• yakinda aslinda bizim dedigimiz yanlis aksettirilmis, asgari ücretten vergiyi degil, katki payini almiyoruz 30 lira olan seklinde düzeltmeye giderler.
  • asgari ücretle çalışan işçi için fark yaratmayacak uygulamadır.

    olacağı şudur:

    asgari ücret şu anda 773 tl'dir. asgari ücretle çalışan yine 773 tl aylıkla çalışmaya devam edecek, alınan vergi patronun cebine inecektir.
  • asgari ücretin üstünde maaş alan çalışanların bir bölümünün artık asgari ücret üzerinden bildirimlerinin yapılmasına yol açacaktır. bu da emeklilikte daha az emekli maaşı, artan sosyal güvenlik açığının daha da artması, diğer vergi kalemlerinin artması demektir.
    verginin kaldırılması sadece işverene yapılan kıyaktır.
  • asgari ücretin üzerinde maaş alanların vergi yükünün artacağı anlamına gelir.

    asgari ücretin vergiden muaf olması, devletin her kayıtlı çalışandan 125 tl eksik vergi almasıdır.

    tam sayılar elimde yok, ancak halkın yarısının kayıtlı çalışan olduğunu varsayarsak yılda 57 milyar tl vergi kaybı demektir. geçenlerde maliye bakanı bütçede 10 milyar tl'lik açık olduğunu, yeni vergiler geleceğini söylerken, buna 57 milyar eklenmesi çok gerçekçi gelmiyor bana.

    kısacası olması gerekendir, ancak şu anda türkiye şartlarında çok zordur.
  • toplam vergi gelirleri içerisindeki payının büyüklüğüne bakılırsa, hükümetlerin ( özellikle de sağ ve sığ politikalar izleyen, muhafazakar hükümetlerin ) gerçekleştirmek istemeyecekleri düzenleme.
  • bazı teknik direktör ve futbolcuların hiç vergi vermemesini sağlar. öncelikle şu adaletsizlik bi düzeltilsin de...
  • pek çok sektörde işverenlerin çalışanları asgari ücrete zorlamasına yol açar. hatta zaten yaygın olarak yapılmakta olan "çalışanı asgari ücret gösterip farkı elden verme" katakullisini iyice teşvik eder.

    ne zaman anlaşılacak merak ediyorum; bürokrasi bir şeylere kural, kriter, yönetmelik koymaya çalıştıkça her şeyi eline yüzüne bulaştırır. bir şeyleri kural koyarak düzeltmeye çalışmak, sadece daha beter bozar.
  • dünyanın en saçma ekonomi yönetimi şekillerinden biri.

    iki tip sakatlık var.

    diyelim asgari ücret x bin lira. x bin + 1 lira alan vergiye mi girecek? kalifiye çalışan olmak neden cezalandırılıyor?

    diyelim inşaat işi; yeni işe giren düz işçi vergisiz asgari ücret alacak, 10 yıllık düz işçi 100 lira fazla alınca vergiye girecek. ben neden tecrübeli adam çalıştırayım o zaman? onu geçtim usta daha çok iş yapacak ama vergiye girecek... adam neden usta olmak istesin? mühendisin vergisi zaten iki üç ayda tavana varıyor, iş veren neden daha çok mühendis çalıştırmak istesin?

    asgari ücret verip vergiden faydalanacaksam, mevcut çalışanları asgari ücret yapar geri kalan parayı bilmem ne ikramiyesi diye elden veririm. hatta diyelim devlet 500 lira vergi avantajı sağladı, ustayla asgari anlaşır, elden 250 verir, 250 si de cebimde kalır.

    daha aklıma gelmeyen bir sürü çarpık maaş skalaları ortaya çıkacak. istihdam asgari ücrette iyice kümelenecek. devletin verdiği her para havadan geliyormuşçasına piyasada enflasyon olarak geri dönecek.

    her mesleğin aynı asgari ücret ile çalıştırma saçmalığı yüzünden nitelikli sanayi ve teknik personel yetiştiremediğimiz gibi bu tip ayak oyunlarıyla bu daha da kötüye gidecektir.

    bi inşaatta asgari ücretle çalışan şanitye şefi, usta ve işçiyi yanyana göreceğiz. ve bu saçmalığı herkes de kabul edecek.
  • sorsan şu iki parti halkın garibanın yanında.
  • saçmalıktan ve popülizmden başka bir şey değildir.

    asgari ücretten vergi alınmasın ama asgari ücretten 200 tl fazla alandan vergi alınsın. böyle bir şey olabilir mi?

    bunun yerine şunu önersinler; çalışan kişiler vergilerini kendileri ödesin. şirketler ücretlerini hesaba yatırsın, kim ne kadar vergi verecekse; bunu aylık olarak kebdileri yatırsın. böylece herkes ne kadar çok vergi verdiğini anlar, belki bilinçlenir de tepki verir...
hesabın var mı? giriş yap