• 19.yy rus edebiyatı ve 20.yy amerikan edebiyatı şeklinde olması gereken versus..
  • rus edebiyati ezer.

    öyle kadinlarin olduğu cografyada en vasat adam bile dunya klasigi yazar yemin ederim.
  • amerikanın edebiyatı mı varmıs lan hehe dedirten baslık. ingiliz desen anlardım.
  • rus edebiyatını da rus edebiyatı yapan dönem son 300-400 yıllık dönem olduğu için kronolojik argümanların patladığı versus.

    amerikan edebiyatı, avrupa edebiyatının mirasçısıdır. rus edebiyatı ise yoktan varolmuş bir edebiyattır.

    foucault'ya göre amerikan edebiyatı 20. yy'ın en önemli edebiyatıdır mesela.
    18-19 yy'da ruslar, 20 ve 21. yy'da amerikalılar güçlüdür edebiyatta diyebiliriz.

    edit: aşırı ciddiyet veya alınganlık derdinden muzdarip arkadaşlar tarafından komiklik olsun diye kullandığım küfürün üzerine fazla düşülmesi sebebiyle otosansür yaptım.
  • ulan yazılan tüm entryleri okuyunca insanların bir bok bilmediği konularda çokça konuştuğunu bir kez daha anladım. edebiyata olan ilgileri d&r'a kış günü ısınmak için girmekten öteye gitmeyen insanlar edebiyat hakkında fikir beyan etmekten kaçınmalı.

    herman melville, nathaniel hawthorne, f. scott fitzgerald, ernest hemingway, harper lee, john steinbeck, william faulkner, arthur miller, jack kerouac, kate chopin, tennessee williams, eugene o'neill, maya angelou, toni morrison, sylvia plath, henry james, ralph ellison, paul auster gibi yazarlardan en fazla üçünün adını sağda solda duymakla olmuyor ahkam kesmek.

    bak poe, twain, emerson, thoreau, cooper, demedim bile daha.

    ya da etnik edebiyat altında incelenebiecek sherman alexie, leslie marmon silko, n. scott momaday, david henry hwang, maxine hong kingston, amy tan'den hiç bahsetmedim.

    öyle şu bunu ziker zuhehe değil bu işler gençler.

    bana kalacaksa mesele tek başına dostoyevski için bile rus edebiyatını tercih ederim ama şu bunu ziker diyemem.
  • ayn rand, vladimir nabokovgibi her iki kategoride de eserler verip kategorizasyon hastalığına tutulmuşları şaşırtan yazarlar vardır.
  • edebiyat bilgisi sadece gazetelerin kuponla verdiği dünya klasikleri olanlar tarafından rus edebiyatının açık ara önde olduğu iddia edilen kıyaslama. rus edebiyatını kötülemek aptallık olur, ancak 19.yy sonrası pek bi varlık gösteremediler, nabokov saf değiştirmese iyiydi. amerikan edebiyatı 20.yy' da gerçek anlamda kaliteli eserler çıkarabilmiştir. şahsen dönem dönem kıyaslamak gerekir.
    rusçuların mantığıyla sümerler koyar geçer.
  • tek yönlü yola benzer. amerikan edebiyati ingilizce yazan pek cok rus yazara sahipken, **** rus edebiyatina katkida bulunan amerikan yazar sayisi eser miktardadir.

    http://en.wikipedia.org/…writers_of_russian_descent
  • 20. yy öncesi rus edebiyatı, 20.yy ve sonrası için ise amerikan edebiyatı ağır basar.
  • 19 yy'da rus edebiyatı düz yazı ve şiirde zaten güçlüydü ama rus şiirinin 20. yy'da rakibi yoktur. rus şiiri neden çok güçlüdür? parantez içinde yazıyor.
    mandelştam (gulaglarda öldürüldü. yasaklanan şiirlerini karısı nadejda ezberinde saklayarak kurtardı.)
    yesenin (intihar etti, kitaplarının yeniden basımı engellendi.)
    mayakovski (intihar etti, stalin'in göstermelik desteğine rağmen hor görüldü, nazım 1951'de sscb'ye kaçtığında genç kuşak ruslar yesenin'in, mayakovski'nin şiirlerinden habersizlerdi. çünkü kitapları basılmıyordu. şiirleri el yazısıyla çoğaltılıp dağıtılıyordu.)
    pasternak (nobel alması engellendi, sovyet yazarlar birliği tarafından vatandaşlıktan çıkarılması, sürgün edilmesi istendi. karısı ve kızı tutuklandı, kitapları 30 sene yasaklı kaldı.)
    nazım hikmet (rusya'da olduğu dönemde rusça'ya çevrilen şiirlerinin ve gazete yazılarının sansürlendiğini bizzat karısı vera'dan biliyoruz.)
    marina tsvetaeva (intihar etti, kızı ve kız kardeşi tutuklandı.)
    ahmatova (stalin'in kültür sanattan sorumu köpeği jdanov tarafından "orospu rahibe" diye aşağılandı.)
    arseni tarkovski (tarkovski'nin hayırsız babası.)
    voznesenski (uzun yıllar sansürlendi.)
hesabın var mı? giriş yap