• atelektazi akciğerlerin yetersiz genişlemesi veya daha önceden genişlemiş akciğerin çökmesi ile göreceli olarak daha az hava içeren akciğer dokusunun oluşmasıdır. anlamlı atelektazi oksijenlenmeyi azaltır ve enfeksiyona zemin hazırlar. edinilmiş atelektazi ile daha çok erişkinlerde karşılaşılır ve obstrüksiyon, kompresyon ve kontraksiyon atelektazi olmak üzere ayrılabilir.

    (bkz: kompresyon atelektazisi)
    (bkz: kontraksiyon atelektazisi)
  • doğumla veya daha sonradan akciğerin ya da bir kısmının tam büyüyememesi ; hava keseciklerinin genişleyememesi. ya da önceden genişleyen akciğerin geriye doğru büzüşmesi durumu.

    bazı sebeplerden ötürü (tümör, yabancı cisim vs) solunum yolunun tıkanarak hava alamaması ve buna mukabil içerideki havanın emilme suretiyle kana karışması veya biraz tersi bir durum olarak ; solunum yolunun açık olmasına rağmen akciğere dıştan anormal basınç oluşu nedeniyle gelişen atelektazi. diğer adı katlanmış akciğer sendromudur.
  • akciğer dokusunun bir kıs-mının veya tümünün kollabe olması, havasız kalması, büzülmesine denir. akciğerlerdeki bronşların herhangi bir düzeyde tıkanmaları bu olayı yaratan nedenlerin başında yer almaktadır. ilaç tedavisi ve oksijen desteği sağlanması da bu rahatsızlığın tedavileri arasındadır.
  • karın cerrahilerinde operasyon sonrası, erken ateşin en sık sebebidir.
  • ing: atelectasis
    yunanca : ateles; eksik. ektasis; uzama, gerilme

    akciğerin fetal durumu; marjinal pnömoni; apnömatozis. kan dolaşımı normal olduğu halde akciğerin havalanmasının tam olmaması ya da hava kaybetmesiyle karakterize pulmoner alveollerin zayıflamasıdır.
  • (bkz: pnömotoraks)
  • atelektazi görülen göğüs hastalıkları: pnömotoraks, ac kanserleri, yabancı cisim aspirasyonu
  • fiziksel bir tıkayıcı nedeniyle akciğerin tamamı veya bir kısmına hava gidememesi ve sonuç olarak ilgili akciğerin veya kısmının şişememesi olarak tanımlanabilecek bir hastalıktır.

    akciğerlerimiz soluk borusunu (trakea) takiben dallanma benzeri bronş sistemiyle devam eden borular ve alveol adı verilen, gaz değişiminin gerçekleştiği nihai kesecikler ile sonlanır.

    bronşların mukus tıkaçları, bronş içi tümörler ve yabancı cisimler nedeniyle içeriden kapanması veya bronş dışı tümör, genişlemiş damarlar veya büyümüş lenf düğümleri gibi sebeplerle dış bası nedeniyle kapanması sonucunda ilgili bronşun bağlı bulunduğu akciğer kısımlarına hava ulaşamaz ve bu kısımlar solunuma katılamaz.

    bunların yanı sıra, sigara kullanımının ciddi bir risk olduğu atelektazi hastalığı kimi ameliyatlar ve çeşitli göğüs hastalıkları sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.
  • pa ac grafisinde ac volümünde azalma, diyagragma yükselmesi, mediastinal ve hiler yapıları kendine doğru çekmesi, kendine yakın fissuru kendine çekme, (bkz: golden'in s bulgusu) görülür. kisacasi her şeyi kendine çeker.
  • taş için girdiğim tomografide kesit dahilinde bilateral akciğerlerrde fibroatelektatik değişiklikler izlendi diye bir yazı geçiyor. bunla alakalı mı? ne yapmalıyım hangi bölüme görülmeliğim? var mı yeşillendirecek biri?
hesabın var mı? giriş yap