• sınava hazırlanmış kazanmış biri olarak burda yazılı sınavla alakalı birkaç tavsiyede bulunabilirim. bu söyleyeceklerimin birçoğu idari yargı sınavı içinde geçerlidir.

    - öncelikle medeni hukuk için form sitelerinde gördüğünüz yok oğuzmandan çalıştım yok şu hocanın kitabından çalıştım laflarına kulak asmayın. sana o kitapları okuma demiyorum hobi olarak gene oku ama bu sınav için fazla detay inan bana. alın tan tahsin zapatanın kitabını inanın sınav için yeterli olacaktır.

    -ceza genel içinse bilgilerini tazelemek için ismail ercanın kitabı bir defa oku ve önemli gördüğün yerleri alacağın kanunun üzerine not et ve kitabı bitirdikten sonra bir daha kitaba bakma aldığın notlar ve kanun yeterli olacaktır. ayrıca yaptırım hukuku ve geri verme konusuna dikkat et.

    -aynısını ceza özel içinde yap kitabı oku önemli yerlerini ve suçlar arası ayrımları kanunun kenarındaki boşluklara veya ayrı bir yere not et sonra bol bol kanunu oku.suçlar arasındaki ayrımlar önemlidir.

    -anayasada ise bir kez de olsa savaş yayınlarının ahmet nohutçuya ait olan kitabı oku aynısını idare hukuku ve idari yargı hukuku içinde yap bu kitapların hacmi gözünü korkutmasın hem zevkli derslerdir bunlar hem de anlaşılır kitaplardır. ayrıca anayasa ,iyuk ve danıştay kanununu elinden düşürme özellikle ilk ikisi çok önemli.

    ceza usul hukuku dersini 4. sınıfta gördüm ben bilgime güveniyorum dersen direkt kanunu al 2-3 defa üst üste oku. yok güvenmiyorum dersen bir kez hızlı bir şekilde yine ismail ercanın kitabına bak .ama tavsiyem direkt kanunu okuyun ve en az iki defa üst üste okuyun

    ticarette vaktim var diyorsan ticari işletme hukuku ve kıymetli evraklar hukukunu tamer bozkurtun kitabını okuyabilirsiniz ama şirketleri kesinlikle tavsiye etmiyorum. ticaret hukuku için bir dersaneye ait not buldum ve yeterli oldu hepsi çıktı sınavda.

    icra iflas hukukunu yine ismail ercannın kitabından ya da baki kurunun kitabından çalışabilirsiniz. tabi okulda baki kurunun kitabını kullanmışsanız onu tavsiye ederim yoksa yine ismail ercanın kitabı iyi olur. ayrıca sınava yakın özet yaparken en son icra iflas hukuku çalışın çünkü en çabuk bu ders unutuluyor.

    usul hukuku, aynı ceza usul gibi kendime güveniyorum diyorsan kanunu bolca oku yoksa bir defa kitap oku yine kanuna dön.

    borçlar hukukunda ise ikinci sayfa yayınlarının kitabı var genel hükümler kısmı çok iyidir. özel hükümler kısmını beğenmedim kanunu almış evirip çevirip yapıştırmış ama o da yeterlidir yani.

    -ayrıca ben idari yargı sınavına girecem bana vergi lazım diyorsanız nurettin bilicinin vergi hukuku ve türk vergi sistemi diye kitapları var vaktiniz varsa matrah diye önceki yıllarda çıkmış sorular ve yazarın hazırladığı sorular da var şiddetle tavsiye ederim hatta vergi hukukunda iyi bir temelim var diyorsan bu soru bankası yeterli bile olur.

    - tarih için data yayınlarını öneriyorlar ama en iyi kaynağı çözseniz de bütün soruları yapacağınızın sözünü veremem çünkü çok acaip sorular sorabiliyorlar.

