• aristogeiton ve harmodius m.ö.514'de atina'daki diktatör lider hipparchus'u öldürüp atina'ya bağımsızlığı getiren halk kahramanlarıdır.
  • iö 6. yy atina'sında çifte tiranlardan hipparchus'u öldürmeyi başarmışlar ama peş peşe ikisi de öldürülmüş. sonra, geride kalan öteki tiran hippias daha zalimleşmekle birlikte 4 yıl sonra spartalılar tarafından devrilmiş. onlara sonradan tiranisit/tiran öldüren sıfatı takılmış, ama biraz tartışmalı.

    "harmodius'un ve aristogiton'un yaşadığı zamanlarda, dünyada henüz dostluk diye bir şey vardı, dedi sonunda bağırarak. bu beni susmak yerine ziyadesiyle sevindirdi." friedrich hölderlin - hyperion

    (bkz: ariston/@ibisile)
    (bkz: phintias)
  • antik atinada ve batı kültüründe demokrasiyi savunan yüce kahramanlar olarak görülürler.

    heykelleri atina demokrasisinin sembolü olarak kullanılır. orijinal heykeller persler tarafından götürülmüştür ve iskenderin geri getirdiği söylenir ancak hala kayıptırlar.

    atina sitesi senatosunun aldığı bir kararda da adları geçer;
    “atinada demokrasiyi yıkanı elimle öldürmeye and içiyorum. o kişiyi öldüreni suçlamayacağımı söylüyorum. zorbayı öldürürken ölen kişiyi ve onun ailesini aristogeiton ve harmodiusa layık görülen şerefe layık göreceğim”

    işte böyle baş tacı edilirler. ortaçağ dolaylarında tamamen unutulsalar da geriye dönüş hareketiyle birlikte pek çok antik yunan kültü gibi zamanla tekrar canlanmış ve hatırlanmışlardır.
hesabın var mı? giriş yap