• turkmenistan'in ba$kenti.
  • ask sehri anlamina gelir bu sehrin ismi. ayrica (bkz: ashkabad)
  • ulkenin guney dogusunda iran sinirina yakin konumlanan sehrin nufusu 600 bin kisi oldugu soylenmektedir. (tum ulkenin ise 5 milyona yakin). ayrica deprem riski yuksektir.
  • ben nası diyeyim size..? dört günde insanı dört yıl yaşlandıran "oy yarebbim, neden var böyle bir şehir" naralarının sebebiyeti, sıkıcılık, çirkinlik abidesi şehir! evet on şeritli hayvan gibi caddeler var...
    var anasını satim var da...
    o yolda yürüyen on tane adam yok!

    kışın eksi kırk
    yazın haliyle artı kırk derece..

    ülkenin başındaki narsist, egoist adamın fotoğrafları, tabloları heryerde...ama istisnasız her yerde..! kusana, böğürene kadar...

    orada dört sene çalışan babanın hatırına dört gün gidilmiş, dört gün içinde zaten bi garip olan ergenlik ruhumu baltalamış, beni mahvedivermiş şehir.
  • türkmenistan'ın tek gelişmiş şehri ve başkentidir. ara sokakları bile, bizim bulvarlarımızdan geniştir. dışarıdan her biri sanat şaheseri gibi duran klasik rus mimarisi evlerinin içleri son derece bakımsız ve ilkeldir. yeni yapılan binalar (mir 1, mir 2 semtleri) ise estetikten yoksun beton yığınıdır ve eski şehrin mistik güzelliğine gölge düşürür. yeni yapılan başkanlık sarayı ise, altın kaplamaları ve abartılı mimarisi ile hasta ruhlu devlet başkanının zevksizliğini yansıtır. buna karşın, çok sayıdaki geniş ve bakımlı parklar insana huzur verir.
  • bir arkadaşımın, altı aydır yaşamakta olduğu ve aşağıdaki izlenimlerini aktardığı şehir:

    sovyetler birliği dağıldıktan sonra türkmenistan'daki bütün yetişmiş beyinler göç etmişler. altın beyinliler batı ülkelerine, 'altın el'liler moskova'ya gitmişler, altın dişliler de türkmenistan'da kalmışlar. ucuzluk meselesine gelince, türkiye'den daha ucuz gerçekten. ama her şey (mal ve hizmetler) öylesine kalitesiz ki bu kadar kalitesizlik ancak bu fiyata olur diyesiniz geliyor. şimdilerde 'acaba büyük alışverişleri yaklaşık 300 km. mesafedeki iran'ın meşhed şehrinden mi yapsak' gibilerinden projeler geliştiriyorum. gerçekten ucuz olan şeyler et, benzin, un, hizmetçi. et 50.000, benzinin litresi 400, en ucuz un ise 400 manat, hizmetçi ise aylık 60-100 dolar arası. 2000 dolarlık jiguli marka otomobiller var elbet, ama yenisi 7000 dolarmış. kliması olsa kesin ben de ondan alırdım. (bu arada 1 ytl=16.000 manat). gelir dağılımı konusunda, gerçekten bizden daha düzgün durumdalar. aşkabat'ta 'cidden yoksul' görünüşlü hiç kimse görmedim. kimse, otomobiliniz durakladığında koşup camlarınızı silmeye çalışmıyor. türkmenbaşı mevzuu ise, o konuda yazılacak çok şey var. ama hepsi antikalıkları üzerine değil. mesela açık havada sigara içmek yasak. en kısa zamanda türkiye'de de uygulanması gereken bir yasak bence bu!"
  • içme suyunun benzinden pahalı , elektrik ve doğalgazın bedava olduğu , aylık yaklaşık 150 dolarla rahat rahat geçinilebilen, devam eden ve başlanacak olan inşaatlar açısından 2020 yılına kadar büyük bir yapılanma olması beklenen başkent.
  • aşkabat akşeherem sloganıyla beyazlara bürünmeye çalışılılan enteresans şehir. şehrin heryerine yürüyerek gitmek mümkün ancak benzini bedavaya alan halkın yaptığı taksicilik kimsenin yürümesine imkan vermiyor haliyle. şehirde bizim hacı muratların rus versiyonları olan cigulileleri heryerde görmek mümkün. anladığımız anlamda tek alışveriş merkezi yimpaş olduğundan kimi bulmak isterseniz yorgun bir iş günü ardından gideceğiniz akşam yemeğinde çayınızı yudumlarken karşınızda dikilmesi an meselesi oluyor. sabah kahvaltısında nostalji yapıp simit yemek isterseniz tek alternatifiniz yimpaş ve rus cafesi olan türkmenbaşı şahyolu ile hüdaverdi şahyolu kesişimindeki şuan adını hatırlamadığım kafeden temin edebileceğiniz şehir.
  • 2007 senesinde uzakdoguya ucarken havalaninda 4 saatimi gecirdigim sehir. havaalaninda sise efesin 1 dolar oldugunu gorunce 4 saatte toplam 10 birayi yuvarlayip yolun geri kalanini hatirlamadigim ucuz mekan.
hesabın var mı? giriş yap