• 37-amino asit peptid yapısında pankreas p hücrelerinden insülin ile birlikte salgılanan ve normal glukoz homeostazındaki etkisi belirsiz olan bir peptittir. insülin eksikliği olan hastalarda amilin eksikliği de olduğu gerekçesiyle, bir amilin anoloğu* oluşturuldu ve insülin alan 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda postprandial hiperglisemiyi azaltmak için kullanılmaktadır.
  • iapp olarak da bilinen bir peptid hormonu. amilin, endokrin pankreasta yer alan langerhans adacıklarındaki beta hücreleri tarafından insülin ile birlikte 1:100 (a:i) oranında üretilir. yemek yenirken insülinle birlikte kana verilen amilin; sindirimi yavaşlatır, glukagon salgılanmasını engeller, tokluk hissi oluşmasını sağlar ve insülinle birlikte kan şekerini düşürür.

    amilin, tip 2 diyabet hastalarında beta hücrelerinin yer aldığı adacıkların (islet) içinde amiloid şeklinde birikerek bu adacıklara zarar verir ve uzun vadede beta hücrelerinin ölümüne neden olarak yeteri kadar insülin ve amilin salgılanamamasına neden olur. amilin birikimi, bazen tip 1 diyabette de görülebilir.

    amilin, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabette beta hücrelerinin ölümüne bağlı olarak yeteri kadar üretilemez. bu nedenle bazı diyabet hastalarında pramlintid adında bir amilin reseptörü agonisti kullanılır. pramlintid, hba1c oranını %0.4-0.8 oranında azaltmakla birlikte yan etki olarak hipoglisemi (kan şekerinin normalden düşük olması) ve mide bulantısı yapabilir.
hesabın var mı? giriş yap