• ilk baskısı 1968 yılında yayınlanan mümtaz soysal kitabı.

    http://www.mulkiye.org.tr/?x=1&id=458
  • [hem arkadaşı hem avukatı olan uğur alacakaptan'ı da tutuklayacaklar, davaya savcı olarak baki tuğ'u atayacaklardı. oysa bu kitabın* yayımlanmasının üzerinden iki yılı aşkın süre geçmişti. 'suç', basın suçu kapsamındaydı. ama savcı, "kitabın derste anlatıldığını, dolayısıyla profesör mümtaz soysal'ın bu suçu sözlü olarak da işlediğini söyleyecekti. öyleyse o tarihte aynı suçu işleyen biri daha vardı: profesör muammer aksoy. onun da 'görüş'ü alınacak ve profesör aksoy, işi daha da zora sokarak, herkesi şaşırtacaktı: "tamam, ben de okutuyorum, fakat atatürkçü açıdan okutuyorum."] erdal doğan - sevgi soysal yaşasaydı aşık olurdum
  • 1961 anayasası'nın getirdiği özgürlük ve özerk üniversiteler ortamından rahatsız olanların yarattığı korku atmosferinin oluşmasından kısa zaman önce, üniversitelerin ilk sınıflarındaki gençlere bu alanda temel bilgileri vermek amacıyla yazılan kitap.

    kolay anlaşılır bir dille yazıldığı için komünizm propagandası yapmakla suçlandı; yazarı mümtaz soysal ağır hapse ve ömür boyu kamu haklarından yoksun bırakılmaya mahkûm edilmek istendi.

    sıkıyönetim mahkemesinde dava konusu olan bu ders kitabı, yazarının mamak askeri cezaevi''nde on altı ay tutulmasına mal oldu ama yazarına ve dolayısıyla türkiye’ye unesco’nun ilk insan hakları öğretimi uluslararası ödülü'nü kazandırdı.

    dava açıldığında mümtaz soysal, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi’nde anayasa hukuku profesörüydü. imge kitabevi yayınları, o dönemin korku imparatorluğunda, öğrenciler ve başka okurların “suç aracı bulundurmak”la suçlanmamak için yakıp yok ettiği, ama sonradan çok aranan bir kitabın tıpkıbasımını yaparak ve yazarının yargılanış öyküsünü vererek, anayasa hukukundaki temel kavramların anlaşılmasına ve üniversite özerkliği açısından unutulmaması gereken bir davanın anımsanmasına katkıda bulunmak istedi ve 2011 yılında kitabı bastı. ancak halde kitabın yeni baskısı yine yok.
  • anayasaya giriş değil anayasadan çıkış daha önemli bu günlerde.
hesabın var mı? giriş yap