• az önce düşen bilgiye göre oylama bitti ve ırak parlamentosu amerikan askerlerini ırak'tan çıkarmayı onayladı ! böylece ırak hava sahası amerikan uçaklarına kapandı.

    iddialar arasında ise hizbullah lideri nasrallah'ın "artık abd ile savaş halindeyiz. bölgedeki tüm amerikan askerlerini hedef alın" dediği söyleniyor.

    bakalım amerikan askerleri oylama ile ırak'tan çıkacak mı ?

    şimdiden yazıyorum mal mal espri yapacak elemanlar bu başlığı kirletmesin. bilgisi olanların yazılarını okuyup bilginelim sonuçta burası bir sözlük değil mi ?..

    @karasakal

    "abd bölgede bir partnere ihtiyaç duyacak. bu kesin. o partner türkiye olur mu bilemem. lakin türkiye'yi yanlarında görmek istiyorlarsa suriye'den başlayıp akdeniz'e uzanan bir tavizler silsilesi vermek zorundalar. göreceğiz. "

    bu kararla birlikte türkiye'nin önemi bir tık daha arttı ki amerika bu konuda nasıl bir yol izleyecek ayrı bir merak konusu. kendi getirdiği demokrasiye karşı yenildi gözüküyor. şimdilik.

    edit: hizbullah lideri nasrallah: "trump ve onunla birlikte olan aptallar ne yaptıklarının farkında değiller ama zaman gösterecek."

    #100099125

    sözlükte oturduğumuz yerden her gün tacizci, orta doğulu arada avrupalı filan oluyorduk. bugün de hizbullahci olduk. maşallah sözlük sözlük değil çin kerhanesi..
  • alınan kararı ırak hükümeti'nin de onaylaması gerekiyor. öyle birşey olamayacağı için milletin gazını alıyorlar işte. ayrıca bu oylamaya sünni ve kürt milletvekilleri katılmadı. tasarı şii milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.
  • amerika birleşik devletleri bölgede bulunmasının meşru sebeplerini de kaybetti.

    sert bir karşılık verirse dünya kamuoyu tarafından da destek göremez.

    bu iş trump’ın başını çok ağrıtacak anlaşılan. amerika’nın derinindekiler trump’ı başkanlıktan alabilir.
    akılsız yürüttüğü politika başkanlığına mâl olacak. bölgeden çıkmakta direnirse ırak güçleri haklı savunmada bulunabilecek ve abd birleşmiş milletler’de hiçbir geçerli bahane ileri süremeyecek.

    abd çıkarsa madara olur; direnirse ağır öder. abd ağır öderse; trump daha ağır öder.

    ekleme:
    “meşru sebepler” gerçek anlamda elbetteki meşru değildir. abd’ye göre meşruluktan bahsediyorum.
  • ırak bugün bakıldığında kağıt üzerinde tek bir devlet ama ortada derin uçurumlar olacak şekilde ayrılmış araplar kürtler türkmenler sünni ve şiiler var.

    yarın atıyorum türkmen (olmaz ama atıyoruz işte) bir komutan bulunur. bir gece darbeyi bir yapar. ertesi gün de biat ettiğini deklare eder hatta her bir amerikan askerine karanfil dağıtıp gözlerinden öper.

    ırak meclisi nedir ulan!
  • abd'nin cikip cikmamasindan daha onemli olan, abd'nin irak'taki mevcudiyetinin hukuken gayri mesrulastirmasidir. bu abd uzerindeki ic ve dis baskiyi arttirir. en ufak bir saldirida abd kamuoyu, bizim irak'ta ne isimiz var demeye baslar.

    daha once de dedigim gibi iran dogrudan abd ile savasacak guce sahip olmasa da farkli aktorlerin abd'ye karsi attigi her adim, mevcut konjonkturde abd'nin basini agritir. 1983'te lubnan'daki saldirilar sonrasi abd askerleri lubnan'dan cekilmisti. benzer bir sekilde somali'de yasananlar sonrasi abd'liler ulkeden cekildi. ayni sey degil tabiki ama abd yonetimleri, ic kamuoyuna neden orta dogu'da olduklarini anlatmaya zorlanirken uluslararasi kamuoyunda ise hukuki tartismalar, abd'nin elini zayiflatiyor.

    bence en ironik durum, turkiye'nin ypg ile mucadelesinin isid'le mucadeleye zarar verecek diye yirtinan abd, simdi irak'ta isid'e karsi savasan sii gruplarin bazilariyla savasiyor. peki bu isid'le mucadeleye zarar vermiyor mu?
  • iran, ırak'ı taraf olmaya zorladı. mecburiyetten yapılan bir oylama. amerika savaşla geldi. bunca sene hiç bir güç atamadı.

    ruslar geldi gitmediler, iran geldi gitmediler, parlamentoya saygı duyup biz çekiliyoruz mu diyecekler? akdeniz'de bulunan donanmaların harekete geçmesi yakındır.
  • ırak’taki şii, sünni, kürt ayrışmasını arttıracak karar. sünniler ve kürtler bu karara karşı gözüküyor. kürdistan bölgesel yönetimi’nin kuzey ırak’taki abd üsleri için bu kararı uygulayacaklarını hiç sanmıyorum, zira abd üsleri kürtlerin en büyük güvencesi.
  • (bkz: son osmanlı meclis-i mebusanı)
    meclis, ülkenin onurunu bir nebze olsun kurtarmıştır fakat mücadele devam ederse sonuç alınır.
    tanım: önemli bir karardır

    ayrıca (bkz: misak-ı milli)
  • cikmazlarsa gonderin polat alemdari cikarir o.
hesabın var mı? giriş yap