• "koca bir imparatorluk kurulurdu
    gecemin afrikasında
    sana aç sana malulen yenik
    sana karasevdalı" dizelerine anlam veren kıta.
  • ne yazık ki günümüzde çin tarafından yavaş yavaş çeşitli yollarla sömürgeleştirilmektedir.

    çin altyapı, yol, köprü, okul vs yapma bahanesi fakir afrika ülkelerine kredileri akıtmakta ve elbette ki krediler geri ödenemeyince çeşitli ekonomik ve bölgesel ayrıcalıkları elde etmektedir. ülkelerdeki doğal kaynakları sonuna kadar tüketmeye başlaması da ayrıca önemli bir sorun.

    yani batının sömürgesinde kurtulan afrika ülkeleri yavaş yavaş çin'in sömürgesi olma yolunda ilerlemekte.

    çin'de yaşayan bir youtuber'ın hazırladığı bu konu ile ilgili bilgi verici kısa bir video.

    https://www.youtube.com/watch?v=rlab-gfeoyk
  • bu koca kıtadaki gözyaşı dinmeden, dünya hiç bir şekilde güzel bir yer olamayacaktır. hastalik, savaş, açlık, sömürü, diktatörlük, ne ararsan var.

    dünyanın enerjisi negatif yöndeyse bu kıtanın etkisi çok büyük.

    egemenlerin tasarladığı bir durum gibi duruyor. sonuçta kanla beslenen orospu çocuklarından bahsediyoruz.

    dünya'nın hiç bir zaman bir numaralı gündem maddesi olamadılar. uyuz ve uyutulmuş başka kıtaların halkları da çok güzel bir şekilde duyarsizlaştırıldı. herkes kendi suni gündemiyle meşgul.
    yarin herhangi bir kitle imha silahı ile koca kıta yok edilse, acısı 1 hafta sürer kimse de hesap sormaz. unutulur giderler. öyle bir yoklar bizim için.
    fakat bu durum kan emicilerin işine gelmez.
    feryatlar, çığlıklar, acılar, bunlar hep kötülerin besin kaynağı.

    insanlık icinde 2 türlü yükselim vardır.
    ya eze eze yükselirsiniz; başkalarını veya onurunuzu,
    ya da yardim ede ede yükselirsiniz; kendinize veya başkalarına.
    şu an birinci grubun hegemonyasındayız.
    bu kıtadan çıkan sesler bu insan müsveddelerinin tam da istediği gibi.

    kurtuluşunun hiçte yakın zamamda olacakmış gibi durmadığı kıta.

    bir mucize gerekli.
  • dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, bu kıtada da bazı ülkeler kurulmak istenmiş ancak birçoğu kısa ömürlü olmuş veya ulusal boyutta tanınmada başarılı olamamıştır. afrika kıtasındaki tanınmayan geçmiş ve mevcut ülkeler şöyledir ;

    rif cumhuriyeti - hem fas sultanına hem de bölgedeki ispanyol kolonilerine karşı mücadele etmek için fas'ın kuzey bölgelerinde kurulan bir ülkedir. 1921 yılında kurulmuş ve 1926 yılında ispanyol ordusunun bu ülkeye ordusuyla girmesiyle dağılmıştır ancak 2013 yılında bu ülkenin bağımsızlığı tekrar gündeme gelmiştir.

    sahravi arap demokratik cumhuriyeti - batı sahra ülkesinin tamamını yönetmek isteyen polisario gerillaları ülkedeki faslı birliklerle 1976 yılından beri mücadele etmekte ve kendilerinin bağımsız bir ülke olarak tanınmalarını istemekteler.

    azavad - 2012 yılında mali ülkesinin kuzey bölgesinde islami şeriat hükümlerine göre yönetilen bir ülke kurulmuş olsa da 3 ay kadar kısa bir süre sonra iç anlaşmazlıklardan dolayı bu ülke dağıldı.

    biafra cumhuriyeti - 1967 yılında nijerya'dan ayrılmaya çalışan ve iki buçuk yıl boyunca kuşatmayla karşı karşıya kalan, nijeryanın güneyindeki bir ülke. kuşatmaya direnemeyip, teslim olunduğunda iki milyona yakın insan açlıkla mücadele etmekteydi.

