• varsayımsal tarih anlamında kullanıldığında eğlenceli, keyifli, belki biraz zihin açıcı fakat pek de ciddi olmayan bir uğraştır.

    yerleşik tarih tezlerine muhalif "cesur" bir tarih yazımı olarak düşünüldüğünde çoğunlukla saçmalıktır. genellikle kahraman olmak isteyenler tarafından işlenir. mevcut tarih tezlerinin makul eleştirisi kahraman olmak isteyen bir tarihçiye yahut tarih meraklısına asla yetmeyecektir. bu nedenle o, "kimsenin bulamadığını bulmak", "kimsenin söyleyemediğini söylemek" için, "cesur" hamleler aramaya başlar. bu onu gerçeği bulmak tutkusundan ayırır ve yeni bir şey bulmak tutkusuna bağlar. kişi bu noktada sosyal bilimlerden kopar ve mucit olur. oysa tarih yazımı icat değil, keşif gerektirir.

    ilgili olduğu bir kavram için: (bkz: tarihsel revizyonizm/@sarissa)

    bir örneği için: (bkz: mirşanist historiyografi)
  • sabah gazetesi yazarı, siyasetbilimci m. şükrü hanioğlu'nun 5 haziran 2011 tarihli yazısından:

    --- alıntı ---

    bir ülkedeki demokrasi seviyesini ölçmenin yollarından birisi de tarihe yaklaşıma bakmaktır. tarihin bir "bilim," yorumunun "tartışılmaz gerçeklik" biçiminde kavramsallaştırıldığı, bu işlemin devlet denetimindeki kurumlar aracılığıyla gerçekleştirildiği toplumlar, istisnâsız olarak, demokratik olmayan yapılardır. bu tür tarih inşaının eleştirilmesi, alternatif okumalar sunumu ise demokratikleşme çabalarına işaret eder.

    --- alıntı sonu ---

    yazının tamamı için bkz.: http://www.sabah.com.tr/…alternatif-tarih-demokrasi

    (bkz: alternatif/@derinsular)
  • doğrulara çok yakın olduğu iddia edilen bu tarih, çoğunlukla, ideolojilerine yakın buldukları, kaba tabirle "işlerine gelen" herhangi bir zaman diliminindeki tarihi yorumları "resmi"den, beğenmedikleri zaman dilimlerindeki tarihi ise beğenebilecekleri şekilde yorumlayan (alternatif) tarihçilerden alan kişiler tarafından sahiplenilir. o yüzden resmi tarih savunucuları kadar, alternatif tarih savunucuları da tehlikeli olabilir. gerçeğe ulaşmak isteyen akıl ve mantık süzgecinde en az resmi tarihe baktığı kadar şüpheli bakmalıdır bu tarihe. hele ortak düşman bulmakta bu kadar beceri sahibi muhafazakarlara ve liberallere sahip bir ülkedeyseniz, "alternatif tarih" lafını duyduğunuzda durup iki kere değil dört kere düşünmenizde fayda var.
  • alternatif rock gibidir; sarsar, sallar, asap bozar, "bu ne be?" dedirtir; "klasik rock dururken bu tırı vırı" denilip bir köşeye yollanılır bazen. bütün bunları düşünmekte haklı da olunabilir. sesin geldiği cihazı parçalamak bile isteyebilirsiniz... ki memlekette böyle "rahatsız edici" sesler çıkaranların akıbeti ekseriya bu olur.
  • başka egemenlerin resmi tarihidir.
  • http://eglendirmedairesi.wordpress.com/…ormediniz/- şurda bir örneği var ama kime, neye alternatif bilemedim.
  • (bkz: eurocentrism)
    (bkz: orientalism)
hesabın var mı? giriş yap