    -her dersi bitirdikden sonra güzel bir şekilde o dersle ilgili çözümlü çıkmış soruları çözün justice soru bankasını çözün.bunlar olmazsa olmaz.konuların içinde boğulmadan sorulara ağırlık verin ve bu sorular çözümlü olursa sizin için iyi olur.

    yazılı sınav için şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olmuştur. bu sınav sürecinin yazılı kısmı oldukça sancılıdır , streslidir. kimisi için bu süre 5 aydır kimisi için 3 ay. etrafınızdakilerin benim görümcemin kızı 1 ay çalıştı kazandı diğeri rüyasında ak sakallı dede gördü soruları verdi laflarına kanmayın. eğer burda yazdıklarım sizin için yeterli olmadıysa ya da kafanıza takılan başka sorular varsa burdayım hatta sınav stresinden kafayı sıyıracak hale gelirseniz gerekirse gel bi çayımı iç tüm bunlar için mesaj kutumu yeşillendirmen yeterli bütün bu sınav stresini yaşamış biri olarak elimden geldiğince yardım etmeye hazırım. hadi başarılar.
  • (a), kardeşi (b) ile alışveriş yaparken, iş arkadaşları (c), (b) yi kastederek ( a)'ya '' sen o bacını nasıl yanında gezdiriyorsun, çok geniş adamsın '' der. bu sözlere çok sinirlenen (a), olayı akşam yakın arkadaşı (d) ye anlatır. on gün sonra sinemada (d), (c)'yle karşılaşır ve ona ^^yosma seni^^ diyerek önce bir yumrukla yüzüne vurur ve (c)'yi yanında taşıdığı bıcakla bacağından yaralar.. olay sonunda hastaneye kaldırılan (c)'ye basit bir tıbbi müdahale ile giderilecek ölçüde hafif yaralandığına ilişkin rapor verilir.

    olayla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur???????????

    eveeeet, şimdi bu yukardaki soru nedir? bu yukardaki soru hakim savcılık sınavına hazırlanan adamın, 5 ay boyunca awradından daha çok birlikte zaman geçireceği justice adlı kitabı, tam ortadan ikiye yarınca (yaklaşık 1850 sf) karşısına çıkan ceza hukuku sorusu..

    ben hep derim olum şu doktorlukla hukuk işi pis iştir, hiç bi zaman sağlam adamla uğraşmazsın ikisinde de diye..

    şimdi ben bu kitabın başında elimde kahvem bu soruya sağdan bakıyorum soldan bakıyorum, çıkar yanı yok işin..
    -- ben (c)'nin avukatı olsam. ben bu adama '' e pezevengin evladı sana ne onun bunun bacısından alan memnun vuran memnun sana ne girdi '' demeden nası duracam..
    --ben (d)' nin avukatı olsam. ben bu adama '' e geri zekalı sana ne dert girdi, onun bunun karısının kızının namusu sana mı kaldı siktir git sürün şimdi damlarda'' demeden nasıl duracam..

    işin en garip noktası ben hakim olup o kürsüden.. '' lan 4 senede okul bitirdim 1 senede sınav kazandım 2 sene staj yaptım 5 sene ilçeden merkeze gelmeye uğraştım, o kadar şeyden sonra geldiğim yerde uğraştığım şeye bak'' demeden nasıl duracam...

    ama sonra düşününce gayette akıllı uslu işini yapacaksın diyor içimdeki themis hislerim..

    o değil doktorun ki daha pis.. tıptı tustu derken 10 sene okul oku, sonra akşam zorlayıp malafatı kıran dayının çükünü tamir et..
  • yazılı sınavdan ve bundan yaklaşık üç ay sonra yapılmaya başlanan sözlü sınavdan oluşan meslek sınavıdır.

    bir kere yazılı sınava en az bir buçuk ay öncesinden çalışmaya başlarsınız, sonrasında mülakat süreci başlar. genelde (bu yolu tercih etmeyenler olmakla birlikte) mülakat gününüz gelene kadar gayriresmi birden fazla mülakata girersiniz.bu dönemde sinirler gerilir; mülakat gününüz yaklaşmasına rağmen oturup hukuk bilginizi tazeleme çalışması yapamazsınız. sonra mülakat günü gelir takımlar çekilir kadın adaylar en resmi giyimleriyle hazırlanır ve ankara hakimevi büyük toplantı salonu önünde beklemeye başlarsınız.