    benin cumhuriyeti - yine nijerya'nın güneyinde kurulan ve nijerya'dan ayrılmaya çalışan başka bir ülke. günümüzde benin cumhuriyeti vardır ve varlığını sürdürmektedir ancak bu kurulan benin cumhuriyeti farklıdır. 19 eylül 1967 tarihinde biafra birlikleri tarafından ele geçirilmiş ve kukla bir ülke olarak kurulması planlanmış olsa da aynı günün akşamı nijeryalı birlikler bölgeye gelmiş ve tekrar ele geçirmiştir. bu sebeple sadece bir günlük ömrü olan bir cumhuriyet olarak tarihe geçmiştir.

    federal ambazionia cumhuriyeti - kamerun'un batı kısmında kurulan ve ülkedeki fransızca ve ingilizce konuşan insanlara karşı olan bu ülke 1984 yılında ortaya çıkmıştır ancak diğer devletler tarafından tanınmada başarılı olamamıştır. yine de 2006 ve 2017 yıllarında tekrar bağımsızlığını ilan etmiştir.

    cabinda cumhuriyeti - angola'nın 1975 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında kurulan bir ülke. ancak angola birliklerinin 1976 yılında bölgeye girmesiyle birlikte ülke dağılmış ve bölge tekrar angola'ya geçmiştir. bunun sonucunda bölgede gerilla savaşı başlamış ve 2006 yılında bağımsız cabinda cumhuriyetinin kuruluşuna kadar devam etmiştir.

    rodezya cumhuriyeti - ingiliz birliklerine karşı mücadele etmek için kurulan ülke ilk kez 1965 yılında ortaya çıkmış ve 1970 yılında ise kendisini cumhuriyet olarak tanıtmıştır. günümüzde ise ülke adını zimbabve olarak değiştirmiş ve varlığını sürdürmektedir.

    transkei / bophuthatswana / venda / ciskei cumhuriyeti - 1913 yılında ingiliz kolonileri bölgeye gelince güney afrika ülkesindeki yerlilere karşı ayrımcılık politikası uygulamaya başladı. bu ayrımcılık politikası uygulanınca bölgedeki siyahi bazı birlikler bağımsızlıklarını ilan ettiler, bu birliklerden dördüneyse tam bağımsızlık hakkı verildi ancak bölgede yaşayan vatandaşlar kısa süre içerisinde buraları terk ederek güney afrika ülkesine döndüler. bu ülkeler ise bölgeye insanları tekrar çekmek için kumar ve fuhuş gibi bazı durumları yasal hale getirdiler. ancak buna rağmen bölgeye insan çekmede başarılı olamadılar ve güney afrika dışında başka bir ülke tarafından tanınmadılar. bu sebeple 1994 yılında bu ülkelerin hepsi dağıldı ve tekrar güney afrika ile birleşti.

    anjouan cumhuriyeti - komor adalarına bağlı olan bu ada, komor hükümetinden memnun olmadığı için 1997 yılında komor adalarından ayrıldı ve bağımsız bir ülke oldu. 2002 yılında tekrar komor adalarına bağlanmış olsa da, başbakanının 5 yıllık görev süresi bitmeden kısa bir süre önce tekrar ayrıldı ancak daha sonra komor askeri birlikleri tarafından devlet başkanı devrildi ve ülke tekrar komor adalarına bağlandı.

    güney kasai - 1960 yılında kongo cumhuriyetinin iç savaş yaşadığı sırada bağımsızlığını ilan etmiş ancak 1962 yılında gerçekleşen kongo'daki askeri darbeden sonra tekrar kongo'ya bağlanmıştır.

    katanga - belçikalı birlikler tarafından desteklenen bu ülke 1960 yılında kongo'dan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. ancak 1963 yılında birleşmiş milletler kongo'ya destek verince teslim olmuş ve tekrar kongo'ya bağlanmıştır.

    martyazo cumhuriyeti - hutu halkının devamı olarak 1972 yılının mayıs ayında kurulan bu ülke bir hafta sonra tutsi birlikleri tarafından işgal edilmiş ve ülke dağılmıştır.

    jubaland cumhuriyeti - somali iç savaşı sırasında 1998 yılında muhammed said hersi morgan tarafından kurulan, somali'nin güney bölgesindeki bir ülke. ancak 9 ay dayanabilmiş ve daha sonra teslim olmuştur.

    somaliland cumhuriyeti - 1960 yılında somali'ye katılmadan önce beş günlük bağımsızlık yaşayan somaliland, 1991 yılında somali ülkesi çökünce tekrar bağımsızlığını ilan etti. şu an ulusal olarak birçok ülke tarafından bapımsız bir ülke olarak tanınmamaktadır.

