• adı tetsu nakamura'dır. sayesinde afganistan'da yaşayan 600 binden fazla insan, bugün içme suyu bulabilmektedir. yerli halka içme suyu sağlayabilmek için 9 yıl boyunca gönüllü olarak su kanalı projesinde çalışmıştır.

    nakamura, japon bir tıp doktorudur. afganistan'da ilk kez 1991 yılında, ülkenin dağlık doğu bölgelerine sağlık hizmeti götürerek yoksul insanlara yardım ederek başlar. nakamura bu bölgelerde 3 sağlık ocağı açar. bu şekilde, o bölgelerde yaşayan yoksul insanlara sağlık sorunları konusunda, gönüllü olarak yardımcı olur.

    2000'li yıllarda bölgede kuraklık artmaya başlar. yetersiz beslenme ve su eksikliği nedeniyle bölge halkı arasında hastalıklar hızla artar. nakamura'da hastalıklarla bu şekilde baş edemeyeceğini anlayınca su kanalı projesini başlatmaya karar verir.

    2003 yılında binbir maddi zorlukla bu çalışmayı hayata geçirir. yapılacak olan kanalın, su kaynağı da kunar nehrinden karşılanır. nakamura, su kanalını yaparken eski bir japon kitabından faydalandığını da aktarır. buna göre gelen suyun debisini arttırmak için nehirde daraltma yöntemi uygular. ayrıca bununla birlikte su seviyesini yükseltmek için de; nehrin, kanal ağzıyla kesiştiği noktaya bir takım taşlar koyar. su kanalının duvarlarını da, demir çitlerin içine konulmuş taşlardan yapar. demir çitleri de halktan insanların, demir telleri dolamasıyla sağlanır. duvar da kullanılacak taşları da çevrede ki kayaların kırılmasıyla elde ederler. yani neredeyse hiç masraf edilmeden yapılır tüm bunlar.

    nakamura'nun bu projesinde yerli halkın çok büyük desteği olmuş, deyim yerindeyse el ele, beraberce bu çalışmayı yürütmüşlerdir. bu proje sayesinde yerli halk,. bir zamanlar adeta çöl olan bu arazide tarım yapabilir hale gelmiş, kendi gıda ihtiyaçlarını sağlayabilmişlerdir. bunun yanında da dünya'da ki kuraklığın önüne bir nebze de olsa geçmişlerdir.

    25,5 km uzunluğunda ki bu kanal projesi sayesinde 2016 yılı itibariyle 16.000 hektar tarım alanı sulanabilir duruma gelmiş, bununla birlikte 600.000 insanın su ihtiyacı karşılanmıştır. kendisine bu projesinden dolayı "uluslararası barış" alanında ramon magsaysay ödülü verilmiştir.

    tetsu nakamura bunun yanında dünya'da ki artan açlığın ve terörün bu şekilde önüne geçilebileceğine vurgu yapmıştır. japonya'da ki rahat yaşamını bırakıp da, insanlık adına birşeyler başarmış, bu koca yürekli adam; teşekkürlerin en büyüğünü hak etmiştir.

    hakkında ki görseller:

    https://i.hizliresim.com/1llb41.jpg

    https://i.hizliresim.com/nprx5n.jpg

    https://i.hizliresim.com/gqjg52.jpg

    https://i.hizliresim.com/nprxqp.jpg

    https://i.hizliresim.com/dpar2l.jpg

    https://i.hizliresim.com/2rvd5v.jpg

    https://i.hizliresim.com/gqjgyr.jpg

    https://i.hizliresim.com/o0pbbq.jpg

    https://i.hizliresim.com/eg4l68.jpg

    ayrıca bu kanal projesinin yanında halkın isteği doğrultusanda bir de cami hediye etmiştir.

    https://i.hizliresim.com/gbo726.jpg

    bu da japon kanalı nhk tarafından yapılmış hakkında ki belgeseli:

    https://youtu.be/u_gxtst6khg
  • helal olsun boyundan büyük ders vermiştir. izlerken duygulandım, hem insanlara yardım edişine hem doğaya can verişine.
  • dünyayı değiştirmenin ve güzelleştirmenin aslında ne kadar kolay olduğunu göstermiştir.

    yaptığı iş elbette çok büyük. ama düşünüldüğünde tek bir adam, tek başına bazı hayaller kuruyor, bir şeyler yapabilirim diyor. sonra halkı örgütleyip -ki bu halk açlıktan, terörden, kandan usanmış cahil afgan halkı- 25 km kanal kazdırıyor. o kanaldan su getiriyor. bağlar, bahçeler yeşeriyor. çocukların karnı doyuyor, suda balık tutulabiliyor. hastalıklar azalıyor. aynı zamanda aynı ideal için çalışan halk kırgınlıkları bir kenara bırakmayı öğrendiği için barış da yeşeriyor aralarında. karnı doyan adamın ne işi olur terörle, terör pisliği de bitiyor artık... hayal gibi hakikaten.

    bir tane adam, bir tane yabancı, 600bin insanın hayatını değiştiriyor. hayatlar kurtarıyor.

    bize de önünde saygıyla eğilmek kalıyor.
  • büyüksün küçük adam!
hesabın var mı? giriş yap