile. (amerikadaki konsolosluklarin bir kismini bosaltin denilmisti -dikkat buyuk elciligi degil-)

    rusyada esit cevap hedesini kullanarak siz de bizim ulkemizden kismen gidin (konsolosluklarin bir kismini bosaltin) demisti.

    bu kismen kovma olayindan etkilenen yerlerden biriside sf konsoloslugu. abd nin rusyaya verdigi sure 2 gundu, simdi de 2 ekimde (yaklasik 1 ay sonra) binaya girmisler.
    sputnik/rusya yaygara yapiyor ama (anladigim kadari ile) buyutulecek bir durum degil.

    http://www.washingtonexaminer.com/…/article/2636312

    ayrintilar.

    agustos sonu haberinden alinti. abd nin rusyaya eylul basinda kismi siktir cekmesi
    "...the us has ordered russia to close diplomatic offices in san francisco, new york and washington within the next two days,..."
    "-abd rusyadan, san fransisko, vashington ve new york daki diplomatik ofislerini (konsolosluk) onumuzdeki iki gun icerisinde kapatmasini istedi"
    https://www.theguardian.com/…ncisco-consulate-close
    https://www.nytimes.com/…ate-close-retaliation.html

    rusya siktiri yedikten sonra san fransiskodaki konsoloslukta baya bir kagit yakmisti. (haber 2 eylul tarihli. zannederim kagit hala dijital veriden daha guvenli ve hala yakilan kagittaki yazilari geri getirecek teknoloji bulunamadi)
    http://www.cnn.com/…-san-francisco-smoke/index.html

    asagidaki ise rusyanin misillemesinin ya da kaba tabirle rusyanin abd ye kismi siktir cekmesinin haberi:
    http://www.cnn.com/…-diplomatic-missions/index.html
  • ben de geçen hafta ordaydım. ben de şok oldum. ben de amk

    edit: yukarıda bir yerlerde daha geçen hafta orada olduğunu, şok olduğunu ve amk olduğunu belirten birisi vardı, silmiş entrysini.
hesabın var mı? giriş yap