    buraya kadar olanlar ortalama altı aylık bir süreçtir. ister istemez hayal kurar ve beklentiye girer bir taraftan da taşrada kapalı kutu bir yaşam nasıl olur diye düşünmeye başlarsınız. yine bir taraftan olsun, yargıtaya tetkik hakimi olarak gelmeye çalışırım dersiniz. ve yine bir taraftan, "en kötü beş sene çalışır sonra avukatlık yaparım" dersiniz. son olarak aman bir gireyim de gerisini sonra düşünürüm der ve isminizin okunmasıyla salon kapısından girersiniz.

    burda belli başlı kurallar vardır. ufak bir selam verir koltuğun solundan gider oturursunuz. oturana kadar ceketinizin önü iliklidir oturmanızla beraber düğmeyi açarsınız. mülakat komisyonu başkanı kendini tanıt bakalım der; önceden ezberlediğiniz bir dakikalık anam-babam şudur şurda şurda okudum şeklindeki tanıtmayı yaparsınız. sonra üyelerden bir tanesi size derya deniz hukuk literatüründen şansınıza göre bir soru sorar. onu cevaplamaya çalışırsınız. kimler bu soruya dört dörtlük bir cevap vermiştir bilinmez. ve bu sorunun cevabının önemli olup olmadığı bir muammadır.

    bu aşamanın bittiğini size teşekkür etmeleriyle anlar; kalkar ve gidersiniz.

    sıra gelmiştir bekleme aşamasına.

    mülakat sonuçlarının açıklanmasında çok net bir süre yoktur. mülakat süreci tamamlandıktan sonra bir ay iki ay artık allah ne verdiyse sürebilir. sinirler iyice iyice gerilir. daha önce girdiğiniz gayriresmi mülakatlara ilişkin "noldu bizim iş" şeklinde bir hatırlatma yapma "zorunluluğunuzu" bu dönemde yerine getirirsiniz.

    günlerden bir gün bir dedikodu gelir kulağınıza. herkes faklı kaynak göstererek şu vakitte sonuçlar açıklanacakmış demeye başlar. en gergin zamanlar bu zamanlardır.

    şimdiye kadar bahsettiğimiz bu gerginlikler mesleği çok ama çok istemekten dolayı değildir. benim şahsi kanaatim kimse için vazgeçilmez ve mutlak bir erek yoktur. insanlar bu mesleği ister; çok da isteyebilir. ama az çok herkes alternatifler düşünmüşür ve hiç kimse mesleğe kabul edilmemenin dünyanın sonu olduğu düşüncesinde değildir.

    bütün bu gerginlik sözlü sınav sürecinin determinist havasındandır.

    velhasılı sonuçlar açıklanır.

    sorgu ekranında "başarısız" yazar.

    her şey mümkündür. sorun sizde, çevrenizde ya da onlarda ya da mülakat gününüzde olabilir. sağlık olsun diyip yolunuza devam edersiniz.

    kısa fani ömrünüzde yaklaşık dokuz ayı (boş durmamış olsanız da) boş yere harcamışsınızdır. dünya halinde bunlar olacak şeylerdir üzülmeyin.

    "başarılı" yazanlar için hayırlı olsun.

    sevgiler çok selam.
  • bakmayın adalet bakanının çıkıp da "kesinlikle torpil yok hakkı olan kazanır" şeklindeki açıklamalarına.bal gibi var.mülakatta çatır çatır torpil yapıyorlar.kendi çevremden arkasına birini almadan girip,başarılı olanı görmedim.yazılı sınavı geçen harıl harıl adam arıyor.istisnaları vardır belki ama ben henüz rastlamadım maalesef.hak,adalet dağıtacak insanlar mesleğe zaten adaletsiz bir şekilde başlıyorlar.bu adaletsizliği de sözde bu mesleğin en saygınları,en tepesindekiler gerçekleştiriyorlar.hayır bi de pişkin pişkin çıkıp aksini iddia etmiyorlar mı en çok ona bozuluyorum.
  • açılan bir dava üzerine, ankara idare mahkemesince sınavın mülakat aşaması ile ilgili olarak "mülakatın görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alınması , sorulacak soruların önceden belirlenmesi ve verilen puanların gerekçelendirilmesi gerektiği" gibi gayet aklı başında mantıklı tespitler yapılmış ama mahkeme kararını takan kim?

