• l'homme et la matière, milieu et techniques, le geste et la parole gibi çok önemli kitaplarla insanın bio-kültürel evriminin anlamaya yönelik önemli teorik yaklaşımlar getirmiş, fransız düşünürü ve antropolog. yazdıkarı derrida ve deleuze gibi döneminin önemli fransız düşünürlerini de etkilemiştir. ancak ne yazık ki türkiye'de hemen hiç bilinmemektedir.

    leroi-gourhan’ın insanın atalarının bio-kültürel evrimiyle ilişkili olarak ortaya attığı temel tezlere kabaca bir göz atarsak:
    -birinci olarak insansılardaki iskelet değişiminin ve iki-ayaklılığın sonucu olarak beyin hacminin artması;
    -ikincisi, ilk noktaya paralel olarak, beynin büyüyerek, dil ve kavrama konusunda karmaşık organizasyonları sağlayabilecek yetkinliğe erişmesi;
    -üçüncüsü, yüzün ve çenenin beslenme, avı kapma, besini parçalara ayırma gibi işlevlerden bağımsızlaşması ve dolayısıyla konuşma için gerekli yapısal özelliklere uygun olarak evrilmesi – bir başka deyişle temel işlevinden boşalan ağız, ağız-boşluğu ve çenenin başka bir işlevce doldurulması;
    -dördüncüsü, ön-ayakların bedeni çekme ve sürükleme gibi işlevlerden bağımsızlaşarak alet üretme ve kullanma işlevlerini görmeye başlaması.

    toplamda insanın bio-kültürel evriminin iki kutupluluğu tespiti meselenin can damarıdır: el-alet-dijital kod ile yüz-ifade-dil.
  • mağara resimlerinin araştırılması konusunda henri breuil'le birlikte en yetkin isimlerinden biri. 1911-1986 yılları arasında yaşayan gourhan, üst paleolitik döneme ait mağara resimlerini gümümüzden 30.000 yıl önce başlayıp 8000 yıl öncesine kadar devam eden ve sanatta bilinen en uzun evrimsel yol olarak sınıflandırmıştı. yani çöp adam çizmekle başlayan mağara sanatının aşama aşama geliştiğini ve en sonunda karmaşık gerçekçi çizimlere doğru yol aldığını ileri sürüyordu. fakat ölümünden 8 yıl sonra, 1994 yılında bütün bu tezini tepeteklak eden dünyanın en eski mağarası olan chauvet mağarası ve içinde de öyle çöp adam falan değil, bildiğin başyapıtlar keşfedildi. yani andre amcanın tezi tepetaklaktı. dünyanın en eski mağarasında en ilkel resimler keşfedileceğine en gelişkinler keşfedilmişti.
hesabın var mı? giriş yap