• iptv diye kısalttım ama tivibu ya da turkcell tv+ gibi hizmetleri kast ediyorum aslında.

    biliyorsunuz ülkemizdeki internet sağlayıcıları adil kullanım kotası uyguluyor. yani 100mb hızı 50gb-100gb download sonrasında 3mb'e düşürüyor. buna gerekçe olarak da(akla yatkın olan) band genişliğinin yeterli olmaması öne sürülüyor.
    fakat "band genişliği çok dar" vs. diyen bu sağlayıcılar aynı hat üzerinden size iptv hizmeti de sunuyorlar.
    bilmeyenler için bu hizmetleri kısaca açayım; internet üzerinden televizyon yayını sağlıyor bunlar. yani youtube'a girip video izlemekle aynı mantık. youtube'dan video izlemekten 2 farkı vardır.
    1) yayınlar anlıktır(uydu yayınından 1dk falan geridir sadece)
    2) yüksek kalitelidir.
    yüksek kalite demek, şu dönem için bolca internet kullanımı demek. ve televizyon açık olsa da olmasa da, cihazınız açık olduğu sürece sürekli internetinizi kullanır bu hizmetler (kotadan götürmez)

    ücretlendirme olarak da bu hizmetler normal internet hizmetinden çok daha ucuza satılıyor. fakat çok yaygın değiller. her evde olduğunu vs. söyleyemeyiz.

    yukarıda yazdıklarımın toparlayıp özet geçersem;
    sürekli yüksek boyutlarda internet 'harcayan' bir hizmeti epey uygun paralara satarken, neden normal internet kullanımı için kota uygulanıyor ve fiyatlar yüksek tutuluyor?
    madem ki iptv yayınları için harcayabilecek internet kapasitemiz mevcut, neden 3mb gibi komik hızlara düşürülüyor hızımız?

    ekleme: i melih gayet güzel açıklamış (bkz: #64311958) aklıma yattı. ben, kanalların yayınlarına yine internet üzerinden ulaşıldığını zannediyordum.
  • iptv gibi hizmetlerde yüksek bant genişliği kullanırız, doğru ama kullanılan bu data internaldır. yayın kaynaktan servis sağlayıcının(ttnet vs) verimerkezine gönderilir, siz de yayını kaynaktan değil kendi servis sağlayıcınızın merkezinden alırsınız. youtube gibi harici kanallarda ise yurtdışı çıkışları kullanırsınız, ki asıl maliyeti oluşturan da budur.

    adil kullanım kotası uygulamasının asıl amacı her hanenin kendine bir abonelik almasını sağlamak ve ortaklaşa internet kullanımının önüne geçmektir. bu hem daha fazla abone oluşturarak kaynak yaratır, hem de insanları daha yüksek bir isabet oranıyla fişlemeye olanak sağlar.
  • senin kullandığın internet altyapısının fiziksel olarak bir sınırı vardır. aboneligin tipi( adsl, fiber, kablo vb) bulunduğun mahalledeki abonelerin sayısı bu sınıra etki eden temel faktörlerdir. bunun yanında internet servis sağlayıcı senin kullandığın interneti sınırlamak zorundadır. aksi takdirde herkesin internet kullanımına abanması durumunda felç olur. ankara'da bir sürü yol olup herkesin özel aracıyla yollara çıkıp trafiğin felç olması gibi. öte yandan belirli hizmetleri bu kısıtlamanın dışında tutabilir. ıptv verisi, facebook verisi linkedin verisi gibi. bu servis sağlayıcının insiyatifine bağlı. ıptv için ayrılan bir kapasite vardır sen kullansan da kullanmasan da. ancak belediye otobüsünden ziyade metrobüs gibi düşün. var ama yolu ayrı. geri kalan arac yolunu ise sınırlandırmalı ki herkes o yolu kullanabilsin...

    biri intranet falan demiş. paket anahtarlamalı devredir bunlar. şirketler abonelerden para alırlar. yurtdışı çıkışı falan maliyeti etkileyen birşey değildir.
hesabın var mı? giriş yap