    "ali haydar kara, adli yargı hâkim ve savcılık sınavına üç defa giriyor...
    üçünde de yazılı sınavı veriyor...
    üçünde de mülakatta eleniyor...
    neden başarısız sayıldığı kendisine bildirilmiyor.
    ali haydar malatya arguvan doğumlu...
    alevi... görüşleri de iktidarın görüşleriyle pek uyuşmuyor. elenme sebebleri bunlar mı? yoksa nedir?
    son mülakat geçen nisan ayında yapılıyor. bu mülakatta da başarısız sayılması üzerine ali haydar kara ankara 13. idare mahkemesi’nde dava açıyor.
    mahkeme yürütmeyi durduruyor ve şu kararı veriyor...
    adayın mülakatı tekrarlansın, görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alınsın, kendisine cevapları önceden belirlenmiş sorular sorulsun, verilen puan gerekçelendirilsin...
    fakat bakanlık yasal süresi içerisinde bu kararı uygulamıyor.
    ali haydar kara bu yüzden başbakan recep tayyip erdoğan, bakan sadullah ergin ve müsteşar ahmet kahraman’a karşı manevi tazminat davası açtı. ayrıca adalet bakanlığı’nı da mahkemeye veriyor.
    ali haydar kara:
    “benim durumumda bir çok insan var fakat dava açamıyorlar. korkup çekiniyorlar. ben her şeyi göze alıp davalar açtım. beni artık hâkim savcı yapmazlar ama başkaları bunları yaşamasın, haksızlığa uğramasın istiyorum...” diyor.
    yargıç ve savcı sınavları yıllardır sorun oluyor. sınavların kameralı ve kayıtlı yapılması tek çözüm. ancak iktidar ısrarla bu yola gitmiyor. bağımsız yargıya geçit vermiyor. neden bu kadar korkuluyor bağımsız yargıdan?"

    http://www.milliyet.com.tr/…ate=05.01.2010&b=yargic sinavi...&a=melih asik
  • adından da anlaşılacağı üzere, adli yargı hakim ve savcı adaylarını belirlemek için yapılan bir sınavdır. yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. yazılı sınav ösym tarafından yapılır, sözlü sınav ise adalet bakanlığı tarafından gerçekleştirilir( bu, sınavın tarafsızlığına en çok gölge düşüren uygulamadır). yazılı sınavdan 70 puan ve üzeri alan aday adaylarını adalet bakanlığı sözlü sınava davet eder. yazılı sınav ve mülakat ortalaması 70 puan ve üstü olan aday adayları, sınavda başarılı olmuş sayılırlar. ilgililer bu aşamadan sonra, adli yargı hakim-savci adayı olurlar. iki yıllık staj döneminin bitiminde bir sınava daha tabi tutulduktan sonra, memleketin çeşitli yerlerine hakim ve savcı olarak atanırlar.

    yazılı sınav, alan bilgisi(100 soru) ve genel yetenek- genel kültür(40 soru) kısımlarından oluşur. alan bilgisi soruları: anayasa hukuku, idare hukuku, idari yargı hukuku, aile hukuku, kişiler hukuku,miras hukuku, eşya hukuku, medeni hukukun temel kavramları, borçlar hukuku, ticaret hukuku, ceza hukuku, ceza usul hukuku, medeni usul hukuku, icra-iflas hukuku kısımlarından oluşur.
    genel yetenek-genel kültür bölümü ise türkçe, matematik,tarih ve vatandaşlık bilgisi kısımlarından oluşur.

    sözlü sınavda ise adayın genel görünümüne bakıldığı ve ifade gücünün ölçüldüğü iddia edilmektedir.

    adli yargı hakim-savcıları hukuk fakültesi mezunları arasından yukarıdaki esaslara göre belirlenmektedir.
  • ülkemizde hakim ve savcı olmak için girilmesi zorunlu olan sınavdır. tanımı yaptığımıza göre sınavı yüksek bir puanla kazanmış ve mülakat bekleyen bir meslektaşınız olarak, biraz da başlık altında bilgi veren arkadaşlara benzer şekilde çalışma prensibimi açıklamak isterim. hem buraya bakıp nasıl çalışması gerektiğini düşünenlere de belki faydası olur.
    şunu da belirteyim bu anlattıklarım salt sınav için geçerlidir ve biraz da temeliniz iyi olmalıdır. bu sınav hukuki donanımı bana göre kesinlikle net olarak ölçmez. o yüzden amacımız öncelikle hukuki donanımımızı arttırmak değil sınavı kazanmaktır. iyi bir çalışma ile - günde 5-6 saat civarı - 2.5-3 ayda belirttiğim kaynakları bitirip sınava hazır olabilirsiniz.

