• (bkz: alamancı)
  • almanya'da yasayan veya almanya'da dogmus olan türkler icin kullanilan bir kelime degildir. önce bunu idrak edelim, akabinde kriterlere bakalim.
    almanya'da yasayan veya oradan gelen, ne o, ne bu kültürden almis, almandan fazla has türk takilan, hafif saf, oldukca gösteris meraklisi, giyimi kusami ona göre güzel, sana bana itici gelen vb. kriterlere uyan kisilere almanci kalibi kullanilir - ki küfürdür aslinda. almancilarin türk bayragi tasima hastaligi da vardir (cep tel. ekraninda, anahtarlik olarak, bilemedin arabada herhangi bir hede seklinde. lakin bu hastalik türkiyeli türkte de vardir]. almanca karsiligi da (bkz: deutschtürke) yani deutsch + türke. elbette bu da küfür'dür. ama bunun küfür oldugunu kendilerinin anlamadigi gibi her kullanan da anlamis degil.

    türkiye'de nice türk var ki, iki almanca kelime ögret ve altina cek bir ortasekerli araba, bak nasil "almanci" oluyor. hicbir fark göremezsin.

    öyle her almanya'dan gelen türk'e kullanirsan salagin önde gidenisindir. almanci icin neden bu almanci olmus diye merak edip biraz hayat hikayesine bakmadan almanci diye zirvalarsan da salagin önde gidenisin. sanirsin türkiye'de sadece aydin insan yasiyor, herkes türkce'yi yalamis yutmus, her biri edebiyat dergisi okumakta, spasti.
  • yıllar önce ortaokula giderken almanya'dan gelen bir arkadaşım olmuştu. anne baba türk, kesin dönüş yapmışlardı. beraber spor falan yapardık. o sıralar hep berber takıldığım başka bir arkadaşım ve bu "almancı" arkadaşımla sahilde yürüyüşe çıkmıştık. almanya nasıl gibi sorular soruyorduk o da çok mütevazi bir şekilde anlatıyordu. bizden 1-2 yaş büyüktü de sanırım. muhabbet nasılsa paralara geldi. fiziksel olarak para; şekli şemali. bizim paralardaki atatürk resmi üzerine döndü muhabbet. başka birinin resmi olmuyor mu sizin paralarınızın üstünde diye sordu. bin lirasının üstünde fatih sultan mehmet'in resmi vardı en fazla padişah resmi dedik biz de, zaten elimize ondan büyük para pek az geçiyordu.

    alman paralarının üstünde kimin resmi var diye sorduk. bizde bilim adamlarının düşünürlerin resimleri oluyor tek bir kişinin resmi buradaki kadar kesinlikle yok dedi.
    sorarken aklımıza hitler geldi. yani o çocuk kafayla almanya'nın tarihteki simgesi paranın üstünde olmalı diye düşünmüştük. "hitler de olamaz yani!" kim var o zaman diye kendi algımızı kırarak sormuştuk.

    atatürk fikrini sorgulamamız bir "almancı" sayesinde güç kazanmıştı.
  • sadece sedanı var sandığımız arabaların station wagon'unu kullanan insan.
  • çocukluğumuzda alman çikolatalarını getirenlerini çokca sevdiğim güruh.
  • çocukken uzaydan gelen insan mumelesi yaptığımız kişiler. yıl seksenler tabii hiç bir şey yok tek sakız tipitip ki ayrı severim ama benden daha çocuk olan babam sayesinde eve o insanlardan alınan fa marka sabun, bir sürü şeker ve sakız, nivea krem hala ayrı bir durumdur bende.
  • kulturunde hem alman hem de turk esintileri olan mutant. ortada kalmis.

    mersin'li bir universite arkadasima gore ise yurtdisinda herhangi bir yerde yasayan turktur.

    mersinli bir arkadas: m
    ben: d

    o siralar italya'da ikamet ediyorum. telefon calar.

    d: abi naber?
    m: iyi aslan senden naber?
    d: n'olsun be abi? bildigin gibi. yuvarlanip gidiyoruz.
    m: olm tam almanci oldun he.
    d: hafif bir mavi ekran, az bir sessizlik... abi ben italya'da yasiyorum
    m: tamam iste olm, ayni bokun sarisi. hepiniz almancisiniz. keh keh keh.
  • almanya'da ne hallerde yaşadığı bilinmeden alamanyalarda yaşıyor diye özenilen kişi. bazende kendisi havalara girer. (bkz: almanya'daki çöpçü dayım)
  • arada kalmış, kendini hiçbir yere koyamayan, bi ordan bi burdan çekiştirilendir.
  • girdikleri ortam alman pornosu setinden hallice bir kıvam alıyor, yıllardır gidip geliyorlar türkçe konuşmayı öğrenemediler hala. ya da bu kitlenin kendi arasında sadık kaldığı gizli bir anlaşma var: "ne koşulda, nerede olursa olsun türkçe konuşmamak" gibi.

    hayır amerika'da yaşayanlar ingilizce, ispanya'da yaşayanlar ispanyolca, çin'de, japonya'da hayatına devam edenler bir arada gezerken o dillerde iletişim kurmuyor birbirleriyle de bu alamancılara ne oluyor onu çözemedim( az buçuk da olsa fransa'da yaşayanlarda da görülüyor aynı olay).
hesabın var mı? giriş yap