• içinde son nefesini verdiği somma vesuviana'daki konağının* üç boyutlu bir video canlandırması hazırlanmış olan ilk roma imparatoru.

    bkz: house of augustus
  • takvime bakıp her seferinde üst üste temmuz'u ve ağustos'u 31 gün görünce aklıma gelen şahıs. aklıma 2. olarak gelen de bu şahıstır
  • pax romana gibi imkansız bir şeyi gerçekleştirmiş gerçek imparator. insanlık, her zaman tanrıları kendi sıfatlarıyla yaratırdı. cezalandırıcı, affetmeyen, duygusuz dense de zalim merhametli idiler yani insani sıfatlardaydılar. ilk kez bu sıfatlardan arınmış bir tanrı seçti insanlık. o da octavian august idi. günümüze dek ne mistik doğuda ne de semavi dinlerde onun gibisi görülmedi. actium'da duygularına esir olan taraf olmadı.

    augustus ölüm döşeğinde, "roma'yı çamur içinde buldum; size mermerden bir şehir bıraktım;" dedi, bu sözün düz anlamında kısmen gerçeklik olsa da cassius dio bu ifadenin imparatorluğun gücünü anlatan bir metafor olduğunu iddia etmiştir. mermer, roma'da augustus öncesi dönemde de kullanılıyordu ancak augustus dönemine kadar bir yapı malzemesi olarak bu kadar yaygın kullanılmamıştır. her ne kadar bu uygulama kentin subura olarak bilinen kenar semtlerinde tatbik edilmemişse de, campus martius ve merkezin anıtsal topografisine ara pacis ve merkezinde mısır'dan getirilmiş bir obelisk bulunan anıtsal bir güneş saati inşa edilmiştir. ara pacis'i süsleyen kabartma heykeller augustus'a ait res gestae adlı eserinde anlatılan zafer alayının görsel bir anlatımıdır. kabartmalar, praetor'ların imparatorluk alayını, vestilleri ve roma yurttaşlarını tasvir etmektedir. augustus aynı zamanda sezar tapınağı, agrippa hamamları ve augustus forumu'uyla birlikte mars ultor tapınağı'nı da inşa ettirmiştir. yine, balbus tiyatrosu ve agrippa'nın panteon inşaatı ya da onunla ilişkilendirilen octavia portikosu, marcellus tiyatrosu gibi diğer yapılar, bu kişiler tarafından augustus'un cesaretlendirmesiyle inşa edilmişti. ayrıca augustus mozolesi de ölümünden önce aile mensupları için yaptırılmıştır. actium zaferi anısına, mö 29 yılında castor ve pollux tapınağı girişine augustus kemeri inşa edildi ve mö 19 yılında aynı kemer üç gözlü olarak genişletildi. aynı zamanda roma dışında, günümüz ispanya'sındaki merida tiyatrosu, günümüz güney fransa'sındaki nimes'te maison carrée ve monaco yakınlarındaki la turbie'de bulunan augustus zafer anıtı gibi augutus adını ve mirasını taşıyan eserler inşa edilmiştir.
    agrippa'nın mö 12'de ölümünün ardından roma'nın su tedarik sisteminin bakımı için bir çözüm bulunmak zorundaydı. bu zamana kadar aidile olarak görev yapan agrippa tarafından denetlendiği ve bağımsız bir yurttaş olarak masrafları karşıladığı için herhangi bir sorun ortaya çıkmamıştı. aynı yıl, augustus'un belirlediği bir sistem uyarınca senato üç adet üyesini su tedariğinin masraflarının karşılanması ve roma'nın su kemerlerinin bakımsızlıktan yıkılmasını önlemek için sorumlu baş üyeler olarak görevlendirdi. augustus döneminin sonlarına doğru sayısı beşe çıkan bu üyeler curatores locorum publicorum iudicandorum olarak adlandırıldı ve ayrıca kamu binaları ile devlet kültü tapınaklarının bakımlarının denetlenmesiyle de sorumlu kılındılar. augustus, curatores viarum olarak adlandırılan ve ülke genelindeki yolların yerel görevliler tarafından düzenli olarak tamir edilmesinden sorumlu olan bir senatoryal komisyon oluşturdu.
    antik yunan kökenli bir mimari düzen olan korint düzeni, augustus çağı ve roma'nın imparatorluk döneminin baskın mimari üslubu olmuştur. suetonius, roma'nın augustus ve agrippa tarafından klasik yunan modeli uyarınca düzenlenmeden önce bir imparatorluk başkenti olmak için uygunsuz olduğundan bahseder.
  • augustus'un saltanatı, görece bir barış dönemi olan ve pax augusta ya da augustus barışı olarak adlandırılacak dönemin başlangıcı olmuştur. sınırlarda sürekli devam eden savaşlar ve taht kavgasından çıkan ve dört imparator yılı olarak bilinen iç savaş dışında, akdeniz dünyası iki yüzyıldan uzun bir süre barış içerisinde yaşamıştır. augustus, roma imparatorluğu'nun sınırlarını genişletmiş, sınırları "bağımlı tampon devletler" yardımıyla güvenlik altına almış ve partlarla diplomasi yoluyla barışı sağlamıştır. roma vergilendirme sistemi düzeltilmiş, resmi bir kurye sistemi ile birlikte yeni yollar yapılmış, sabit bir ordu (ve küçük bir donanma) oluşturulmuş, praetorian muhafızlığı kurulmuş ve resmi bir polis gücü ve roma yangınlarıyla mücadele etmek için bir itfaiye gücü tesis edilmiştir. roma şehri onun döneminde yeniden inşa edilmiştir. başarılarını günümüze kadar ulaşmış olan res gestae divi augusti adıyla kayda almıştır. 14 yılında ölümü üzerine, augustus senato tarafından romalıların ibadet etmeleri gereken bir tanrı ilan edilmiştir. adları olan augustus ve caesar, sonradan gelen tüm imparatorlar tarafından kullanılmış ve sextilis ayının adı onun anısına augustus olarak değiştirilmiştir. halefi, üvey oğlu tiberius olmuştur.
  • efendim ben de adıma bir ay olsun istiyorum, temmuzdan sonra gelsin ve adını da ilan ediyorum: augustus!
  • roma imparatoru.
    tekrar kurulması iki bin yıl sürecek yahudi devletini yıkan hükümdar. onları dünyaya sürgün eden irade. osmanlı zamanından kalan topraklardaki ingiliz manda yönetimine nasip olmuştur yahudi devletini kurmak.
  • kendisinin sahip olduğu bazı unvanlar:
    -princeps(birinci yurttaş)
    -primus inter pares(eşitler arasında birinci)
    -tribunicia potestas(tribunusluk yetkisi ve veto hakkı)
    -imperium maius proconsulare (senatus eyaletlerinin idaresine müdahele edebilme yetkisi)
    -pontifex maximus (devlet dininin lideri)
    -pater patriae(vatanın babası)

