• tıpkı windows, macos veya ubuntu gibi bu da bir os'dir. ancak genellikle bunu docker containerlarında kullanırız. peki docker ne, container ne? docker, en basit tabirle programları sizin bilgisayarınızın işletim sisteminden bağımsız bir biçimde kendi içindeki odalarda çalıştıran bir yapı. burada oda = container oluyor. yani siz docker ile bir programı containerlar içinde çalıştırıyorsunuz. dolayısıyla programı çalıştırabilmek için bu containerların bir işletim sistemine ihtiyacı var. işte alpine linux bu işletim sistemlerinden en çok kullanılanı. yani alpine dışında kullanılan başka işletim sistemleri de var, mesela debian, centos, ubuntu vs.. fakat bunlar alpine kadar çok kullanılmıyor. zaten 2016'dan beri official docker image'leri de alpine'e taşınmaya başlandı. alpine'in bu üstünlüğü neyden kaynaklanıyor? birincisi alpine diğerlerinden çok daha küçük. örneğin alpine yaklaşık 4-5mb iken, debian yaklaşık 125mb yer kaplıyor. arada 30 katlık bir fark var. ki bu ebat farkının bir başka sonucu da şu, aws'e pushladığınızda alpine diğerlerine kıyasla çok daha az yakıyor, yani daha tasarruflu. son olarak alpine hem daha güvenli hem de daha hızlı. debian'dan yaklaşık 5 kat daha hızlı çalışıyor.
  • glibc yerine musl kullanmasindan kaynaklanan problemlerle karsilasabilirsiniz. onun disinda cicek gibi.
  • glibc yerine musl ile gelen dağıtımdır. bunu öğrenme anım, native çağrılar ile snappy sıkıştırma yapmaya çalışan java kodunun çalışmama anı oldu, hoş olmadı.

    container imajı işlerinde basmakalıp fikirli geliştiricinin hızlı yöneldiği dağıtımdır. üstüne ilaveleriniz olur, toplamda en az disk alanını kullandırtan veya en tek düzen baz imaj sağlayan dağıtım olduğu konusunda şüpheliyim naçizane.

    edit: düzeltme için yuvalama çorbasına teşekkür.
    edit 2: bu yukarıdaki nedenlerle container içine koyacağınız yazılımı tutup da ubuntu'da redhat'de test edip bunun içine koymadan önce bir düşünün. alpine linux içine koyacağınız şeyi alpine linux ile test edin. java dahil.
  • busybox gibi. docker imaji olusturmak icin birebir linux. minnacik boyutlari var(base image 5 mb.). bir cok official docker imaji da alpine'a gecirilmekte su aralar.
  • docker icin bicilmis kaftan.

    kafam kadar image'lardan sikilanlar icin birebir.
  • * kurulumu çok kolay. gerçekten online 1-2 şey izleyerek halledebilirsiniz.

    * default olarak bir gui ile gelmiyor. gui için şuraya:
    https://www.how2shout.com/…fce-gui-on-alpine-linux/

    * şifrenizde eğer türkçe karakterler varsa, kurulum yaparken düzeltseniz bile ilk login ekranında patlayabilirsiniz. patlama nedeniniz o.

    * default olarak "ash" isminde bir shell ile geliyor. bash ya da zsh degil. /etc/shells bölümüne bakın, varsa eger /etc/passwd den değişebilirsiniz. (ash yazanı bash ya da zsh yapacaksınız aslında)

    * apk add <indirilecek> şeklinde bir şeyler ekliyorsunuz. neredeyse hiçbir şey gelmiyor içinde. o açıdan biraz araştırma yapmak gerekebilir.

    * ben zsh kullandığım için zsh ye geçtikten sonra .zshrc dosyasına şunları ekleyerek 1-2 problemi çözdüm (türkçe klavye ve ekran çözünürlüğü).

    setxkbmap tr
    xrandr -s 1920x1080

    tabii ikinci komut ancak terminal açıldığında çalışıyor ama olsun, güzel bir hile gibi.
  • pure linux
  • her şey çok güzel olmasına rağmen ses konusunu halledemediğim için xubuntuya geri döndüğüm
hesabın var mı? giriş yap