• motor sporlarında araçlar motorları çalışırken yakıt alırlar. direkt olarak "motor çalışırken yakıt alınmaz" demek pek mümkün değil. (formula 1'de tutuşan araçları da izledik- video) ancak bizler profesyonel pit ekibi değiliz ve egzozdan çıkabilecek kıvılcımlar ya da ısınan, kor halini alan katalitik konvertör, depodan çıkan yakıt buharını tutuşturma potansiyeline sahiptir. özellikle benzin ve lpgli araçlarda bu risk yüksek olacaktır. kapatırsanız ömezsiniz, kapatmazsanız çok ufak bile olsa riski artırırsınız.

    motorinde "risk yoktur" diyenler görüyorum, o işler öyle olmuyor maalesef. benzin içerisinde uçucu madde daha çok olduğu için daha düşük sıcaklıklarda daha kolay buharlaşır ve kolayca yanar. motorin ise 50 derece üstünde buharlaşır, bu buhar doğru şartlar altında benzinde olduğu gibi alev alabilir. 30 derece sıcaklıkta motorin tankının içerisine kibrit, çakmak vs. atsanız da tutuşmayacak olması daha yüksek sıcaklıklarda bunun gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor. dışarısı 40 dereceleri bile görürken, asfalt bundan da sıcak olabiliyor, aracın çalışırken ortaya çıkardığı sıcaklığı da hesaba katarsanız motorinin de buharlaşacak sıcaklığa ulaşabilmesinin çok da imkansız olmadığını göreceksiniz.

    yakıt depo kapağını açacağınız herhangi bir işlemde motorunuzu durdurun, kafanız rahat olsun.
  • biri yazmış f1 de araç çalışırken yakıt alırlar.

    senin araban ne zamandır f1 ayarında araba oldu da sen bunu yapmaya çalışıyorsun delikanlı?
  • oldu olacak pompanın başında bir de sigara yakalım, geberip gidelim.

    sağlıklı olmayan yakıt alımıdır.
  • klima kapanmasın diye denedim bunu.
    depo içindeki şamandıra takılı kaldı. yakıt dolduğu halde gösterge yükselmedi.
    2-3 defa stop edip çalıştırınca düzeldi.
  • depo doldurulurken yanlışlıkla motoru çalıştırmış ve benzin göstergesinin kafayı yemesine neden olmuş bir kişi olarak yapmayın derim.
  • bazi ülkelerde yakit alirken kimse kontak kapatmiyor. bazi ulkelerde ise kontak aninda kapatiiyor. kimisi, bunun standart bir guvenlik onlemi olduğunu soyluyor kimisi de eskiden kontak anahtarlarin ayni zamanda benzin kapagini actigi icin ister istemez motorun stop ettirilmesi gerektiginden eski bir aliskanlik diyor.
  • örnek vakalardan biri için: link
  • ödeme yapmak için markete girdiğinizde aracınızın çalınmasına neden olabilecek eylem.
  • araç denildiğine göre motosikletleri de katmak gereklidir. motosikletler için söz etmek gerekirse; akaryakıt almadan önce mutlaka kontak kapatılmalı ve motosikletten inilmelidir. shell gibi birçok büyük akaryakıt istasyonunda pompa görevlileri de bu konuda eğitimlidir ve motosiklet binicisi motorun üzerinden inmeden yakıt dolumu yapmazlar.

    otomobiller isterlerse motor çalışır vaziyette yakıt alabilirler ancak motosiklet binicisi arkadaşlarımın kesinlikle selede oturmaya devam ederken yakıt almamalarını rica ederim. hatta yakıt dolumu olurken 2-3 metre uzakta durun, ben öyle yapıyorum. ne olur, ne olmaz. dolum için depoya iliştirilen tabancadan yakıt akması, yerine tam oturmaması vs. gibi sebeplerle yakıt dışarı taşabilir ve sıcak motor bloğu üzerine gelince de yangın riski yaratabilir. daha önce başıma geldi, oradan biliyorum. (motor yanmadı tabii ki ama depoya tam oturtmadan pompa tabancasının mandalını açan pompacı sayesinde motorum benzinle yıkanmıştı.)
  • yakıt pahalı alırken ekstra şeyler yapacaksın.
    eğer ralli pilotu değil ve bir yarışta değilsen önce arabayı stop et.markete gir serinle.sonra tuavlete git elini yüzünü yıka kağıt peçete ile kurulan aynaya bak.çık ve markete dön değişik ürünleri incele.avm edasıyla gezin.sonra ödemeni yap ve çık.arabanın camlarını sildirmeyi unutma.verdiğin paranın keyfini sür.
hesabın var mı? giriş yap