• kurban said'in başyapıtı olan ali ve nino, ilk kez 1937'de viyana'da yayınlandığında yüzyılın ölümsüz aşk romanlarından biri olarak değerlendirilmiş, romeo ve juliet, rüzgâr gibi geçti, dr. jivago gibi unutulmaz aşk öyküleriyle kıyaslanmıştır. egzotik çöl manzarasını fon alan bu büyüleyici roman, farklı dinlerine, kültürlerine ve savaşa rağmen birbirlerine tutkuyla bağlı kalan iki insanın öyküsünü anlatır.
    hazar denizi'nin kıyısında bakü'de asya ile avrupa, müslümanlık ile hıristiyanlık, doğu ile batı iç içe ama karşı karşıya yaşamaktadır. yüzü doğu'ya dönük olan ali han şirvanşir ile avrupalı duyarlılığına sahip olan nino kipiani okul yıllarında birbirlerine âşık olurlar. bu imkânsız aşkı yaşatabilmek, doğu ile batı arasındaki sınırı kaldırmak kadar zordur.
    birinci dünya savaşı ve rus devrimi boyunca, azerbaycan'ın da bağımsızlık savaşı verdiği bu kaotik ortamda ali, asyalı atalarının inançlarıyla nino'ya olan bağlılığı arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.
    binbir gece masalları tadındaki bu kitabın günışığına çıkışı en az ali ve nino'nun öyküsü kadar gizemli ve ilgi çekicidir.
    bakü'de doğup avrupa'da yaşayan lev nussimbaum ile avusturyalı barones elfriede ehrenfels'in 'kurban said' imzasını kullanarak birlikte yazdıkları tahmin edilen romanın hangi bölümlerinin kimin kaleminden çıktığı yanıtlanamayan bir soru olarak kalmıştır

    nevarneyok.com dan
  • (bkz: kurban said)
  • biraz fazla oryantalist bir dille yazildigini dusundugum ama yine de cok guzel bir ask hikayesi olan kitap. ayrica kafkasya calisacak insanlar icin harika bir giris kitabi olabilir, insani butun o abuk political science kitaplarinda daha hos bir bicimde bakunun ortasina dusuruyor...
  • yazarının kim olduğunu bir türlü anlayamadığım kitap. everest yayınları 2004 'te ingilizce çevirisinden "kurban said" adıyla yayınlamıştı. kaknüs yayınları 2006'da azeri ve rusça çevirisinden "yusuf vezir çemenzeminli" adıyla yayınladı.
  • (bkz: el nino)
  • (bkz: ali und nino)
  • amerikali gazeteci ve yazar tom reiss'in the orientalist (http://www.tomreiss.info/) adli biyografik/arastirma türündeki kitabinda anlattigina göre, ali ve nino'nun yazari lev nussimbaum adli kisidir. (http://en.wikipedia.org/wiki/lev_nussimbaum)
  • azerbaycan dilindeki baskılarından birinin (qanun yayınları, 2010) arka kapağındaki yorumlar ilginçtir:

    "ele hiss edirem ki, sanki xezine tapmışam... misilsiz romandır." the new york times
    "celbedici ve gözel tarixdir... canlı baxış, medeniyyetlerin toqquşması ve ölmez mehebbet" the times
    "ölmez şedevr... bedii edebiyyatda buna oxşar heç bir mehebbet tarixini xatırlaya bilmirem." the washington post
  • uzun zamandır okuduğum en etkileyici kitap gerçekten. çok duygulandım, çok şey öğrendim, farklı ülkelerden farklı tatlar aldım ve gerçek sevgiyi damarlarımda hissettim..
  • britanyali senarist ve yonetmen christopher hampton tarafindan, filmi cekilecekmis diye duydum.
hesabın var mı? giriş yap