    anayasa hukuku : bu derste önerdiğim kaynak themis konu anlatım kitabı. hacimli bir kitap değildir. 215 sayfa civarı olması lazım. kitapta her yeni anayasanın neler getirdiği de kitabın sonunda çok güzel şekilde anlatılmış. bu kısma da iyi çalışmalısınız. bunun yanında elinizde bir anayasa bulunacak ve bu anayasayı ezberleyeceksiniz arkadaşlar. maalesef başka yolu yok. ösym her yıl hangi konunun anayasada düzenlendiğini veya hangi konunun hangi başlık altında düzenlendiğini sorar. size de soracaktır. bunu garanti ederim arkadaşlar. hatta bir yazar arkadaşımızın belirttiği seçim barajı sorusu bize de soruldu.

    idare hukuku : ahmet nohutçu'nun idare hukuku kitabını öneriyorum. hacmi gözünüzü korkutmasın çabuk ilerlersiniz. kik-dik gibi kanunlar ve ihale usulleri fazla ayrıntılı oraları hızlı geçersiniz. özellikle idari işlemleri ve idari teşkilatı iyi öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

    idari yargılama usulü hukuku: bu ders için kaynak kitap önermiyorum çünkü sorular mevzuattan geliyor. iyuk, danıştay, bim ve uyuşmazlık mahkemesi kanunlarına çalışmalısınız. özellikle iyuk'u ezberleyin arkadaşlar sorular ekseriyetle buradan gelir.

    ceza hukuku : bu ders için de kaynak kitap önermiyorum. adem sözüer hocanın gerekçeli ceza hukuku mevzuatını öneriyorum. özellikle ceza genel için madde gerekçelerini de okumanız gerekiyor. ceza özel maalesef çok geniş ama sorulan sorular genellikle aynı yerlerden gelir. özellikle malvarlığına karşı işlenen suçların farklarını öğrenin. çıkmış sorulara göz gezdirip sadece soru olarak sorulan maddelere çalışmanızı öneriyorum.

    ceza muhakemesi hukuku : bu ders tamamen kanun arkadaşlar. genellikle de kolay sorulan bir derstir. yukarıda belirttiğim mevzuatta var zaten. kanunu güzelce öğreniyorsunuz ve yedi soruyu da doğru cevaplıyorsunuz. burada özellikle koruma tedbirleri önemli. bu konuyu iyi öğrenin soru gelir. bu ders iyuk ve hmk maalesef birbirine çok karışıyor arkadaşlar. hepsinde istinaf ve temyiz var ve hepsinin süreleri farklı. o sebepten ösym tarafından da sorulduğu için bu derslerin kanun yolları kısımlarına sık sık tekrar ederek çalışmanızı gerekirse not çıkarmanızı şiddetle tavsiye ederim.

    medeni hukuk : tan tahsin zapata'nın medeni hukuk kitabını öneriyorum. eşya hukuku kısmı biraz uzundur ama 2-3 soru muhakkak gelir. kitapta ufak tefek yanlışlar var ama genel olarak bu sınav için iyi bir kitaptır.

    borçlar hukuku: arkadaşlar borçlar kanununun genel hükümler bölümünü virgülüne kadar ezberleyin ve kanunu özümseyin. borçlar özel kısmında yine kanunu okuyun. eser,kira,satış sözleşmelerini iyi öğrenin genelde buralardan soruyorlar.

    ticaret hukuku : dananın kuyruğunun koptuğu yer burasıdır. en zor ders budur ve sınavlarda standart sapma en çok bu dersten gelir. ben bu dersi fakültede verene kadar alnımın derisi çatladı. fakültede iyi öğrendiğim için kanundan çalıştım. fakat kanun çok uzun ve yaklaşık bin madde. bu sebepten bir kaynak kitap alabilirsiniz size kalmış. genelde ayşe sarıca önerilir. ama ticari işletme ve kıymetli evrak için bence kanun yeterli.

