• kişinin düşünce, inanç ve isteklerini karşısındakilerin haklarını çiğnemeden ifade edebilmesi.

    atılganlık; iletişim becerilerini geliştirir, kendine güveni artırır, kişisel memnuniyet kazandırır, başkalarının size saygı duymasını sağlar, karar verme becerinizi geliştirir.
  • saldırganlık ya da saygısızlık değildir; eşitlik gözeten davranış biçimidir.
  • kişinin kendi hakları kadar başkalarının haklarını da koruduğu, saygı gösterdiği, açık, net, dürüst ve dolaysız bir iletişim şeklidir.

    atılgan kişinin özellikleri:

    başkalarının ve kendinin haklarını korur.
    özgüveni vardır.
    evet ya da hayır demekte zorlanmaz.
    inandığı şeyin doğruluğunu savunur.
    kendini tanır.
    dolaysız ve dürüst ifadeleri vardır.
    ses tonu duruma uygundur.(ne çok kısık ne de yüksek)
    konuşurken göz teması vardır.
    davranışları tutarlıdır.
    başkalarının davranışları ile kendisini tehdit etmesine izin vermez.
    kişiler arası mesafe duruma uygundur.

    atılganlık eğitim ile elde edilebilecek bir davranış şeklidir.

    atılganlık eğitimi kişiye kişiler arası ilişkilerde düşünce ve duygularını kendine güvenli, sosyal ortama uygun biçimde ifade etmesini, eleştiriyi kabul etmeyi, stresle başa çıkmayı, çekingen, atılgan ve saldırgan davranış arasındaki farklılıkları anlayabilmesini ve başkalarını zorlamadan, çatışmadan, başkaları tarafından zorlanmaya da izin vermeden kişisel haklarını korumayı öğretir.

    maalesef batı toplumlarında daha yaygındır. ülkemizde sessizlik, itaat vb ödüllendirilir çünkü. sorgularsan cezalandırılırsın. zaman içinde yaygınlaşması beklenen, umut edilen davranıştır.
  • temel atılganlıkta istekler net bir şekilde iletilirken, empatik atılganlıkta karşıdaki kişi de düşünülerek hareket edilir. önce açıklama getirilir, sonra düşünülen dile getirilir.
  • hayir diyebilme yetenegi,
    dilekte bulunma ve rica etme yetenegi,
    olumlu ve olumsuz duygularini ifade etme yetenegi,
    genel konusmalari baslatma, surdurme ve sonlandirma yeteneklerine sahip olma durumu.
  • çekingenlikten fazla, saldırganlıktan az olmadır.

    en güzel biçimlenme hali de hayır diyebilmektir.
  • [kafka olgun döneminde ayrıntılarla dolu romanlardan tiksiniyordu. (...) kafka, "amerika" romanı üzerinde çalışırken "david copperfield" adlı yapıtını bazı bakımlardan örnek aldığı büyük ingiliz romancısı dickens için şöyle der güncesinde: "dickens'ta zenginlik ve umursamayan güçlü bir atılganlık var; ama bundan ötürü de korkunç güçsüz yerlere rastlanıyor; böyle yerlerde yazar, yorgun argın yalnızca daha önceden erişebilmiş olduklarını bir araya getirmekle yetiniyor. anlamsız bütünün uyandırdığı izlenim barbarca; ben zayıflığım ve öykünmenin bana verdiği dersler sayesinde bu barbarlıktan kaçınabildim. dickens'ın duygu yoğunluğuyla dolu tutumunun ardında kalpsizlik gizli. tipler kaba saba çizilmiş ve yapay olarak her insan bakımından gerçekleştirilebilir; bu tipler olmasaydı, dickens şöyle üstünkörü bile olsa anlatısında ilerleyemezdi."] ernst fischer - franz kafka

    (bkz: atılgan/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap