• son edit: yazdığım metni okuyanlar, ne kadar dikkatli bir dil kullandığımı faketmiştir. yine de cahil, yalancı, yılışık gibi birçok hakarete maruz kaldım mesajlarda. neden? bu tarz mesajlar yazan sağlıkçıların haklarını çalan insanlara güçleri yetmiyor, onlar da acısını kendinden güçsüzlerden çıkarıyor. insan değilsiniz! at gözlüğü ile bakıyorsunuz ve empati yapamıyorsunuz! bu mesajları yazan arkadaşlar olmuşsunuz ama adam olamamışsınız! randevu ile giden, yani kurallara saygısı olan bir insan için yazılanlara bak. madem doktor izne çıkacak, neden o tarihte randevu veriliyor. madem bu durumdan rahatsızsınız, neden yetkililer böyle yönlendirme yapıyor. madem o doktor arkadaş çok haklı, neden diğer doktor bile üsluptan rahatsız olup araya girme gereği duyuyor. sizin haklarınızı biz çalmadık, umarım hepiniz yurtdışına bir an önce gidersiniz, gidersiniz de en azından doktor yok diyerek konu kapanır
    sizin gibi tiplerle uğraşmaktan daha iyidir. bu sözlerim aşağıda hakaret içerikli mesaj yazan doktor diplamalı davarlar içindir. lütfen fikrini medeni şekilde belirtenler üzerine alınmasın.

    üst edit: çoğu kişi gerçek mi diye sormuş, evet gerçek. yaşanan yer mersin. burada amacım kimseyi ifşa etmek vs değil. şikayet konusunda da, randevusuz hastaya bakmak zorunda olmadığı için herhangi bir sonuç çıkmaz. burada beni üzen, karşısında yaşlı, iyi niyetli, kibar bir kadın varken, doktorun takındığı tavır. saygısız önermelerde bulunması. imkanı olan insan gelip karşında ricacı olmaz zaten, basar özele gider. ben çok uzamaması için yaşananı özetledim. evet hastası yokmuş, başka bir doktor devreye girmiş hatta olayı görüp. bu gün biraz yoğundu, siniri ondandır, kusura bakmayın ben bir görüşeyim diyerek ricada bulunmuş. onu da şu şekilde reddetmiş
    -yakınınız mı?
    -hayır. dışarıdaki teyze.
    -yok randevusuz bakamam.

    bu gün yaşanan bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum, maksadım içime dökmek. birileri ile paylaşayım ki biraz kafam dağılsın.

    sabah rutin şekilde annemle telefonda görüştüm. yaklaşık 1 aydır bel ağrısı vardı, devlet hastanesindeki doktor bazı tetkikler yaptırmış, sonrasında kontrol için verdiği tarih bugünmüş işte. babam da işten izin almış annemi götürmek için. babam emekli ama halen inşaatta işçi olara çalışıyor, yaşlarını kafanızda oturtmanız için bu ayrıntıyı verdim.
    yaşanan mevzuyu akşamki telefon konuşmamızda anlattı. muayene olacağı doktor bey 20 gün izne ayrılmış, oradaki yetkililer de diğer doktora rica etmesini, eğer kabul ederse muayene edebileceğini söylemişler. "oğlum kapıyı çaldım içeri girdim, bekleyen hasta yoktu. genç bir çocuktu, böyle senin gibi uzun boylu. durumumu anlattım, çok ağrım var, sonuçlar çıkmadan tam tedaviye de başlayamadık, ağrı kesiciler de bir yere kadar. rica etsem bana yardımcı olsan dedim." dedi. yıllardır ailemden uzakta çalıştığım için annem bana benzettiği insanlara çok sıcak yaklaşır. neden söyledim bilmiyorum, sana benzeyince kanım kaynadı "benim de senin yaşında oğlum var, benziyorsun da, bir yardımcı olsan annem" demiş. sonra o genç doktor kardeşimiz, sert biçimde randevun yoksa bakamam, diyerek kestirip atmış. 20 gün sonra doktor gelecekmiş, gerçekten çok canım acıyor, nasıl bekleyeyim diyince de. nasıl beklersiniz ben bilmem ama ben bakamam, çok ağrınız varsa özele gidin diyerek kapıyı göstermiş. gerçekten çok canım acıdı bu tavıra, yakıştıramadım. burada aylardır tartışıyoruz, destek mesajları atıyoruz, yetersiz maaş, yetersiz özlük hakları konusunda kamuoyu için çabalıyoruz fakat bu yaşananın bunlarla alakası yok. bu yaşanan insanlıkla alakalı! haksızlığa uğradığı için, haksızlık yapanlara gücü yetmeyince, gücünün yettiğini ezmek nedir. ben herhangi bir benzetme yapıp kimseyi kırmak istemiyorum. kamu görevi bu değil bence.

    ekleme: özel mesaj atarak geçmiş olsun dileklerini ileten yazar ve doktor yazar arkadaşlara teşekkür ediyorum. kredi kartından nakit avans kullanarak özel bir hastaneden randevu aldım, sözlükten de yazar bir doktor arkadaş destek olacak sağ olsun. başımızdan geçen ve rahatsızlık hissetmeme sebep olan bir olayı paylaştığım için, konudaki tarafla meslektaş olan bazı canlılar beni "aktroll, tetikçi, cahil" ve bunun gibi birçok sıfatla rencide etmeye çalışmış. ben en başında olduğu gibi kinaye bile yapmayarak kimseyi kırmayacağım, çünkü böyle büyütüldüm. kötü söz sahibine aittir. şunu anlamanızı istiyorum, para için yapılan hiçbir meslek kutsal değildir. ne doktorluk, ne polislik, ne askerlik ne de imamlık bu meslekleri maaş karşılığı yaptığımız için kutsiyet addetmiyor. insanlar kötü olabilir, mesleği ne olursa olsun kötü olabilir. çok iyi bir doktor, polis, asker olabilir ama empati yoksunu ya da insan ilişkilerinde kötü olabilir. sırf meslek dayanışması yapacağız diye insanları kırmayın, unutmayın ki en önemli kişi vatandaştır, eğer maaş alıyorsak/alıyorsanız vatandaşın bize ihtiyacı olduğu içindir, patron vatandaştır. yönetimlerle yaşanan sorunlarınızın hıncını vatandaştan çıkaramazsınız. her doktor başlığında olduğu gibi, bu başlık altında da hekimlik mesleğine yine siz hekimler zarar verdiniz, umarım bunun farkındasınızdır. her ne kadar doktor düşmanı diye nick altı girseniz de, haklı davanızda size destek olacağım ama yanlışa da yanlış diyebilecek dürüstlükle. son olarak toplum denen yapıda her mesleğin ne kadar önemli olduğunu umarım farkedersiniz, ben sizlere saygı duyduğum kadar belediye temizlik görevlisine de saygı duyuyorum. çünkü o da vazifesini yapmazsa toplumda onarılmaz hasarlar oluşur. ben konudaki doktora hakkımı helal ediyorum, umarım hatasını farketmiş ve insana, insan gibi davranmayı şiar edinir.
  • cimer'e sikayet edilmeli.doktorun ismini vererek bi rezalet basligi patlatilsaydi daha cok ilgi gorurdu.
  • direkt cimer'e başvurulması gereken konudur.

    tabii gerçek bişi ise.
    karşı taraf nasıl saygı bekliyor ise, hastalar da saygı görmeli diye düşünüyorum.
    çoğu zaman kibar yaklaşıyorum ama, bir kere devlet hastanesinde 14 yaşında bir çocuk iken, bağırıp çağırıp kovulmuştum doktor tarafından. sonrasında başhekime kadar çıkmıştım annem ile birlikte ve bizi haklı bulup özürdilemişti başhekim.

    edit: lafa bak ya. para kazan bilmem ne yazanlar var.
    valla çok komiksiniz... milyonlarca tl kesilsin sağlık hizmetleri için ya da gss ödeyin. sonra vay efendim özele gidin. hayattan bihaber insan dolu. ergen dolmuş ekşiye arkadaş.

    edit2: ben açmamama rağmen başlığı ben delirdim. hala randevu al diyenler var. hasta randevu almış, hasta randevu almış, hasta randevu almış. okuduğunuzu anlayıp öyle yazın.
  • buraya yazmayacaksiniz cimere sikayet edeceksiniz dedirten bos beles basliktir
  • palavra olandır klasik doktorları halkın önüne atma taktikleri bunlar... artık bunları yemezler ya da yerler mi bilmiyorum.
  • tavır hakkında yorum yapmayacağım ama kesinlikle olması gerekeni yapan doktordur.
    dünya sağlık örgütünün belirlediği standartlara göre bir muayene 20 dk sürmelidir. buna rağmen kamu hastanelerinde genelde 10 dk ya bir randevu verilmektedir. buna göre bir günde bakacağın hasta sayısı bellidir. bunun dışındaki yoldan geçen insanların acil olmayan poliklinik muayeneleri mhrs randevularına göre yapılmalıdır.
    kimse yok bir baksan, iki dk bakıversen tipi ricalar başkasının hakkına girmekten başka birşey değildir.
    alışınız artık bu duruma.
    burda bahsi geçen doktorun değil sağlık sisteminin vicdansızlığıdır.
  • aynısını bugün ben yaptım. vicdansız mıyım? değilim. realistim.
    5 dakikada bir hasta randevusu var. ona rağmen randevu bulamıyor insanlar bunun muhatabı olarak bizi görüyorlar. bıkmadan ısrarla bunu söyleyen her hastaya muhatabın ben değil hükümet olduğunu söylüyorum.

    odada iki dk hasta görmeyince hemen doktor boş oturuyor algınızı kendi iş hayatınızla karşılaştırın bi bakalım. nefessiz non-stop çalışsın istiyorsunuz köleleriniz sanırım.

    grev yaptığımız zaman ortalığı ayağa kaldıran insanlar gelip insiyatif kullanmamızı beklemesin artık. grev yaparken destek olsaydınız, bugün biz de size yardımcı olup destek olurduk.
    hipokrat yemini etmedin mi diye soruyor bugünkü hasta mesela. evet ettim benim gözümde tüm insanlar eşittir ve randevu alıp sırasını bekleyen hastalar varken sen randevu almadan elini kolunu sallayarak hizmet alamazsın. hipokrat'ı sunup kendisini kayırmamı bekliyor. tabi siz yeminin sadece neresini sansürleriz diye baktığınız için bütününde ne anlattığını nereden bileceksiniz. yine de hiç bir yaşlıyı,gebeyi,bebeği kapıdan çevirmedim.