    medeni usul hukuku : bu ders için de kaynak kitap önermiyorum. kanun iyi bir şekilde öğrenilip halledilebilr. fakat bu derste sair mevzuattan bir tane soru gelebiliyor. tüketicinin korunması hakkında kanun gibi. ben bunları ezberlemekle baş edemeyeceğim için sadece kanuna çalıştım. sair mevzuattan da bir tane süre sorusu geldi yapamadım. siz de bunlarla uğraşmak istemiyorsanız bir soruyu riske edebilirsiniz.

    icra iflas hukuku : bu dersin kanunu maalesef çok kötü arkadaşlar. dili de eski. ben okulda kanunla çalıştığım için kanunla hallettim ama önerim themis konu anlatım kitabıdır. ben o kitabı aldım ve inceledim ama maalesef sürem kısıtlı olduğu için çalışamadım. kitabı kesinlikle tavsiye ederim. ben bu dersten iki yanlış yaptım ve en çok bu derste zorlandım.

    öncelikle özel hukuk derslerini çalışmanızı, kamu hukuku derslerini sona bırakmanızı tavsiye ederim. anayasa-idare gibi dersler daha çabuk unutuluyor. usul derslerine de üst üste çalışmayın dediğim gibi birbirine karışıyor.

    genel kültür bölümünde sadece tarihe çalışmanızı öneririm. 12 soru soruluyor ve sorular zor oluyor. fetihname isimli kitap sınav için yeterlidir. justice'ten de soru çözersiniz.

    şimdi esas önemli noktaya geldik: soru bankaları. burası hepsinden önemli.
    birinci soru bankası olarak justice'i öneriyorum. kitap kabul ediyorum zor ve bazen ekstrem sorular var. bu yüzden moral bozmayın ve kendinizi zora hazırlayın. her dersi bitirdiğinizde bu kitabı çözün arkadaşlar. soruları çözüp geçmeyin açıklamalarını da okuyun. yanlış şıkların niye yanlış olduğunu görün çünkü o yanlış şık başka bir soruda yine karşınıza çıkabilir.
    asıl önemli kaynak ise konsensus. bu kitabı çözmeden sınava girmeyin arkadaşlar. kitapta çözümleri ile beraber çıkmış sorular bulunuyor. kitabı çözdüğünüzde aynı soruların defalarca sorulduğunu görecek ve çıkmış soruların önemini kavrayacaksınız. bu kitabı konuları ve justice'i bitirdikten sonra sınav öncesi çözmenizi öneriyorum. son bir ayınızı mevzuat tekrarına ve bu kitaba ayırın.

    bunları yaklaşık 3 aylık bir süreçte bitirecek ve sınava hazır olacaksınız arkadaşlar. çok emek vereceksiniz ve umarım bu emeğinizin karşılığını alacaksınız. umarım faydalı bir yazı olmuştur.
    edit : imla
  • bir yığın peygamber devesi bir uçta sıralanır, ufak taze bir başka pembe peygamber devesi arenaya getirilir. yapılan tükürük düellosu neticesinde pembe ufaklık hakim peygamber devesi olmaya kararlıysa ve arkası da sağlamsa olur sınavı. (bkz: tıpta uzmanlık sınavı) gibi bir deneyimdir.
  • süt kahvesi rengi çorap giyen adaylarin basariya bir adim daha yakin oldugunu dusundugum sinav. yargitay hakimi olsun, agir ceza reisi olsun su süt kahvesini bir turlu birakamadilar. bir de ellerindeki o deri küçük çantayi.
  • sınav sonucunda başarılı olan adayların, staj yani tatil süreleri kısaltılmış.

    resmi gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan, ''adalet bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname'nin değiştirilerek kabulü hakkında kanun ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin bakanlar kurulu kararı'' ile hakim ve savcı adaylarının staj süresi 5 yıl süre ile 2 yıldan 1 yıla indirilmiş.
    gerekçe olarak da bölge adliye mahkemelerinin de hayata geçirileceği göz önüne alınarak atanacak hakim ve savcı ihtiyacının karşılanması gösterilmiş. çok iyi olmuş çok da iyi güzel olmuş.
hesabın var mı? giriş yap