    (bkz: toplanak allah diyek)
  • veni vidi vici sözü augustus'a değil julius caesar e aittir.
  • öldükten sonra bulunan notlarında; imparatorluğun artık genişlememesi gerektiğini düşündüğü ve bunu öğütlediği görülmüştür.
  • yazılanlara ek olarak ben de montesquieu’nun octavianus (augustus) hakkındaki ilgi çeken yorumunu ekleyeyim: “octavianus’a (augustus) imparatorluğu kazandıracak cesaretinin olmaması onun için bir şanstı zira kimse ondan korkmamıştır. şayet octavianus yüce ruhunu hemen ortaya koysaydı herkes ondan kuşkulanırdı; şayet gözüpek biri olsaydı, antonius’a kendisini felakete sürükleyen bütün o saçmalıkları yapacak zaman bırakmazdı.”
    montesquieu octavianus’un zaferini, cesaretinden ziyade cömert olmasına, askerlerin sevgisini kazanarak sert bir tutumdan ziyade ılımlı yaklaşmasına bağlıyor. ki bana kalırsa da caesar’ın ardından başarıya ulaşmak için caesar gibi sert değil, tam aksi şekilde yaklaşmaktı doğru olan. tarihte de örneklerini sayısız kere gördüğümüz üzere..
hesabın var mı? giriş yap