• istanbul için konuşuyorum ispark'ın , istanbul büyükşehir belediyesi iştiraki bir kuruluş olduğunu bilmeyenlerin karşılaştırması.

    "...attığımız önemli adımlardan biri de ispark’ı kurmak oldu. amacımız, belediyemiz tarafından işletilen bir sistemle istanbul otoparklarını tek tek kontrol altına alarak modernleştirme diyor dr.mimar kadir topbaş. oysa, "ak parti kendi beldelerinde otopark ücretlerini maksimum 1-2 tl ile sınırlamışken, chp yönetiminde ise otoprak fiyatları 10-15 liradır diyor rebel crow* hakikaten sorulmalı ; büyük şehir belediyesi, kendinden olmayan belediyenin parkına farklı tarife uyguluyor, neden ?

    edit :üsküdara gider iken yolda bakmak için ; (bkz: kadir gurbetçi) ispark.com.tr/yazilibasin.php

    edit: rebel crow basliklarinin basa kalmasi.
  • dsp belediyesinin* her ikisinin de önüne geçeceği karşılaşmadır.
    (bkz: yılmaz büyükerşen)
  • birkaç defa chp'ye oy vermiş, hiçbir zaman akp'ye oy vermemiş, bu iki partiye de zerre sempati duymayan doğma büyüme (yaş 31) bir istanbul'lu olarak, istanbul özelinde şunları söyleyebilirim:

    chp belediyeciliği, nurettin sözen'in şahsında simgeleşmiş, kış aylarında hava kirliliğinden nefes almanın mümkün olmadığı, sokakların çöp içinde yüzdüğü, musluktan suyun akmadığı, bütün kaldırımların pis pis değnekçi herifler tarafından otopark adında işletildiği (bkz: abi buraya biz bakıyoruz), hiç bir icraatin yapılmadığı, skandalların patladığı tuhaf bir belediyecilikti. çocukluğum bunlarla geçti ve tiksindim desem yeridir.

    aynı şeyleri bugün izmir için de söylüyorlar. yakın zamanda gitmedim, görmedim, ezbere konuşmayı sevmem ama izmir'de de belediyecilik hizmetinin verilmediğini, buna rağmen sadece akp karşıtlığı ve bir ulusalcı/kemalist/laik damar üzerinden "birşeyin kalesi" olmanın "gurur"u veya "namus"u olarak sürekli chp'nin kazandığı söyleniyor.

    istanbul'daki akp belediyeciliği ise bundan farklı. artıları ve eksileri bünyesinde barındıran bir kompleks yapı. tam doğalgaz dönüşümünü hallettiler, kışın sokakta nefes alınıyor derken bu sefer beleş kömürler devreye girip yine 20 sene geriye gidebiliyoruz. ama çöpler düzenli toplanıyor, su kesintisi ise çok uç kuraklık, kıtlık vs.. durumlar haricinde olmuyor. metro yapıldı, istasyonlar açılmaya devam ediyor. tuhaf bir aktarma mantığıyla da olsa toplu taşıma hatları ucuca eklenip toparlanmaya çalışılıyor, her köşede üniformalı bir ispark görevlisi var, fişinizi kesiyor, çok da makul bir ücret karşılığında. her semtte ailelerin ve çocukların yararlanabileceği çok düzgün parklar var, yol tabelası sistemi acayip iyileşmiş durumda vs... diğer taraftan seçim zamanı veya belli bir gündem oluşunca abuk subuk fason stk pankartlarıyla bütün şehir donanabiliyor, recep bey'in geçeceği yollar bir büyük şehre yakışmayan lunapark edasıyla bayrak ve balonlarla bezenebiliyor, dediğim gibi artısıyla eksisiyle aktif bir müessese.

    sadece şehirdeki bütün sokak tabelalarını standardize edebildiği için (ve bu tabelayı da sevdiğim için) gönlümü kazanmıştır bu belediye. oy vermem yine de, o ayrı mesele.

