• her seferinde on bin sayfalık olduğundan bahsedilen kaç yıldır birtürlü sayfası artmayan kurallar.
  • acquis communautaire avrupa birliği'nin ilk sütunu olan avrupa toplulukları'nın mevzuatı yanında 2. ve 3. ayak olan ortak dış politika ve güvenlik politikası ve adalet ve iç işleri mevzuatlarıyla beraber birlik mahkemelerinin sonuçlarını, komisyon kararlarını, birliğin bütün uluslararsı antlaşmalarını ve birlik üyesi ülkeler arasındaki antlaşmaların hepsini kapsamaktadır.
    kural olarak birliğe katılmak isteyen bir ülke bunları küçük istisnalar dışında tartışmasız olduğu gibi kabul etmek durumundadır. müktesebatı, aday ülkenin kendi hukukuna geçirebilmesi için müktesebat 31 klasör altında toplanmıştır. bunlardan bir kısmı aday ülkeler tarafından kendi hukuklarına hemen çevrilmiş, çevrilmesi hem aday ülkede hem de ab ile olan ilişkilerinde halihazırdaki ekonomik yapıda sorun teşkil edebilecek olan klasörler de bir takvime bağlanmak koşuluyla ajandaya alınmıştır (ki bu takvim yeni adaylar için 10 yıllık bir süreye yayılmıştır).
    müktesebatı iç hukuka yumuşak bir şekilde devşirmek içinse ab fonlarından aday ülkelere yardım ve destek programları altında finansal kaynaklar yönlendirilmektedir.
    prensip olarak müktesebatta öncelikli devşirilmesi gereken mevzuat, aday ülkelerin ab ekonomisine bağlanmasını bir an önce sağlayacak olan mevzuattır.
  • kısaca acquis* olarak bilinir.
  • tom miks kültürü ile büyümüş bünyelerin kafalarına abileri tarafından çarpılan kalın tuğla. biz tom miks teksas okurdukçuların kulağına küpe olur olmasına da, kulak koparır hâliyle.
  • can baydarol çevirisinin müktesebat olmasını önermiştir.
    kısaca ac diye de kullanılır.
  • avrupa birliğinin kurallar bütününe verilen isim, müktesebat. ancak standart bir kurallar bütününü değil aslında hiyerarşik kuralları içerir.

    ab hukukunun temelini birincil kaynaklar oluşturur. hiçbir yasal düzenleme bu birincil kaynaklara aykırı olamaz.

    birincil kaynaklar kurucu antlaşmalar, (roma antlaşması, maastricht antlaşması, nice antlaşması , lizbon antlaşması vb.) katılım antlaşmaları (üye devletlerin girişi sırasında imzaladıkları) ve uluslararası antlaşmalardır (mesela bizle yaptıkları 1963 ankara antlaşması gibi).

    ikincil kaynaklar ise, ab parlamentosunun, ab konseyinin ve ab komisyonun kararlarıdır. bu kararlar, birincil kaynaklara aykırı olamaz.

    tüzükler, yönergeler, kararlar ve tavsiyeler ab hukukunun ikincil kaynaklarını oluşturur. ayrıca ab'nin yargı organı olan adalet divanının içtihadı da müktesebatın temel bir parçasıdır.

    (bkz: avrupa birliği müktesebatı)
  • aslen latince bir tanımlama olmakla birlikte, ingilizce'de de bu şekilde kullanılmakta olup okunuşu ise "aki komünite" şeklindedir. türkçe karşılığı ise bilindiği üzere avrupa birliği müktesebatı'dır.
hesabın var mı? giriş yap