    sonuç olarak bu tartışma yine 'boşuna doktorlara şiddet uygulamıyorlar' temasıyla son buldu. o yüzden hepinizin içinde var olduğunu bildiğimiz bu dürtüyle gelip buralarda dram yaratmayın.
  • sorun doktorun uygulamasında değil sağlık sistemindedir. mesai süresince 8:20'den 16:30'a kadar her 10 dakikada bir hasta veriliyor. tahlil istenen, film istenen, önceki gün veya günlerden sonuç getiren hastalar için herhangi bir süre ayrılmıyor. zaten 10 dakika bir hastanın hakkıyla değerlendirilmesi için yeterli değilken üstüne sonuç ve kontrol hastalarına da bu randevulu hastaların süresi içinde bakılmaya çalışılıyor. ek olarak her gün hastane çalışanlarından randevu alamayanlar ricacı oluyor. randevu almayı başaramamış engelli ya da çok yaşlı hastalar geliyor.
    bazen bir hasta dışarı çıktığında muayene bulguları, tetkiklerinin sisteme işlenmesi henüz bitmemiş oluyor dolayısıyla hasta çıkınca hemen bir sonraki hastayı çağrı butonuna basamıyorsun. sen çıkan hastanın işini bitirmeye çalışırken ya da başka poliklinikte muayene olmuş bir hastanın raporunu e-imza ile imzalamaya çalışırken birileri kapıyı açıp randevusuz bakılmak için ricada bulunuyor. her hastaya yukarda bahsettiğim şeyleri anlatmak da neredeyse muayene kadar sürdüğü için bir yerden sonra kısaca randevusuz bakamayacağınızı randevu alıp gelmelerini öneriyorsunuz.
    tabi hasta da kendi penceresinden bakınca “içerde kimse yok, boş boş oturuyor bize bakmıyor” diyor. hatta bazen “iki dakka baksanız ne olur “ diyorlar. iki dakikada ayak üstü bakılınca aslında çok şey oluyor. mesela basit bir bel ağrısı diye düşünüp yeterince zaman ayırıp muayene edemediğiniz hasta verdiğiniz ağrı kesici ile biraz rahatlayıp, bittikçe eczaneden tekrar tekrar alıp. sonrasında artık o ilaçlar etki etmediğinde geldiğinde yayılmış bir rahim kanseri olarak çıkabiliyor karşımıza. sonrasında “2 dakika baksanız ne olur” diyen hasta yakınları “anneme geç tanı koydukları için kanseri ilerledi , tedavi şansını yitirdi “ diye size dava açıyorlar, hasta da yeterli muayene edilmediği için tedavi şansını yitirmiş oluyor.
  • --alıntı --
    "oradaki yetkililer de diğer doktora rica etmesini, eğer kabul ederse muayene edebileceğini söylemişler"
    --alınti--

    yukarıda yazan cümle sorunun nereden kaynaklandığını belirtiyor bence. doktor oradaki yetkililere bu şekilde hasta yönlendirebilirsiniz dediyse ve bakmadıysa yaptığı ayıptır, randevusuz hasta göndermeyin dediği halde yetkililer isgüzarlik yaptıysa suç yetkililerindir.
    eyyorlamam bu kadar.
  • berbere götürdüm iki oğlumu. adam randevuyla çalışıyoruz, saat 5e yazabilirim sizi dedi. teşekkür edip, 5te gidip traşlarını yaptırdım çocuklarımın. kimseye çemkirmedim.
    tapuya git, randevusuz bakalım iş yaptırabilecek misin? ya da nüfusa git, pasaport yeniletmeye çalış randevusuz.
    böyle böyle medenileşeceksiniz annem...

    edit: doktor boş oturuyormuş. doktor dinlenmesin yani. doktor her an köle gibi çalışsın. doktorun dinlenmeye hakkı yok sanki.
    bir de biz de destek olduk hekimlere demiş. sen destek olma arkadaşım.
    artık hekimler yapması gerekenden bir gram fazlasını yapmamalı. mesela o hastaya randevusuz baksa yalandan iyi davranıp teşekkür edecek hastanın oğlu, yapmak zorunda olmadığı bir şey yapmadığı için ekşi sözlükte vicdansız doktor diye başlık açıyor. demek ki zaten haketmiyorlarmış ekstra bir iyiliği.
    edit2: hala randevusu var diye yazan mallara sesleniyorum. randevusu var da, vicdansız diye başlık açtığı hekime mi var? bu istediğinizin karşılığı angarya iştir. ve 657ye aykırıdır. kimseye görevi olmayan iş yaptıramazsınız. hekimlerin görev ve sorumlulukları bellidir ve fazlasını yapmak zorunda değildir. aynı bir öğretmen gibi, aynı bir tapu memuru gibi...
    haaa, randevu sorunu yaşamak istemeyen de yallah özele...
hesabın var mı? giriş yap