    cyrenacia emirliği - 1949 yılında libya'nın doğusunda kurulmuş ve sadece birleşik krallıklar tarafından tanınmıştır. ancak birleşmiş milletlerin bağımsız bir libya'yı desteklemesi sebebiyle 1951 yılında libya kurulmuş ve ve bu bölge libya'ya bağlanmıştır.

    bir tawil - antarktika ile birlikte, hiçbir ülke tarafından sahiplenilmeyen bir bölge. mısır ile sudan arasında bulunan bu bölgeye gelen birkaç kişi burayı sahiplenmek istese de, şu ana kadar kimse ulusal boyutta tanınmada başarılı olamadı. bu bölge ulusal boyutta sadece mısır veya sudan tarafından elde edilebilmektedir ancak özel bir durum sebebiyle iki ülke de sahiplenmek istememektedir.

    kaynak
  • bir kıta, kocaman bir kıta, bildim bile açlık, sefalet, hastalık ile mücadele ediyor ve bir türlü düzelemiyor.

    lafa geldimi, elmas var, altın var, petrol var ama şu kıtayı ayaklandıracak zeka yok. gerçekten koskoca bir kıtanın kaderi bu mu?

    tamam savsş ve sömürgeler olmuş ama şuan nispeten böyle bir durum yok ama bunlarda zerre düzelme belirtisi yok.
  • eğer afrika'daki 15 zengin rahip, servetlerini afrikalı yoksullara dağıtsa, afrika'da 2 yıl açlık yaşanmayacak -
  • nüfusunun yarısı 19 yaşının altında olan kıta. cezayir yüzölçüm olarak afrikanın en büyük ülkesiyken, nüfus anlamında en büyük ülke ise nijerya dır. özellikle batı afrika'nın, insanoğlunun başlangıç noktası olduğu kabul edilir.
  • sanırım birkaç yıl oluyor internetten bir mecrada tanıştığım bir kız vardı. güzel buldum ve mesaj attım konuşmaya başladık vs. bir süre devam etti. daha sonra konuşma sırasında kız, ülkede elektrik olmadığından ve çok nadir elektrik kullanma imkanı olduğundan falan bahsetti. ve internet kullanmak için de oraya göre çok miktarda para ödediğini söyledi. bunları duyunca cidden çok üzülmüştüm.

    bakın şöyle bir ayrıntı vereyim. internet bağlantısı kilobyte seviyesinde olduğu için 30-40 mb olan uygulamaları dahi indiremiyorlar ve kullandıkları android telefonun içinde default olarak gelen uygulamaları kullanıyorlar. google hangout vs. gibi. o yüzden hangout üzerinden konuşuyorduk.

    ben tabi bütün bunları sonradan anlayabildim ve kız için büyük bir maddi külfet olduğumu düşünüp devam etmeme kararı aldım. elimde olsa onu o hayattan kurtarmak isterdim. zaten kendisi de oradan kurtulmanın kendisinin en büyük hayali olduğunu söylemişti. kız nijerya'daydı.
  • kolezyuma dönüşecek olan kıta.

    bundan böyle afrika’da nerede mermi patlasa abd-çin savaşı olarak okumamız gerek.

    suriye’deki gibi bir ülkeyle de sınırlı kalmayacak. afrika’nın her yerinde savaş çıkacak. aynı anda onlarca ülkeyi takip etmek zorunda kalacağız.

    abd proxy savaşına alışık. kurmay kadrosu az çok suriye’den tecrübeli. çin’in iyi bir ekonomisi, sağlam envanteri var ama kurmay kadrosu berbat. bakalım proxyleri nasıl oluşturacaklar, nasıl yönetecekler ayakta kalabilecekler mi önümüzdeki yıllar bunu gösterecek.

    yaratıcı varsa mazlum afrika halkını korusun diyeceğim de realist olmak lazım. afrika’da bundan sonra yaşanacakları durdurmaya yaratıcının bile gücünün yeteceğini sanmıyorum. koskoca kıtada büyük bir savaş yaklaşıyor.
  • homoseksüelliğin halen ciddi bir tabu olduğu ve birçok ülkede ceza gerektirdiği kıta.

    https://www.dw.com/…ny-african-countries/a-51528737
hesabın var mı? giriş yap