• palpatine, anakin'in kafasında sörfe çıkmışken söylemişti bunu. hatta tam olarak "all who gain power are afraid to lose it... even the jedi" şeklindeydi. sonra da darth plagueis'in hikayesini ve kapasitesini anlatmıştı.

    güce, gücün verdiği kudrete ve hatta iktidara dair net bir şey söylemektedir aslında. bunlara ulaşan herkes bağımlısı olur ve kudretini kaybetmekten korkar, kaybetmemek için de her şeyi yapar.

    mesela sauron'un yüzüğü de tam olarak gücü ve iktidarı sembolize ederken, peşinde heder olan gollum gibi o'na dokunan herkesin müptela haline gelmesi aslen aynı şeyi anlatır. karanlık taraf, sauron'un yüzüğüdür burada. ancak güç'ün kendisi (the force) iktidarın sembolizasyonu olmadığından kontrol edilebilirken, yüzük kontrol edilemez. jedi şövalyeleri güç'ü kaybetmekten korkmaz. hatta kendilerini hiçbir şeye bağlamaz ve korkunun her türü içinde olmak üzere olumsuz hiçbir düşünceyi zihinlerinde barındırmamaya çalışır. temel öğretileri budur. oysa karanlık taraf, o korkuyu ve öfkeyi kullanarak kudretini arttırır. ne diyordu yoda, padme'yi kaybetmekten korkan anakin'e: "the fear of loss is a path to the dark side. attachment leads to jealousy. the shadow of greed that is. train yourself to let go of everything you fear to lose". veya daha anakin bebeyken annesini kaybetmekten korktuğunu anladığında, aynı dersi verdiğinde: "fear is a path to the dark side. fear leads to anger. anger leads to hate. hate leads to suffering. i sense much fear in you".

    her neyse çok dallandırmadan bağlayayım:

    (bkz: oligarşinin tunç yasası)
  • senatör palpatine bunu, kendisinin darth sidious olduğunu bilmeyen anakin skywalker'a söylemiştir. bunu jedi ve jedi konseyini kötü göstermek için kullanmıştır. halbuki öncesinde obi-wan kenobi, öğrencisini palpatine'nin zamanı geldiği halde senatonun ona verdiği olağanüstü yetkileri devretmediğini belirtmiştir.

    yani anakin skywalker burada kulak vereceği insanı şaşırmıştır. zira obi-wan kenobi'nin dediklerine kulağını açsa, palpatine'nin onu ilk defa karanlık tarafına çekişinin ilk adımına boyun eğmezdi. tabii kendisinin güce olan tutkusunu bilen darth sidious, ona darth plagueis hikayesiyle hedefini 12'den vurmuştur.

    aslında bu söz sadece star wars evreni için geçerli değildir. gayet bizim de hayatta karşımıza çıkan bir durumdur. örneğin, iş hayatında yükselmiş, şirketin veya ofisin bütün kontrolünü eline geçirmiş bir yöneticinin yetkilerinden vazgeçmek istediğini hiç görmemekteyiz. aynı şekilde, politikada parti başkanlarının çoğunun hiç istifa etmediklerini de görüyoruz.
hesabın var mı? giriş yap