• seçimlere 33 gün kala, cumhuriyetçi başkan george w. bush ile demokrat rakibi john kerry arasında gerçekleşecek tv düellosu.

    başkanlık seçimi öncesinde tv düelloları geleneksel hale geldi. 3 bölümden oluşan 2004 ayağının ilk bölüm yayını bu gece (abd saatiyle) 21'de miami üniversitesi'nden yapılacak.

    kamuoyu yoklamaları bush'u 5 puan önde gösterse de, 50 milyon abd'linin izleyeceği program, (oğul bush'u seçmek gibi büyük bir zeka pırıltısı gösteren) seçmenlerin oyları konusunda önemli bir etken olacak. iki adayın dış politika ve güvenlik politikası üzerinde durması bekleniyor.

    http://www.miami.edu/debate04/
  • dom. cum. kablolu tvsinin kanallarinin %25ini kaplamis laf salatasi programi
  • amerikalilar salak olmasa da cahil ve amerika disinda olanlara ilgisiz -sevdikleri oralarda degilse. bugunku debate tam da bunu yansitti. bu seferkinin konusu dis politikaydi, bol miktarda irak konusuldu. ilk debatein dis politika olmasi bush yonetiminin secimiydi, bunu da belirtelim -hatta cogu amerikali ilkinden sonraki debateleri izlemiyor pek, onu da belirtelim. kerry bayagi bir populist yaklasti, uluslararasi koalisyon falan dedi, bush koalisyon noktasinda "tony blair yanimizda bir de polonnya!" dedi, gulmekten yere yattik. kerry defensif yaklasti, ama bush tam da ilk cumlede belirttigim durumu ozumsemis bir sekilde "degerlerim var, olsem vazecmem" havalarindaydi. evet, bu debate'e dayanarak soyluyorum: bush'la 4 yil daha.

    ah ek: ne numaralar yaptilar tvciler kerry ve bush arasindaki boy farkini kapatmak icin, komikti.
    ek iki: bush'u kaldirabilmek icin ictik bayagi (bkz: sarhosken entry girmek)
  • baskanligin en guclu iki adayi arasinda gecen ilk munazara. oncelikle iki adayin da genelde "uslu" durdugu, birbirlerine agir laf sokmalardan kacindiklari gozlenmistir. bush, konu amerikanin dis politikasina geldigi zaman hep yaptigini yine yapmis ve cogunlukla laf salatasina kacmistir. kuzey kore konusunda anlattigi amerikan politikasini kendisinin bile anladigindan supheliyim. kerry tartisilan konularda bush'tan cok daha bilgili gorunmeyi basarmistir. bu durumda munazaraya kerry'nin bush'tan daha iyi hazirlanmis gibi gozukmesine yol acmistir.

    kisaca kerry tam bir demokrat, bush'ta tam bir cumhuriyetci gibi takilmistir. kerry idealist "yapabiliriz, dunya amerikalilar araplar ve sincaplar icin daha guvenli bir yer olabilir nasil yapacagimi biliyorum" tavrini takinirken bush klasik "amerikalilar olarak her an buyuk tehlike altindayiz herkes bize dusman guvenligimizi oyle diplomasiymis anlasmalarmis ona buna birakmam tehdit olarak gordugumun kafasini keserim yumusak davranirsak uzerimize cullanirlar ona gore!" repligini satmistir.
  • kerry ve bush arasinda olan, 2004 u.s.a seçimleri için yapilan. üç tarti$manin birincisi. haftaya sali, ba$kan yardimcisi cheney ve ba$kan yardimcisi adayi edwards tarti$acak
  • bir kaç bira yuzunden bush'u gulerek izledigim tarti$ma
  • bush'un dogru, duzgun, mantikli, soruya cevap seklinde tek bir cumle kuramadigini gormus olsak da, dis politika duellosunda yine de 1-0 one gectigini dusunduren duello.
  • bush 70 kere nu-kılır nu-kılır demis, nuclear diyememistir.
    300 kere de kerry'nin mixed message, mixed signal verdigi ve changing position gafletinde oldugu argumanlarini plak gibi tekrarlamis, baska da bir sey dememistir. her zaman yaptigi gib sorulan sorunun yakinindan gecmeyen hikayeler anlatma taktigini yine basariyla kullanmistir.

    konusmalar bittikten sonra bush'un kizlari arti esi laura ve kerry'nin esi sahne'ye cikmis, sevgi seli ve duygulu anlar birbirini kovalamistir. ne sempatik, cok cici.
  • bush'un iki defa bos bardaktan su icmeye calistigi debate'dir.
hesabın var mı? giriş yap