    akp belediyeciliği hizmet veren bir anlayış, tabii ki bitler vasıtasıyla yandaş, peşkeş vs... bir şeyler dönüyor, medya açıklasın öğrenelim. akp belediyeciliği, yönettiği şehri dönüştürme, ona yeni bir kimlik vermeyi amaçlayan bir yönetim. bu kimliğin ne yönde olduğu, iyi mi kötü mü olduğu tartışılır. gittiği yönün islami/osmanlı bir kimlik olduğu da bariz ortada, bir gayrimüslim olarak şunu söyleyebilirim, ne idüğü belirsiz, kimliksiz bir gecekondu şehrinde yaşayacağımda müreffeh ve donanımlı kişilikli bir osmanlı şehrinde yaşamayı tercih edebilirim.
  • 014 seçimlerinde istanbul’da 39 ilçenin 25'ini ak parti, 14'ünü ise chp kazandı. bunu dikkate alarak önce hangi ilçeye ne kadar yatırım ayrıldığına bakarsak ilçeler arasında ibb yatırımları bakımından büyük farklılıkların olduğunu görüyoruz. bir başka farklılık da partiler arasında: ilçe belediyelerinin yaklaşık %36'sı chp’li iken, en çok yatırım alan ilk 7 belediyenin sadece %14'ünün, en çok yatırım alan ilk 19 belediyenin ise %15'i chp’li olarak görünüyor.

    bunda ilk bakışta göremediğimiz ama siyasi kayırma ile ilgisi olmayan etkenler rol oynuyor olabilir. emin olmanın yollarından biri, ilçelerin ak partili olmasında belirleyici olan ama sosyo-ekonomik anlamda seçmenleri farklılaştırmayan bir veri olarak kazanan-kaybeden oy farkı verisini kullanmak. bir örnek ile açıklayalım. 2014 seçimlerinde ak parti küçükçekmece’yi %2,3 oy farkı ile kazanırken, kartal’ı %2,1 oy farkı ile chp’ye kaybetti. bu iki ilçenin birçok açıdan benzer olduğunu varsayabiliriz. tek farkı küçükçekmece’yi ak partili bir belediye yönetirken, kartal’ı chp’li bir belediye yönetiyor. eğer bu iki ilçe arasında ibb yatırımları açısından bir farklılık varsa, bu şüphe uyandırabilir. ak parti’nin az oy farkıyla kaybettiği ve kazandığı ilçeler arasında gözle görülür bir fark var. ak partili belediyeler, chp’li belediyelerden ortalama 250 milyon tl daha fazla yatırım alıyor.

    ak parti oy oran farkı ile yatırımlar arasında ise ters orantı var. ikinci partiye atılan her bir puan fark, yatırımları ortalama %4 civarı düşürüyor. yatırımlar ak parti’nin büyük oy farkı ile kazandığı ilçelerle karşılaştırıldığında, az oy farkı ile kazandığı ilçelere gitme eğiliminde. regresyon süreksizlik modellerini uygularsak da sonuç aynı: yatırımlar açısından ak partili ve chp’li ilçeler arasında istatistiksel bir farklılık var ve bu farklılık çok büyük olasılıkla şans eseri oluşan bir farklılık değil.

    çok daha fazla ölçüm yöntemine, açıklamalara ve grafiklere buradan ulaşabilirsiniz.
  • ak partinin en iyi olduğu konu belediyeciliktir. chp’nin en kötü olduğu konu ise genel olarak ülke yönetimidir.
  • ak partili belediyelerde yaşayanların haftasonu chpli belediyelerde fink atması
  • ankara ve istanbul'un hali ortada. cumhurbaşkanı erdoğan, batman mitinginde istanbul ve ankara için artık yeter dedi.
  • genelde ak parti zenginleri seküler chp ye yakın yerlerde oturur.
    konu kilit.
  • birisi için istanbul dışındaki her yer önemsizdir.

    adam bildiğin tokat'a erzurum'a, kayseri'ye gidiyor istanbul için oy istiyor la. siz s2mizde değilsiniz önemli olan istanbul diyor, millet ayakta alkışlıyor dünyada eşi benzeri yok.
  • akp terör ve çıkar amaçlı suç şebekesinin idareyi ele aldığı yerlerde sefillik, ucubelik, ranttan götü değirmen taşına dönmüş meclis üyelerinin iş hanları ve apartmanları arasına sıkıştırılmış tarikat yuvaları ve camicikler, betonlara emdirilmiş plastik çiçekler ve hepsi birbirinden leş süslemeli apartmanlar görürsünüz.

    bu yüzden o bölgelerde mukim akpliler, haftasonu ve bayramlarda chp'nin idaresindeki bölgelere akın edip, insan gibi mekan ve kent teneffüs ederler.
hesabın var mı? giriş yap